Creioane mecanice romanesti

Putine la numar ca modele, dar in palete de culori destul de variate pentru piata timpului respectiv,. Solutiile mecanice uneori sunt chiar ingenioase, pentru a suplini putinatatea resurselor disponibile. Nu erau pe calibrul celor produse de firme cunoscute.

In general se impart in doua categorii: cele produse in serie mare, cum ar fi cele de termoplast din perioada 70-80 la Sibiu, si cele produse in serie mica, la diverse alte fabrici in Romania. Exemplu este creionul model "Carpati", care a fost produs in numar relativ mic si a avut o circulatie mult mai restransa decat cele produse la Flaro. Nu cred ca erau destinate consumului larg, desi au fost vandute in comertul socialist, fara indoiala. Care va fi fost logica unei astfel de impartiri nu stiu, dar banui ca avea de a face cu resursele si scopul productiei.

Catalog stilouri romanesti

Desigur ca approach-ul industriei de profil la designul si producerea creioanelor mecanice in Romania a fost unul minimalist. De fapt cred ca a existat un cerc vicios: pentru a fi produse in serie, ieftin si cu materiale strict autohtone, designul si mecanismul trebuiau sa fie simple. Fiind simple, designul nu putea fi mai elaborat decat a fost.

Sistemul de productie socialist nu ingaduia decat in extrem de putine situatii editarea prototipului si al planurilor de constructie, si asta era universal valabil. de aceea vedem pe stilouri (mai rar) si pe creioane sau pixuri romanesti ca NII-ul era schimbat destul de rar, impreuna cu numarul lotului de productie sau a modelului. Din cate inteleg pana acum, modelele noi se suprapuneau multa vreme cu un model vechi, pana la iesirea acestuia din productie.

Catalog restaurari Flaro

Tip de creion produs la Sibiu, model "Flaro Tehnician", in perioada 1963-1965 (NII 8868-62), foarte bine executat. Ebonita burgundy, excelenta calitate, mecanism intern alama si otel, buton avans ebonita, capat-driver alama cromata. Sevron pe corp din turnare, extrem de bine facuta. Mecanismul de functionare este de tip "gheara externa trilobata", fara magazie rezerve. Diametru variabil pentru mine intre 1.18 si 2.0mm.

Creion mecanic produs la Sibiu, model "Flaro Proiectant", in perioada 1972-1975. Termoplast negru, excelenta calitate, mecanism intern alama cromata si otel, buton avans, capat-driver alama cromata. Sevron pe corp din turnare, extrem de bine facut.

Aproape similar cu Flaro Tehnician, difera prezenta clipului si diametrul butonului de avans. Alte diferente sunt: cartusul gravurii, care mentioneaza doar Tehnician, fara Flaro si fara numar NII, priza randalinata aproape de varf, si evident materialul din care este facut creionul. Mecanismul de functionare este acelasi, de tip "gheara externa trilobata", cu magazie de o rezerva 12mm. Diametru variabil pentru mine intre 1.18 si 2.0mm.

Tip de creion mecanic fabricat la Sibiu, perioada productie aproximativ intre 1972 si 1978/80. Ebonita cu sectiune triunghiulara, sistem de prindere prin frictiune tubulara interna, mina diametru 1.2/max 2.0mm. Clip detasabil otel, gravat Flaro prin poansonare in cartus oval, si "DESEN 3"" vertical.

Tip de creion mecanic fabricat la Sibiu, aprox 1970 - 1975, termoplast amestec dur, diametru mina 1.2/max 2.0mm, interne metalice, clip mobil marcat cartus oval Flaro, cu verticalul DESEN.

Tip de creion mecanic fabricat la Sibiu, incepand cu 1981 si continuat pana in 1991, aproximativ. Termoplast cu sistem de prindere prin frictiune tubulara interna, mina diametru 0.7, fabricata tot in Romania, mecanism simplu de plastic cu driverul bazat pe capacul final detasabil. Clip detasabil otel, gravat Flaro prin poansonare. Camera rezerve cu buton alama cromata, si cu pin desfundare (detasabil si acesta din capac).

