Catalog stilouri romanesti

O parte a istoriei

A luat mult timp si efort, si va mai lua, pentru ca aceasta colectie sa fie procurata si documentata. A implicat (si inca o face) multe ore de studiu, de cautari, cheltuieli si piedici obiective. Este dezamagitor ca Flaro nu a avut nici un aport in obtinerea datelor de aici.

Emailurile noastre catre actuala firma Flaro Sibiu au ramas fara raspuns. Si asa ca am decis sa continuam singuri, doar prin forte proprii, acest proiect de reinviere a "spiritului" Flaro, a ceea ce a fost odata stiloul romanesc. Dar noi credem ca merita; merita, pentru ca cei de acum, si cei ce vor veni dupa noi sa vada ca si noi am avut stiloul nostru.

Istorie si istorii

Aluneca in uitare

In ritmul actual, peste 20-30 de ani nimeni nu va mai sti ce si cum erau stilourile produse in Romania, in perioada 1950-1989. Si ar fi pacat. Nu vor fi fost ele stralucite, dar erau rodul unui efort comun, asa cum a fost ea in acei ani. Si ele dispar, cu incetul, in uitare...

Multumiri si aprecieri dlui Roald Gavrilas, care a depus o munca de cercetare extraordinara in obtinerea, prelucrarea si analiza multor date si fotografii prezentate aici. De interes este si articolul de cercetare a patentului lui Petrache Poenaru. Cine a fost, ce anume a inventat, ce a insemnat patentul in lungul drum al stiloului de atunci pana acum?

Companii de altadata

Consideratiuni pe tema stiloului romanesc

Cand spun stilouri romanesti, spun ca toata documentarea este legat de stilourile fabricate in Romania. Multi nu stiu ca stilouri au fost fabricate si in alte locatii, nu numai la Sibiu. Pentru motive care imi scapa in acest moment, cea mai usor de documentat este manufactura de la Sibiu. Identificarea si documentarea acestor “alte locatii”, si ce anume se producea acolo si cand, este o alta poveste, si documentarea este in curs, si rezultatele publicate.

Uitandu’te peste modelele ramase pe piata dupa 1989, devine evident ca exista multe variatiuni ale unui model, cum ar fi cele 6 sau 7 numai la modelul Flaro Vega SM. La fel de evident apare si intrebarea daca aceste “sub-modele” au fost produse astfel in fabrica (oficial), sau sunt “franken-flaro“. Ele par asamblate din modele diferite, puse impreuna aleatoriu. Stim cu certitudine ca multe modele de stilouri Flaro au fost manufacturate la cote aproape similare sau chiar identice, de ex: Flaro 61-S si 61-C, Flaro Vega S si SM, Flaro Selena si Diamant, etc.

Catalog restaurari stilouri Flaro

Cel mai vechi stilou romanesc in colectie - Flamura Rosie Sibiu 1953 (productie neconfirmata). Evident, cred ca acest stilou era deja fabricat la acea data; evident ca reclama la Festivalul respectiv era destinata a iesi pe piata mai devreme de 1953, asa ca se poate considera ca a fost facut mai devreme de anul gravat pe stilou.

Arhiva FLARO

De notat ca exista destule necunoscute si lipsuri in ce priveste documentarea completa si corecta a majoritatii modelelor prezentate aici, de ex: multe dintre stilouri nu sunt incadrate corespunzator in anii corecti de fabricatie, nu avem detalii despre clasa de productie si / sau de N.I.D (dar se cunoaste registrul STAS al perioadei generale 1975-1990, ceea ce nu ajuta foarte mult), nu exista documente ale seriilor.

Din pacate, este aproape imposibil de stabilit cele de mai sus. Spun “aproape” pentru ca doar o vizita in arhivele fabricii de la Sibiu poate lamuri (desi ma indoiesc) aceste aspecte. Nu cred totusi ca arhivele mai contin date revelatoare despre modele, ani, schite, linii, etc.

O catalogare similara pentru penitele de stilou, produse in Romania si instalate pe stilourile facute la Sibiu si in alte manufacturi in Romania este o alta poveste, desi nu diferita total de cele de mai sus.

