Muzeu stilouri

Articole recente

FAQ

INTREBARI FRECVENTE…

Primesc zilnic mesaje in care oamenii ma intreaba daca ale lor stilouri (vintage sau moderne) pot fi reparate sau reconditionate, daca penita poate fi reparata / inlocuita / customizata, sau intrebari de genul “veti putea pune stiloul in starea lui originala? “ sau “cat valoreaza stiloul pe care il am in familie ? “.

Oamenii doresc sa stie lucrurile acestea, inainte de a incredinta un stilou in mainile cuiva despre care nu stiu mare lucru. Intotdeauna incerc sa raspund cat pot mai bine si mai clar, iar cele de mai jos sunt o incercare de a raspunde in mod generic la intrebari generice la randul lor. Daca aveti alte intrebari, va rog sa ma contactati.


Stiloul meu vintage poate fi reparat / reconditionat?

Da, in multe cazuri. Mecanismul de incarcare poate fi reparat, multe parti si subansamble rupte sau lipsa pot fi inlocuite. Parti metalice pot fi lipite sau replicate. Totusi, sunt cazuri in care reparatia sau restaurarea poate depasi valoarea stiloului.


Puteti inlocui penita la modelul meu de stilou?

Da, de multe ori exista posibilitatea sa inlocuiesc penita de la stiloul dvs cu una identica, foarte asemanatoare sau de acelasi gen/tip (dupa cum doreste clientul). Totusi, in unele cazuri, inlocuirea penitei cu una originala nu este posibila / lucrativa sau costa foarte mult (poate depasi costul stiloului), dintr’un numar de motive (stilou iesit din fabricatie de mult timp, exemplare rare, penita model rar, stilouri home-made cu penita model unic, etc).

Uneori, clientul poate percepe un defect minor / reparabil cu un defect iremediabil al penitei: pozitia pe feeder, pozitia in sectiune, tipul de cerneala, pozitia penitei in timpul scrisului, feeder incorect pentru tipul de penita, incalecarea sau departarea insesizabila a picioruselor penitei, sau o imperfectiune a iridiumului din varf (zgariat, lovit, neajustat, prea lucios, etc). 

Daca la primirea stiloului realizez ca, pe langa defectiunile reclamate de client, stiloul mai are si alte probleme care ma impiedica sa il repar in conditiile initial stabilite cu posesorul, le comunic clientilor si este decizia lor daca infirma sau confirma comanda.


Penita mea scrie de parca are frana de mana trasa, dar nu zgarie totusi

Uneori, penita refuza sa se comporte bine pe hartie pur si simplu pentru ca tipul de cerneala folosit este unul uscat. Lubricantul folosit de obicei in reteta cernelurilor pote fi in cantitati mai mici la unele branduri de cerneala. Cerneala Pelikan este cunoscuta ca fiind mai uscata, nelubricand penita; daca penita mai are si o imperfectiune pe iridium, normal ca pe hartie se va comporta ca o penita „cu frana trasa”. Daca sesizati acest aspect, incercati sa folositi cerneala Parker Quink Blue, eu asta folosesc in toate tipurile de stilouri personale. Lubricantul este in cantitate normala si lasa o linie perfecta de fiecare data.

Sub nici o forma sau motiv NU folositi in stilourile dvs cerneala veche, home-made, sau din branduri anonime sau necunoscute!!! Acestea au o reteta neverificata, nu sunt supuse controlului calitatii in mod corespunzator, si nu ofera garantia ca stiloul dvs va putea suporta ingredientele din respectiva cerneala. Asta este cu atat mai obligatoriu, cu cat stiloul este mai vechi. La cele moderne, conditiile de mai sus sunt mai relaxate.

Daca ati investiti intr’un stilou bun, nu va costa decat o fractiune din acest cost sa cumparati o sticla de cerneala a unui producator cunoscut (Parker, Waterman, Pelikan, Sheaffer, etc). Stiloul dvs o merita si e pacat sa ruinati un stilou pentru ca ati vrut sa faceti o economie de cativa banuti.


Penita a fost deteriorata / rupta / stiloul nu mai scrie / zgarie rau. Se poate repara?