Creion mecanic inscriptionat "CARPATI", aparent produs in Romania, cca 1960-1965 (estimarea mea). Nu am date visavis de locul de productie, posibil Electrometal (dar care, erau vreo 4 in anii 60 in Romania). Pare un instrument "frankenizat": clipul nu este din filmul asta, clar. Pentru ca este un clip proprietar Waterman. Vazut de obicei pe modelele W ale acestui brand. Foarte curios este ca acest clip nu pare modificat prin nivelarea gravurii vechi si regravare. Gravura pare facuta pe un clip neinscriptionat, nou adica. Gravura este facuta bine, prin frezare, dar cumva neglijent, cu asemanare la font / marime / adancime ca si cele Waterman.

Capacul este din metal galben, cromat, cu pastila de prindere a clipului extrem de ingusta si este din bronz. Cu efectul de taper al capacului spre capat, are un aspect placut (gandeste'te la stilourile Cross). Driverul (varful metalic al creionului) este din alama sau bronz, sistemul de avansare a minei se face prin apasarea capacului si prindere cu trei gheare extensibile. Diametrul acceptat al minei este de 1.18 dar prinde si diametre de 0.9mm sau 1.3mm. In interior, camera de rezerve si modul cu radiera, inca prezenta. Corpul este nemetalic, din eboniat sau material asemanator, vopsit negru, cu polimerizare extrem de buna pe material.

Imi aduc aminte de vreo doua stilouri vazute de mine undeva pe net, vandute sub numele de "stilou Carpati"; erau intr'o stare proasta si nu le'am luat. Motivul pentru care nu le'am luat atunci era ca nu erau stilouri Carpati, ci stilouri Waterman CF, inscriptionate Carpati pe clip ( si parca si pe corp, daca nu ma insel). Si asta ma face sa ma gandesc ce asociere poate fi facuta intre Waterman si Carpati, daca exista vreuna. Intrebari ? Sigur ca am. Cu raspunsurile stau mai prost.

Tip de creion mecanic fabricat la Sibiu, incepand cu 1981 si continuat pana in 1991, aproximativ. Termoplast cu sistem de prindere prin frictiune tubulara interna, mina diametru 0.9, fabricata tot in Romania, mecanism simplu de plastic cu driverul bazat pe capacul final detasabil. Clip detasabil otel, gravat Flaro prin poansonare. Camera rezerve cu buton alama cromata, si cu pin desfundare (detasabil si acesta din capac).

Creion mecanic inscriptionat "Electro Metal", aparent produs in Romania, cca 1960-1965. Nu cred ca a fost produs la Sibiu, nu are nimic legat de Sibiu pe corp, capac sau in interior. Dupa inscriptia de pe clip, la Electro Metal, insa care anume, nu stiu acum (Brasov, Sibiu, Timisoara??). Designul pare unul extrem de simplu, si chiar este. Constructia este ingenioasa si bine facuta, din material solide. Constructia creionului arata probleme in respectarea cotelor, imbinarilor. Controlul calitatii lipsa, cred. Capacul este fatetat in hexagon, alama cromata, clipul este inscriptionat prin frezare. Are camera de rezerve si loc pentru radiera, care a disparut.

Avansul minei este de tip rotativ, mina are diametrul de 1,18mm, ceea ce ma face sa cred ca modelul a fost produs in perioada de dinainte de uniformizarea europeana a minelor de creion, intamplata pe la 1980. Corpul este din lemn a fost vopsit cu email in doua straturi consecutive, negru si verde.

Acest model de creion mecanic a fost produs in Romania Populara, intr'o perioada relativ scurta cred, cuprinsa cu aproximatie intre 1957/8 pana prin 1965. Modul de constructie si mecanismul sugereaza o constructie simpla, bazata pe canoanele designului de creioane mecanice ale perioadei de dinainte de razboi (ax elicoidal fix, cu avansul unui pin interior, prin rotatie, fara recuperarea minei la intoarcere, diametru mina 1.18mm).

Pentru a afla mai multe despre acest model de creion, mergi la articol.