Puteti gasi un catalog al penitelor romanesti pe pagina aceasta aici.

Neavand acces la diagramele de productie/modele, putem doar teoretiza.

  • This is the 1st item
  • This is the 2nd item
  • Dezvoltare individuala a unor sub-modele la initiativa personala a lucratorilor din sectii, desi astfel de exemplare ar trebui sa fie sub numarul care este pe piata acum.
  • Productie sub-modele de catre sectiile de finisare, pentru terminarea unor loturi pornite initial pe modelul original; se intampla des, pentru completarea unor lipsuri in stoc sau completare a unor comenzi interne
  • Pentru ca piesele multor modele erau facute pe aceleasi cote, este foarte posibil ca intersanjabilitatea sa duca la piese luate de pe un model si puse pe altul, tot in scopul confectionarii unui lot mai mic, sau completarea unui lot incomplet.
  • Foarte posibil si probabil mai ales in perioada de dupa vanzarea produsului, de catre posesor (lua un capac de Flaro 61S si il punea pe un Flaro 61C). Dar la fel si aici, numarul acestora nu poate explica numarul mare de exemplare “frankenizate”.
  • Similitudinea unor modele (cel putin la nivel aparent) poate duce la concluzia (poate deformata) de exemplare diferite de linia originala a unui cap de serie (Flaro 61-S cu un capac de Flaro 61-C sunt similare, dar vizibil nu parte a unui exemplar “original” din seria generala a uni Flaro S sau C).

Lot de stilouri fabricate la Flaro Sibiu, model "61 C", pattern striat vertical (liniar), orizontal (inelat), si geometric (squares), material celuloid injectat pe propriul sasiu.

Perioada de fabricatie, cca 1966 - 1974

acm terra (1)

IAT BUCURESTI

Stilou fabricat inperioada 1968 - 1972, in Bucuresti. Se pare ca fabrica unde a fost facut acest model poate fi Intreprinderea de Industrie Locala Bucuresti, dar nu sunt sigur. Ce e sigur e ca nu e facut la Flaro si nici la Archimet. Celuloid marmorat foarte frumos, incarcare cu buton, penita aur 14kt, sectiune/pastila clip si capac fals pe buton din termoplast injectat.

flaro astra 101 (2)

FLARO NEPTUN

Destul de rar intalnit pe piata in Romania, probabil nu foarte multe ramase. Totusi, numarul de bucati produse trebuie sa fi fost destul de mare, tinand cont de probabila perioada de manufacturare, 1975-78 pana prin 1985.

Din material termoplast negru (nu am vazut alta culoare, spre deosebire de modelele Vega S/SM sau 61 c/61 S), accesorii cromate, penita alama semi-inchisa, incarcare piston. Dupa aparente, este construit pe un sasiu de Astra 101, pentru ca modelele se aseamana foarte mult, si impartasesc aproape aceleasi caracteristici de design si mecanice.

FLARO MERCUR, MERCUR S si MERCUR M2

Modele fabricate intre 1980 si 1986, Mercur este intr'adevar unul din stilourile foarte bine facute. Materialul este unul destul de rar vazut la modelele de stilouri fabricate la Sibiu, lucit / perspex. Piston real cu pas dublu, penita otel.

La Mercur S, sectiunea penitei este ceva mai mare, cu deschiderea penitei mai mare si ea. Penitele sunt totusi similare, diferenta provenind cel mai probail din asezarea in sectiune. Aici in variantele gri si negru. Capacele sunt similare, asemanatoare cu cele de pe Sirius, insa mult mai fin periate si intr'o nuanta albastruie. O exceptie o face modelul Mercur Mk2, care este diferit.

Puteti accesa paginile de review ale acestor modele aici: Mercur, Mercur S (negru), Mercur S (verde), Mercur Mk 2

flaro vega s 1 (2)

Variatii de modele la stilourile din gama Vega: Vega, Vega S, Vega SM. Pot fi vazute de exemplu variatiile de gravura pe modele: gravuri termice si pantograf (cele mai ingrijite); la fel, diferente de gravuri cu variatie de font (Flaro italic, Vega SM regular). Sau de exemplu ultimul stilou din primul rand: corpul este complet diferit de cele uzuale vazute pe modelul Flaro Vega S sau SM.