Da, o penita avariata poate fi reparata, reconditionata sau customizata, daca nu e total compromisa; feederul poate fi inlocuit cu unul la fel sau similar, canalele de cerneala pot fi largite, ingustate sau curatate, penita poate modificata sa nu zgarie, sa aiba un mod de scriere mai umed sau mai uscat, se poate modifica linia cu care scrie penita. Totusi, aceasta din urma operatiune este limitata de mai multi factori, cum ar fi de cantitatea de iridium existent sau/si de linia originala a penitei.


Cat valoreaza stiloul meu vintage?

Daca imi trimiteti cateva fotografii ale stiloului, pot stabili (in general) producatorul, modelul, anii aproximativi de productie).; estimarea indirecta se face pe baza celor de mai sus. Serviciul este gratuit pentru 1 stilou, si va da o idee generala despre valoare.

Daca doriti o certificare scrisa de autenticitate si valoare estimata a stiloului, va trebui sa il am in fata pentru a face o evaluare directa. Acest serviciu nu este gratuit, dar este cel mai cautat dntre aceste doua tipuri de evaluare, si cel mai exact.


Cat aur, argint sau platina este in stiloul meu?

Multe stilouri au penite din aur solid, indicat de marcajul de pe penita care este de 14 sau de 18 kt (de multe ori placa de aur de pe penite sau accesorii este de 23kt, la stilourile de brand); sunt modele in care este instalata penita din aliaj aur cu altele (palladium, platina, etc). Desigur, in multe cazuri, alte parti metalice ale stiloului (capace, agatatori, benzi capac sau corp, etc) pot fi avea placa de aur sau argint, sau (rar) din aur sau argint solid; oricum, marcajul ar trebui sa indice prezenta. Placa de aur este asezata electrolitic pe bronz sau alama, si este marcat corespunzator pe partile respective (de obicei pe banda capacului), in format zecimal sau fractie, indicand aliajul, cantitatea de aur per aliaj si grosimea stratului depus (in microni).


Ce fel de cerneala pot folosi in stiloul meu ?

Exista o multitudine de cerneluri de stilou pe piata moderna. Mai toate pot fi folosite fara probleme in stilouri moderne; pentru stilourile vintage, va recomand atentie. Pentru inceput, daca doriti, puteti incerca sa folositi cerneala produsa de manufacturierul stiloului dvs: Pelikan pentru Pelikan, Waterman pentru Waterman, Parker pentru Parker. Totusi, sunt cerneluri care nu sunt recomandate in orice fel de stilou, cum ar fi Noodlers, India Ink, Old World, Walnut Ink, McCaffreys, Kuretaki Sume, Blotts si altele. Acestea sunt bazate pe oxizi de fier, si au in compozitie substante chimice acide, care pot distruge in timp penita si sistemul de incarcare. Aceste cerneluri in general nu sunt disponibile in Romania in librarii, dar sunt raspandite si gasibile in magazinele online. Daca aveti indoiala cu privire la o cerneala, intrebati’ma. Puteti vedea aici cateva din review-urile mele la cerneluri mai des intalnite (mai comune, poate) in Romania.

Folositi in permanenta cerneala proaspata, nu cerneala veche sau expirata (da, cerneala expira ca orice alt compus). Nu folositi tus sau cerneala de proiectare in stilou; il va infunda si strica sistemul de incarcare.


Pot scoate penita din stilou pentru curatare? Pot demonta sistemul de incarcare pentru curatare?

Sigur ca puteti, in multe cazuri. DAR nu va recomand sa o faceti; penita este asezata in sectiune si pe carbune intr’o anumita pozitie, calculate a fi optima de producator. Extragerea penitei din sectiune se face intr’un anumit fel, cu un dispozitiv special. Daca scoateti penita, riscati sa incalecati piciorusele, sau/si sa le deformati si nu va mai scrie cum scria, sau deloc. Fara experienta, nu veti mai putea pune la loc penita exact asa cum a fost initial. Asta va face ca stiloul dvs sa nu mai performeze normal, plus ca valoarea stiloului va scadea, daca stiloul era de valoare sau in garantie.

