UN FEL DE INTRO

Pe langa serviciile de reparatie si restaurare stilouri si penite, atelierul poate primi penite pentru modificarea liniei acestora. Cele mai multe stilouri sunt "normale" si au penite care nu variaza foarte mult in linie, iar liniile penitelor moderne disponibile pe piata sunt doar cateva: F (fine), M (Medium), B (Broad), in unele cazuri pot fi cumparate stilouri de serie, cu linie BB.

Pentru majoritatea celor ce folosesc stiloul ca unealta zilnica, aceste linii implinesc cerintele unui scris fara probleme. Insa uneori se simte nevoia fie a unei variatii a liniei, fie a unei schimbari in grosimea generala a acesteia, fie pur si simplu penita originala nu mai corespunde nevoii si ceva trebuie facut. Cumpararea unei penite noi, in linia dorita, poate fi o solutie, insa multe din penite sunt costisitoare si unele modele se gasesc greu.

Cateva branduri vand stilouri cu penita in linii mai "exotice", sa spun asa: XXF (dublu extra fine), XF (extra fine), variatii pe linia generala F, M sau B (IF - italic fine, OM/IM - oblic sau italic medium), OB/OBB sau chiar 3B, tip "muzica", pentru script arabic, super-flexibile (Noodlers), etc. Alternativ, unele serii limitate au penite cu linie speciala sau "caligrafica" (italica crisp, italica cursiv, arhitect, 2B sau 3B stub, califlex, etc). Te rog sa notezi ca aici discut doar despre penite "stoc", si nu de penite customizate (modificate prin regrind sau re-tipping); o alta discutie si un cu totul alt subiect, poate pentru altadata.

Doar ca dincolo de pret, utilitatea unei penite de acest tip pentru utilizatorul normal al unui stilou poate fi extrem de limitata, uneori inadecvata si chiar dezamagitoare. Desi primul impuls poate fi cumpararea unei astfel de penite, te sfatui sa nu o faci pana nu ai experimentat cu acel tipping pe hartie, si pana nu te informezi despre exact ce face, ce este si cum se comporta respectivul tip de penita. AI putea descoperi ca nu este ce iti trebuie, sau dimpotriva. Informeaza'te, citeste, discuta cu alti pasionati, si cunoaste'ti limitele si identifica corect nevoia de o penita "mai altfel". Exemple? 

 • cumparat penita XXF, constatat ca "agata", "zgarie", e prea uscata, etc (penita XXF si de multe ori XF, are un feedback pronuntat) - dezamagire
 • cumparat penita italic crisp 1.1, constatat ca "intra in hartie", "taie hartia", "pierde linia", etc (profilul unei penite italice crisp este ca o dalta, ofera o variatie fantastica de linie, insa este dependenta masiv de pozitia pe hartie) - dezamagire
 • cumparat penita califlex (caligrafica flexibila), constatat ca "agata, zgarie" la apasare, "agata la rotire pe hartie", etc (penitele caligrafice flexibile, ca si cele superflex sau ultraflex, sunt o unealta ce necesita experienta in contactul cu hartia, cunostinta unui script caligrafic, mana usoara) - dezamagire

SOLUTII

Teoretic, o penita care nu satisface trebuie fie sa o inlocuiesti, fie sa te inveti cu ea sau sa o modifici. Primele doua iti stau sunt la indemana, insa a treia solutie este aproape imposibil de facut DIY. Modificarea (regrinding) unei penite este o operatiune ce trebuie facuta de cineva cu experienta si uneltele potrivite. Altfel, cel mai probabil penita va fi distrusa sau avariata maxim.

Modificarea penitei nu este posibila in multe situatii:

 • penita BB/3B > grind in F/EF/XXF - mecanic, se poate, insa pierderea de material este atat de mare, incat penita nu va mai fi ceea ce trebuie
 • penita architect > grind in XF/F - vezi mai sus
 • penita flexibila M/B > grind in F/XF - modificarea liniei unei penite flexibile este extrem de problematica in stabilitate si cursivitate
 • penita F/XF > grind in OM (de ex) - linia originala a penitei nu permite (modificarea liniei poate fi facuta in lateral sau in jos, niciodata in sus). Asta inseamna ca din M se poate face un OM, din B se poate face un OB dar si un M/OM, insa nu invers.
 • penita F/M > grind in arhitect - pastila pentru un grind in arhitect trebuie sa fie cel putin B, pentru o variatie de linie confortabila.

Nota: in unele cazuri, desi modificarea poate fi facuta, nu o recomand, mai ales daca este vorba de un anumit brand sau de o linie speciala. Cel mai economic pentru tine este sa vinzi sau schimbi penita si sa o inlocuiesti cu una care sa fie mai pe placul tau. Exemple: o penita caligrafica MB este una colectibila, si modificarea ei ar distruge o penita colectibila si scumpa. 

MODIFICARI PENITE IN ATELIER

Ca sa revin la subiectul acestei discutii, solutiile mele pentru grind/regrind si ajustarea penitei tale:

Modificare/regrind a liniei originale spre mai subtire

 • din BB > OBB, B, OB, italic, stub, M, OM, italic, arhitect, stub (max. 1.0)
 • din B > OB, OM, M, IM, stub (max. 0.8), arhitect arabic
 • din M > OM, IM, F, XF
 • din F > XF, XXF 

In unele cazuri, forma sau geometria pastilei face orice modificare dificila spre putin posibila. Daca se poate face sau nu este alegerea mea.

Reslefuire pastila iridium (in cazul penitelor lovite sau avariate)

 • modificare inaltime pastila (tines inegale)
 • slefuire laterala/over/under pastila (modificare unghi scriere)
 • reversul unei aplatizari a pastilei (redresare pastila tocita inegal)
 • indreptare pastila iridium (oblic s/d spre paralel pe hartie)
 • slefuire revers pastila (pentru a scrie cu penita invers)

Te rog sa retii ca nu ofer servicii de sudura pastila sau similare. Daca ai nevoie de asa ceva, te rog sa ma contactezi, o poti trimite la unul din putinii specialisti in re-tipping (Europa sau US). De ex, serviciile de re-tipping sunt necesare mai ales daca ai o penita de colectie cu pastila rupta/avariata rau. O noua pastila pe (aproximativ) dimensiunea si linia dorita de tine poate fi sudata pe penita veche. Merita, daca tu crezi ca merita.

Loading