DSC_8429
DSC_0141

Flaro Vega SM culoare albastra, gravat "Colectati metale vechi".

flaro vega sm burgundy (1)

Flaro Vega SM standard, burgundy.

titan mk 1 (2)
titan mk2 (2)
titan mk3 (2)
flaro vega (2)
flaro 11 (2)

Serie

FLARO 61S PASTEL

, produse din plastic / thermoplast in perioada anilor 70, cu incheierea productiei inainte de 1980. Pe sasiu similar, piese complet intersanjabile, design unitar. Piston intern fals, accesorii alama cromata, penite otel placat sau otel simplu, inele capac la fel, feedurile din ebonita (plastic la ultimele serii). Materialul casant le face sa fie relativ sensibile, plasticul se matuieste si se fisureaza usor. De obicei penitele instakte pe acest model sunt 51 FK, dar sunt si modele cu penite Degussa.

Flaro 61S Gri/Verde

DSC_8498
Flaro 61S, din seria pastel, articolul despre acest stilou aici.

Flaro 61S VIII

DSC_8524
Flaro 61S, din seria / submodel VIII aici.

Flaro 61S

DSC_0143
Flaro 61S, din seria pastel, culoare verde. Penita este o Degussa.

Serie

ACM - TERRA & DIPLOMAT

Produse din plastic dur si/sau thermoplast in perioada anilor 70, la Archimet (?), cu incheierea productiei inainte de 1980. Pe sasiu aproximativ similar, cu diferente in lungimea sectiunilor, latime si pas filet, lungime buton piston. Fereastra de cerneala dimensiuni variabile, uneori in spatele sectiunii filetate. Accesorii alama, penita otel placat marcate AOM sau Degussa (unele semiflexibile), feed ebonita. Piston fix cu capac fals la unele modele, unele modele au o stea cu 5 brate liniare pe capac si buton fals piston. Guler alb la imbinarea port piston cu corpul rezervor.

Pentru mai multe despre stilourile produse la Archimet, puteti citi aici.

Serie

FLARO 61C CELULOID

Modele produse la Sibiu intre 1965 si 1975, material celuloid in cateva patternuri: marmorat, liniar, inelar, geometric. Sasiurile sunt aproximativ la fel, piese intersanjabile. Sectiunile penitelor din termoplast, feed ebonita si penite din otel, de obicei Flaro 51FK, dar sunt si modele cu penite otel Degussa, unele elastice. Furniturile sunt de obicei din alama cromata, cu "double jewel" filetat pe capac si corp.

Nota: Flaro 61C inelat auriu nu are clipul si pastila originale pe acest model.

Serie

FLARO 61S NEGRU

Modele produse la Sibiu intre 1970 si 1980, material plastic injectat, in nuanta de negru. Sasiurile sunt la fel, piese intersanjabile. Sectiunile penitelor din plastic, feed ebonita si penite din otel, de obicei Flaro 51FK. Furniturile sunt de obicei din alama cromata, in unele cazuri cu "double jewel" filetat pe capac si corp. Diferente usoare intre modele, in principal la pastila de prindere clip. Putine modele au ramas cu piesele originale neschimbate, datorita intersanjabiitatii cu alte modele.

FLARO 61S mk1

, din primele serii ale acestui model. Mai multe afla din articolul despre acest stilou..

Serie

FLARO RECORD

Modele produse la Sibiu intre 1975 si 1982, material plastic injectat, in nuante de rosu/grena (burgundy) si negru, dar nu numai. Modelele sunt diferite in design, dar sasiul este de obicei identic: corp similar cu cel de la Pionier, insa in versiune mare, tub aspirator in interior cu sac cauciuc pentru aspirare sub corp fals. Capatul capacului este cu pastila conica (vezi Flaro 61S), cu capat corp in general plat/rotunjit, furnituri alama cromata sau otel. Penitele sunt 51FK in majoritatea cazurilor, cu feed de ebonita.

Unul din modelele prezentate aici (ultimul din dreapta) este putin diferit, penita semiascunsa, material diferit (termoplast gri), o fanta concava liniara pe sectiunea penitei, prindere capac prin inel frictiune. Este cumva diferit si probabil ca face parte dintr'o serie diferita, dar de ce si cum, habar nu am.