In ce priveste desfacerea sau modificarea sistemului de incarcare la un stilou vintage, acesta poate fi avariat sau distrus de o manevrare necorespunzatoare a cuiva fara experienta. In mod normal, demontarea acestuia se face cu un anumit set de scule speciale, intr’o anumita ordine, respectand un anumit procedeu in trepte de lucru. Reversarea manevrei este si mai complicata, in foarte multe din modelele de stilou vintage.


Stiloul meu vintage nu trage cerneala, sau curge cerneala la capatul pistonului

Sistemele de incarcare cu piston (prezente sub diverse modele in multe din stilourile vintage si chiar in unele moderne) opereaza prin intermediul unui mecanism care foloseste ca principiu general o garnitura de pluta, plastic sau silicon. Etanseitatea rezervorului si vacuumul necesar aspirarii cernelii in rezervor sunt asigurate de integralitatea acestei garnituri; aceasta cedand, nu va mai trage cerneala sau cerneala va trece din rezervor inspre butonul de actionare a pistonului. O alta cauza poate fi deformarea rezervorului (ovalizare, etc), si pasul garniturii nu mai este fest pe peretii interiori ai rezervorului.

In cazul avariei garniturii, este necesara demontarea sistemului de incarcare si refacerea garniturii. In ce priveste al doilea caz, foarte dificil sa remodelezi corpul, din pacate.


Stiloul meu nu mai scrie, sau scrie intrerupt, desi are cerneala.

De multe ori, penita sau capilarele se  infunda cu cerneala uscata, care se depune pe interiorul penitei sau in canalele de alimentare a acesteia. Consistenta acestor depuneri poate fi de la granular (praf si resturi sau fibre din hartie), pana la un fel de pasta uscata sau pietrificata.

1)Scoateti cerneala (daca este) din rezervor, indiferent de natura sistemului de incarcare (levier, buton, piston, tip seringa, pompa aerometrica). Daca stiloul este cu cartus, scoateti cartusul din sectiunea penitei. Nu incercati sa scoateti nimic de pe unde e instalat ceva (penita, carbune, etc).

2)Umpleti stiloul cu apa calduta (ambient) si puneti stiloul cu penita in jos intr’un vas cu apa la temperatura camerei, si lasati’l acolo peste noapte. Dimineata, scoateti si goliti rezervorul, umpland si golind rezervorul de cateva ori consecutiv, pana curge apa curata din varful penitei. Asezati’l cu varful infasurat intr’un servetel cu penita in jos, in pozitie verticala (puteti folosi un pahar gol). Lasati’l in aceasta pozitie o ora.

3)Alimentati cu cerneala si incercati stiloul daca scrie. Daca nu scrie, repetati si tineti stiloul mai mult timp in apa; incarcati apoi cu un alt tip de cerneala. Daca tot nu scrie, scrieti’mi pentru asistenta. Voi incerca sa va ajut.

4)NU incercati sa bagati ace sau lame de barbierit in fanta penitei, sau sa scoateti penita. Nu folositi chimicale in apa din pahar, si nici nu scuturati stiloul puternic.


Stiloul meu are portiuni decolorate; se pot recolora?

Daca stiloul este din cauciuc dur negru sau caseina neagra, se poate recolora in negru mat sau lucios, in majoritatea cazurilor. Daca stiloul este din plastic sau celuloid, decolorarea se datoreaza imbatranirii chimice a materialului, si nu se poate face mare lucru.

Uneori, se poate confunda mazga sau murdaria pietrificata pe stilou cu decolorarea, in acest caz se poate curate si stiloul isi va recapata culoarea originala.


Doresc sa va trimit stiloul la atelier; cum procedez, cum platesc, etc

Aveti informatii complete despre locatia si adresa atelierului Stilouri de Ieri, sfaturi despre cum sa postati stiloul, date despre cum unde si cand platiti aici, pe pagina de contact. Evident, va stau la dispozitie cu orice alt amanunt sau informatie, daca veti considera necesar.


Mult noroc si scrieri placute!

Print Friendly, PDF & Email

Ultimele penite

Din atelier

Testimoniale

×