Cross Classic Century
31/01/2020Sheaffer Targa 1007B
06/02/2020In 1905, Albert Einstein publica cele 4 teorii care au rupt barierele cunoasterii fizicii: miscarea browniana, relativitatea speciala, efectul foto-electric si echivalenta masei si a anergiei. In descrierea vietii lui Einstein si a geniului sau, anul 1905 este mentionat ca fiind “annus mirabilis”, anul uluitor.
Drumul pana aici fusese unul greu si destul de sinuos: In 1895 se inscrie La Scoala Politehnica Federala din Zurich, ca student de cetatenie germana. Nu reuseste sa tina pasul la Politehnica, si se inscrie la Scoala Cantonala din Aarau pentru completarea cunostintelor gimnaziale. In 1896 renunta la cetatenia germana (cetatean al micului regat german Wurtemberg), si in septembrie acelasi an isi da examenul de maturitate pe care ia cu brio. In acelasi an, se inscrie la Scoala Politehnica din Zurich pentru un curs de 4 ani de matematica si fizica (predare), pe care il absolva in 1900.
Din 1901 devenise cetatean elvetian, si se stabilise la Berna. Cu greu, isi gaseste o pozitie de angajat la Oficiul Federal pentru Proprietate Intelectuala, ca functionar de gr. III la patente.
In 1900 incepe sa scrie masiv, si sa publice. In 1911 se muta la Praga, unde este numit profesor plin la Universitatea Karl Ferdinand. In 1912 se reintoarce la Zurich. In 1913 este ales membru in Academia Prusaca de Stiinte, si se muta la Berlin, unde ramane pana in 1918.
Parte dintr’un manuscris, cu adnotari facute cu stiloul – 1914
Pagina de manuscris – 1920
Am descris traseul acestei perioade din viata lui Einstein pentru a putea vedea orasele europene pe care le’a vizitat si in care a locuit in primii ani ai secolului XX. Evident, orase mari, reprezentative pentru comertul international, si unde probabil a vazut modele de stilouri de diverse marci si forme. In mod sigur, pentru Einstein stiloul era extensia naturala a mintii sale.
Inceputul de secol XX era unul extrem de interesant in materie de inventii si inovatii a instrumentelor de scris, iar Europa nu facea exeptie, cu atat mai mult Elvetia, Palatinatul si Imperiul Austor-Ungar, zone pe unde s’a “invartit” Einstein in primii ani de studio.
In tot cazul, in aceasta perioada de inceput, cel putin din 1910-1912 pana in 1921, Albert Einstein a folosit un Waterman Ideal no 22, modelul “taper cap”. Acest stilou a fost facut cadou de Einstein unui foarte bun prieten, profesorul Paul Ehrenfest, cand acesta a devenit Professor Emeritus al Universitatii din Leyden, in 1921.
Stiloul Waterman Ideal no 22 Tapered Cap – Muzeul Boerhaave Leiden
Perioada exacta in care Einstein a folosit stiloul acesta nu poate fi stabiita clar. Acest stilou a ajuns in colectia Einstein a Muzeului Boerhaave din Leiden, donat fiind de chiar Paul Ehrenfest. In nota care a insotit donatia, Ehrenfest descrie cum a ajuns in posesia stiloului lui Einstein:
“This fountain pen has been used by Einstein for years, definitely from 1912 till 1921, so all his designs and calculations with regard to the general relativity theory and gravitation during this time were written with this pen. He presented me with it in 1921”.
Prezentare model similar de stilou Waterman Ideal no 22
In anii urmatori, Einstein a fost vazut folosind cateva alte modele de stilou: exista de exemplu mult-discutata fotografie facuta cu ocazia primirii certificatului de cetatenie Americana in 1940.
In fotografie pare sa fie un Pelikan, model 100 sau 100N. Pasionatii nu se pun de acord cu modelul; personal, nu cred ca vorbim de Pelikan. Pastila capacului este mult mai scurta decat cea pe care o aveau modelele Pelikan din perioada respective. E posibil sa fi fost un Soenecken sau alt model de stilou. German sau nu, habar nu am.
Pe de alta parte, sunt destule opinii ca Einstein, un evreu care fusese fortat sa paraseasca Germania din cauza nazismului, nu ar fi folosit niciodata un stilou fabricat in aceasta tara. Poate fi adevarat, poate nu. Ca trivia, este interesanta teoria. In mod sigur, faptul ca a parasit Germania in 1932 si nu a mai revenit niciodata, poate avea o semnificatie in sprijinul acestei teorii.
Intr’o alta fotografie, mai jos, Einstein este fotografiat scriind cu un stilou ce pare a fi un Kaweco Dia.
Se pare ca stim despre stilourile folosite de Einstein cam tot atat cate stim despre calatoria in timp, asa cum a inteles’o Einstein 😊.