Serie

FLARO SELENA & DIAMANT

Modele din serii produse la Sibiu intre 1978 si 1988. Flaro Selena M si Flaro Selena S sunt aproximativ similare, corp alama cromata periata, sectiune termoplast moale, penita plata, feed din plastic uneori semitransparent de profil plat, furnituri alama cromata, incarcare cu piston fals, model general Flaro. Sectiunea penitei se desurubeaza de pe corpul rezervor, cu garnitura interna si eliberare penita si feed prin sectiune.

Flaro Diamant are capacul similar cu modelele Selena, insa corpul este plastic injectat, cu internele similare ca la Selena. Inelul de prindere capac este diferit, cu sectiunea penitei alungita si de model Sirius, cu penita si feed similare.

Mai jos, un set complet de Flaro Selena M, in cutia originala, produs in jur de 1982-1983. Mai multe despre acest set aici.

Serie

FLARO SCOLAR

Unul din modelele cele mai des intalnite, Flaro Scolar a fost produs intre 1975/76 si 1985 la Sibiu. Material plastic injectat, penite de obicei 51FK, in ambele variante otel si otel placat, incarcare piston tragere manuala din plastic siliconic, feed plastic (ebonita la primele modele, mai rare). Pastila rotunjita de prindere a clipului, furnituri alama cromata (otel la primele modele). Capetul corpului este rotunijit, designul fiind aproximativ similar cu cel de pe Flaro Cibin.

Unele modele din seriile de sfarsit prezinta pastile de prindere a clipului in design foarte usor bombat, spre semiplat.

Aici, modelul Scolar in doua culori mai rare, gri si verde.

Mai multe detalii despre Flaro Scolar (gri) puteti citi aici pe pagina de review a acestui stilou.

Serie

FLARO URANUS

Modelul de stilou Flaro Uranus a fost produs la Sibiu intre 1978 si 1986, in 3 variante de care stiu eu. Desi sasiul este aproximativ similar, principalele diferente sunt capacele si capetele corpului, dotate cu pastile de model diferit. Unele modele au pastile conice din metal, in timp ce altele au pastile plate sau conice din material plastic alb. Unele pastile de prindere clip sunt metalice (in unele cazuri randalinate), iar unele capace au pastilele din plastic alb. Intersanjabilitatea pieselor da batai de cap in clasificarea acestor modele, pentru ca in timp, au suferit modificari in alcatuirea stilourilor.

Sectiunea penitei, penitele si feedurile sunt similare cu modelele vazute pe Flaro Sirius mk1, sau pe Flaro Diamant.

Serie

FLARO SIRIUS

Acest model a fost unul de un imens succes pentru Flaro SIbiu, si a avut o perioada de fabricatie relativ lunga, intre 1980-1981 si 1988. Manufacturat in cel putin 3 variante din cate am vazut, conceptul era interesant si solid, cu diferente ce erau destul de vizibile. Capacele erau complet similare, insa gravurile au fost diferite. Materialele (plastic injectat) erau aceleasi; penitele si feedurile, la fel.

Mk1 - corp cu piston real, fereastra cerneala (fals fatetata), inel tip bucsa prindere capac, sectiune cu penita complet mascata, buton piston lis.

Mk2 - corp piston real, fereastra cerneala (fals fatetata), inel frictiune capac, corp mai scurt cu 4mm decat Mk1 si mai gros in capat. Buton piston lis.

Mk3 - corp piston real, fereastra cerneala (fals fatetata), inel frictiune capac, corp streamlined cu buton piston liniar in relief, sectiune penita mai scurta, cu penita semideschisa (similara cu cea de pe Diamant). Portul piston similar cu cel de pe Mercur si Mercur S.

Serie

FLARO CABINET

Singurul model de "deskpen" fabricat de Flaro Sibiu, intre 1978 si 1988, dupa stiinta mea. Pe un sasiu de Flaro Vega / Flaro 61S, corpul din plastic injectat este prelung cu deschidere dubla: la sectiunea penitei si in zona butonului pistonului fals, de acelasi model ca la cele doua mentionate anterior.