Flaro Grafician, model #2, creion mecanic produs in Romania la Flaro Sibiu, in perioada 1980 - 1985, cu aproximatie. Construit cu materiale solide, dupa un design cunoscut la acea vreme (stubby pencils de tip Kaweco Sport, MB Sketching, etc). Materialul este un plastic dur, cel mai probabil o combinatie de ebonita si termoplast injectata in matrita, cu 3 fatete, gravat Flaro Grafician.

Ca si in cazul altor instrumente de scris, gravura este aplicata inegal. Semnatura gravurii este termica, nu mecanica, cu depasire de nivel material (debordata). Dimensiunea tubului-colector este de 4mm, cu o lungime a intregului mecanism de 86mm. Maximul diametrului de prindere este de 2.1mm, cu minim de 1.3mm. Lungimea totala este de 99mm.

Creion mecanic model Flaro UNIVERSAL, fabricat intre 1978 - 1984 la Flaro Sibiu. Ebonita, sectiune transversala triunghiulara, cu interne de alama cromata, gheara extensibila cu mine 08 - 2.00mm, in stare exceptional de buna. Aparent, este varianta mai mare a creionului de mai sus, Flaro Grafician 2, avand o lungime de 135mm.

Mergi la articolul despre acest creion mecanic romanesc.

Creion mecanic inscriptionat FLARO, probabil fabricat la Flaro Sibiu, perioada aprox. 1955 - 1960. Click pentru articol.

Arhiva FLARO

De notat ca exista destule necunoscute si lipsuri in ce priveste documentarea completa si corecta a majoritatii modelelor prezentate aici, de ex: multe dintre stilouri / creioane nu sunt incadrate corespunzator in anii corecti de fabricatie, nu avem detalii despre clasa de productie si / sau de N.I.D (dar se cunoaste registrul STAS al perioadei generale 1975-1990, ceea ce nu ajuta foarte mult), nu exista documente ale seriilor.

Din pacate, este aproape imposibil de stabilit cele de mai sus. Spun “aproape” pentru ca doar o vizita in arhivele fabricii de la Sibiu poate lamuri (desi ma indoiesc) aceste aspecte. Nu cred totusi ca arhivele mai contin date revelatoare despre modele, ani, schite, linii, etc.

Consideratiuni proprii

  • This is the 1st item
  • This is the 2nd item
  • Trecerea de la mina diametru 1.18mm la cele standard (0.7, 0.8) a fost facuta treptat, intre anii 1974 - 1978, cu suprapuneri de modele din ambele categorii de diametru.

  • Productie sub-modele aproape inexistenta, insa exista unele creioane mecanice care par a fi produse fie ca prototipuri, fie "frankenizate" cu piese din fabrica.

  • Intersanjabilitatea pieselor componente relativ extinsa, daca proveneau din acelasi lot. Diferentele de cote variaza destul de mult functie de lotul respectiv.

  • O chestiune interesanta este si faptul ca nu am gasit/vazut/auzit de nici un exemplar de creion mecanic produs in Romania, care sa fi fost pereche a unui stilou similar. Este adevarat, au existat destul de multe modele de stilou cu pixul aferent (Selena, de ex), dar nu stilou cu creion mecanic.

republica

Poate vrei sa citesti despre istoria manufacturii de creioane in Romania

OK, deci creioanele romanesti. Este mai corect sa incep prin a spune ca probabil erau importate in numar relativ mare, incepand cu a doua jumatate a sec 19. Tarile de provenienta puteau fi, cu oarecare certitudine, Germania si Austria. In tot cazul, aceste tari erau in prima linie a productiei de creioane incepand cu 1870 - 1880. Nu cunosc nimic despre o productie autohtona de creioane, cel putin nimic despre care sa discut, pana prin 1930. In acest an, pe 16 Februarie, la Sibiu apare Fabrica Romana de Creioane S.A.R., infiintata de cativa investitori. Adresa este Str. Raului no. 26, si vad ca exista tendinta de a concentra productia in zona acestei strazi, unde la data infinntarii fabricii de creioane functiona deja Gratioza/Graziosa Pantle Mill, viitoarea baza a Flamurii Rosii Sibiu.