“Republica” Sibiu

Am vorbit despre stilourile romanesti, si am discutat (chiar daca mai scurt decat as fi dorit) despre creioanele mecanice fabricate in Romania. Articolele despre principalii producatori de stilouri din Romania au fost si ele o chestiune tratata satisfacator, cred eu. Un subiect atins deloc marginal a fost si articolul despre cerneala romaneasca, care chiar a fost primit foarte bine de cititorii acestui site.  Evident, subiectele de mai sus sunt in continua cercetare si atunci cand apar elemente noi, articolele sunt updatate.

Sincer sa fiu, decisesem sa ma limitez doar la aceste trei capitole privitoare la instrumentele de scris produse in Romania, intre 1950 si 1990. Insa am intrat in posesia unor date ce privesc creioanele romanesti, si un subiect ce parea mai putin documentabil a aparut deodata in alta lumina, mai interesanta si ceva mai clara, ca subiect atractiv pentru cititorii mei.

OK, deci creioanele romanesti. Este mai corect sa incep prin a spune ca probabil erau importate in numar relativ mare, incepand cu a doua jumatate a sec 19. Tarile de provenienta puteau fi, cu oarecare certitudine, Germania si Austria. In tot cazul, aceste tari erau in prima linie a productiei de creioane incepand cu 1870 – 1880. Nu cunosc nimic despre o productie autohtona de creioane, cel putin nimic despre care sa discut, pana prin 1930. In acest an, pe 16 Februarie, la Sibiu apare Fabrica Romana de Creioane S.A.R., infiintata de cativa investitori. Adresa este Str. Raului no. 26, si vad ca exista tendinta de a concentra productia in zona acestei strazi, unde la data infinntarii fabricii de creioane functiona deja Gratioza/Graziosa Pantle Mill, viitoarea baza a Flamurii Rosii Sibiu.

Standul Fabricii Romane de Creioane S.A.R. – Targul de Mostre Sibiu 1934. A se nota reclama LC Hardtmuth & Koh I Noor !!

Initial, Fabrica Romana de Creioane a pornit afacerea cu masini second-hand aduse din Germania si Cehia, cel mai probabil de la fabricile Hardtmuth din provincia Moravia. Din datele pe care le am, productia a fost pornita cu doar doi ingineri, 50 de muncitori, condusi de doi maistri. De fapt, nu se fabricau creioane, ci se asambla mina in corpurile de lemn, si se fasona / finisa creionul. Ca informatie interesanta, lemnul si mina de grafit erau importate din Cehia.

NOTA: Din imaginea de mai sus se desprinde clar informatia ce leaga inceputurile Fabricii Romane de Creioane de firma LC Hardtmuth; asa se explica si inregistrarea firmei LC Hardtmuth la adresa din strada Raului nr 21, ca o companie de sine statatoare la SIbiu, desfiintata / nationalizata un an mai tarziu.

Am ajuns la concluzia ca LC Hardtmuth Koh I Noor era principalul actionar al Fabricii Romane de Creioane, si asa se explica si importul de masini si materie prima din Cehia. Dovada mai jos, dintr’un registru al inventarierii bunurilor de prin 1945:

1948 – fabrica este nationalizata, si este reinfiintata sub numele de “Republica”. Urmeaza o perioada de retehnologizare si modernizare, iar in anii 50’s incep sa apara primele serii de creioane fabricate in intregime aici.

1950 – 1955 Fabrica se mareste, incorporand mai multe sectii diferite de productie: fabrica (sectia) de mobila de bucatarie, fabrica de articole tehnice (table şcolare, schiuri, planşete desen etc.), pe langa fabrica de creioane. Se infiinteaza o a doua locatie a fabricii, pe strada Campului in Sibiu, cele doua fabrici facand parte din ceea ce s’a numit IPROFIL REPUBLICA Sibiu.

1955 – sunt fabricate 4 modele de creioane. 10 ani mai tarziu se produc nu mai putin de 24 de modele si tipuri. Foarte cautate sunt creioanele de tamplarie (plaivazuri), cele chimice si cele de tarie mare, pentru contabilitate si note tehnice. Inceteaza importurile de materii prime si materiale, piata locala asigurand acestea pentru productia fabricii.

O pepiniera profesionala care a dat multi specialisti este infiintata – Scoala de Arte si Meserii (devenit mai tarziu Liceul “Avram Iancu”)

1968 – Iprofil Republica participă la o expoziţie din Köln (Germania).

Perioada cea mai prolifica a productiei a fost anii 1965 – 1985, cele mai multe modele si tipuri de creioane fiind produsa acum. Produsele participa la targuri internationale, unde sunt primite bine. Piata interna este diversificata pe specialitati: contabilitate, scolare, artistice, tehnologice, proiectare, etc.

Modele si tipuri de creioane fabricate la Republica Sibiu:

Modele precum Dacia, Luceafarul, Select, Golf, Indigo, Carpati, Oriental sunt doar cateva din seriile de creioane ce au fost puternic lansate pe piata interna si externa, acoperind aproape in totalitate orice nevoie. Exporturile cresc, mai ales in tarile socialiste.

Un catalog al industriilor romanesti din 1973, intitulat “Romania”, editat pentru strainatate de Romanian News Agency (Agerpres) in engleza, franceza, germana, italiana, arata acest articol despre creioanele romanesti:

Exemple grafica cutii si materiale incriptionate:

Doua cutii de creioane fabricate la Republica, Dacia Carpati Tehnicolor si Dacia Select Policolor:

EPILOG (?)

Anul acesta o publicatie din Sibiu, “Turnul Sfatului” descrie ceea ce ar putea fi disparitia completa din peisaj a productiei de creioane in Romania. Firma Euro Pencils SRL, urmasa (se pare) a fabricii de creioane din Sibiu, a intrat in faliment.

Si uite asa, istoria Flaro & co se repeta. Cum era aia cu “demni urmasi ai celor d’inainte “??? Creioanele romanesti, o alta poveste incheiata trist, cu iz de bisnitz autohton, invartit cu ceva smekereala si nepasare completa fata de …orice, de fapt.

Print Friendly, PDF & Email

1 Comment

  1. […] Il vedeai peste tot, inclusiv in ghiozdanul meu si al elevilor din trei sferturi din scoala mea. Desi sincer sa fiu, l’am capatat prin clasa a VI sau a VII-a, pare’se era un stilou pentru elevi “mai mari” 🙂 . Plastic, in doua culori (erau si pe rosu, parca si pe verde), cu o bucsa dublu filetata, pasta de 107mm, fara mecanism. Era un pix sa zicem normal, fara nimic remarcabil. Mereu mi se paruse ca era varianta de pix a celebrului creion in doua culori “Dacia”. […]

Leave a Reply