Pixuri vintage romanesti

Iubite si urate.

Relativ multe la numar ca modele, in diverse modele si in palete de culori destul de variate pentru piata timpului respectiv,. Solutiile mecanice uneori sunt chiar ingenioase, pentru a suplini putinatatea resurselor disponibile.

In general se impart in doua categorii: cele produse ca pereche pentru seturile cu stilou, si cele care erau vandute ca modele "standalone".

Simple si ieftine.

Desigur ca approach-ul industriei de profil la designul si producerea picurilor in Romania a fost unul minimalist. De fapt cred ca a existat un cerc vicios: pentru a fi produse in serie, ieftin si cu materiale strict autohtone, designul si mecanismul trebuiau sa fie simple.

Din cate inteleg pana acum, modelele noi se suprapuneau multa vreme cu un model vechi, pana la iesirea acestuia din productie.

Pix produs la Flaro Sibiu, model Flaro Mercur SM, intre anii 1974 - 1984.


Pixuri produse la Sibiu, intre 1978 - 1986, model Flaro Selena M, pereche la stiloul Selena M. Materialul este alama cu placa de crom si nichel. Au fost comercializate si separat in librarii.


Pix Flaro Vega SM, produs la Sibiu intre 1975 si 1984, pereche la stiloul Flaro Vega SM. A fost vandut si separat.


Model de pix "DUPLEX", produs la Flaro Sibiu intre 1982 si 1988. Material termoplast, mecanism tip scara, de culoare gri si negru, doua butoane pentru schimbare alternativa pentru mina rosie si albastra. Mina pix produsa si aceasta tot la Flaro, model normal. Lungime 140mm, diametru 11mm.


Model de pix "DUPLEX", produs la Flaro Sibiu intre 1982 si 1988, similar cu cel de mai sus. Termoplast rosu cu negru, butoane rosu/albastru.


Model de pix Flaro "STILET", produs la Flaro Sibiu intre 1982 - 1989. Termoplast albastru, mina normala de 107mm. Mergi la articolul despre acest pix romanesc.


Model de pix Flaro "PIX", produs la Flaro Sibiu intre 1978 si 1986. Termoplast verde, mecanism plastic.

Mergi la articolul despre acest pix romanesc.


Model de pix Flaro "BICOLOR", produs la Flaro Sibiu intre 1982 si 1988. Termoplast bicolor, mina dubla fixa.

Mergi la articolul despre acest pix romanesc


Model de pix Flaro "REPORTER", produs la Flaro Sibiu intre 1978 si 1985. Acril termic, mina normala 107mm.

Mergi la articolul despre acest pix romanesc


Model de pix (in set x 4) Flaro "NOTES", produs la Flaro Sibiu intre 1978 si 1985. Termoplast, mina normala 107mm.

Mergi la articolul despre acest pix romanesc


Pix nemarcat, produs la Flaro Sibiu, aproximativ intre 1978 si 1985. Acril termic, mecanism intern tip Flaro x 3 piese, capac metalic alama cromata (brushed), clip model vazut pe Flaro Mercur SM. Mergi la articolul despre acest pix romanesc.


Pix romanesc model Flaro "PAST-3", fabricat la Flaro Sibiu in perioada anilor 80. Termoplast perlat alb/negru, gravura superimpusa ICE Metal ImportExport Bucharest Romania.

Mergi la articolul despre acest pix romanesc


Pix romanesc nemarcat ca model, dar asezat pe un sasiu combinat de Mercur/Vega. Pare a fi o combinatie de Vega S/SM (corp si drive metalic varf, clip si buton avans) dar capacul este unul de alama cromata si periata, fabricat la Flaro Sibiu in perioada anilor 80. Termoplast negru, gravura "AUTOCAMIOANE - BV", cu pigment perlat auriu. Insigna altaurata este una originala, metal/email perioada 70-80, cu insemnele uzinei de autocamioane Brasov. Mergi la articolul despre acest pix romanesc.


Pix produs in Romania, la Flaro Sibiu, in perioada (cu aprox) 1982-1986. Un model relativ rar vazut pe piata in Romania, desi nu este un exemplar rar in sensul pur al cuvantului. Gravat Flaro MAXIMA, cu rezerva posibil produsa la Sibiu, dar neconfirmat. Mergi la articolul despre acest pix romanesc.


Pix romanesc ASTRA-4, produs la Sibiu in anii 80.Mergi la articolul despre acest pix romanesc.


Pix romanesc ASTRA-3, produs la Sibiu in anii 80.Mergi la articolul despre acest pix romanesc.


Pix romanesc Flaro GLOBUS, produs la Sibiu in anii 78-82 cu aproximatie.Mergi la articolul despre acest pix romanesc.


Pix romanesc Flaro SELENA S, produs la Sibiu in anii 80.Mergi la articolul despre acest pix romanesc.


Pix romanesc Flaro SELENA S (posibil mk2 al modelului), produs la Sibiu in anii 80.Mergi la articolul despre acest pix romanesc.


Pix romanesc APOLLO, fabricat la Archimet Sibiu in anii 70. Mergi la articolul despre acest pix romanesc.


Pix romanesc Flaro Mercur SM, fabricat la Sibiu in anii 75-85. Mergi la articolul despre acest pix romanesc.