Penita este de modelul 51FK, in cele doua variante cunoscute otel si otel placat, feedurile din ebonita sau plastic. Au fost fabricate in doua modele, cu diferente minore. Se montau pe un capac tip open shell, plastic turnat, cu bila metalica in varf. Bila era prinsa magentic pe baza rotunda din plastic si metal. Un stilou ce era destinat in general birourilor, desi mai des le vedeai pe mesele directorilor sau persoanelor cu functii mai importante, unde probabil erau ai mult de decor decat folosite. Au fost comercializate extensiv, dar nu erau extraordinar de cautate datorita probabil pretului si rolului lor.

Serie

FLARO PIONIER, PALTINIS & PIONIER 70

Din seria celor mai mici stilouri produse in Romania, aceste modele sunt reprezentative pentru aceste stilouri in miniatura. Din plastic thermoulded (Paltinis), sau din plastic injectat (Pionier), au un design diferit, piese non-sanjabile, dimensiuni diferite. Sistemul de incarcare este asemanator, sac de cauciuc siliconic cu tub de aspirare intern. Feedurile sunt ebonita si penitele de model 41F, gravate Flaro in cartus oval. Pionier 70 este un model diferit de cel simplu Pionier, este mai subtire, mai lung (streamlined), cu capate plate si un design diferit. Aceleasi penite si feeduri totusi la ambele modele de Pionier si la Pionier 70. Sistemul de incarcare la Paltinis este diferit de cel de la Flaro (piston versus sac compresie).

Paltinis nu a fost produs de Flaro Sibiu, ci la Archimet Sibiu.

FLARO MINOR

Un alt model din seria stilourilor miniaturale produse in Romania. Practic, modelul Flaro Minor nu este un stilou cu un design nou la Flaro. Sasiul este de Flaro Pionier, cu ceva schimbari: corpul se transforma in ceva alungit, de tip "deskpen", capacul este intr'adevar ceva nou (conic, cu prindere in frictiune pe un inel conic instalat pe sectiunea penitei). Sectiunea penitei este mai subtire si mai lunga decat la Pionier, cu penita semiascunsa convex.  Penita este una normala pe modelul Pionier, tipul vazut aici.

Pentru review complet a acestui model, puteti accesa pagina Flaro Minor aici.

Serie

AMC CIBIN

Nu este fabricat la Flaro Sibiu, ci la Archimet Sibiu. Acest model de stilou, produs in anii 67-68, este unul din modelele chiar foarte bine facute. Ferestra de cerneala reala, piston real, corp streamlined. Cred ca este unul din modelele de stilouri romanesti posibil copiate din Vest, in acest caz fiind aproape similar cu Montblanc 342. Feedul este ebonita, penita (probabil neoriginala pe modelul acesta) este un 51FK placata. Furniturile sunt alama.

Logo-ul de pe corp este neclar in ce priveste ultima litera a acestuia, poate fi O sau C. Voi examina la microscop, poate reusesc sa ma dumiresc.

Serie

ACM CIBIN

Un alt model de Cibin, produs la Archimet. Logo diferit, in ce priveste marimea fontului, cartusul ACM, penita, si nuanta ferestrei de cerneala. Corpul are o nuanta spre roscat, dar e pisibil sa fie doar o impresie. . Altminteri, similar cu cel de mai sus. Pentru mai multe despre acest model, mergi la pagina ACM Cibin.

Serie

FLARO 61C "LIZZARD"

Produs la Sibiu intre 1973-5 si 1980-82, cu aproximatie. Numit de mine varianta "Lizzard", datorita patternului de pe corp si capac, ce seamana cu solzii unei soparle. Sunt singurele modele de stilouri cu acest pattern vazute de mine, ma refer la stilouri fabricate in Romania. De vazut acest pattern, l'am vazut si pe alte stilouri, de exemplu acest Gracia, fabricat in anii 60 in Ungaria. Copiat de noi de la ei, sau invers? Cred ca noi de la ei, pentru ca Gracia are patternul facut din email pe corp metalic, la noi fiind doar efect vizual acesti solzi, fiind turnat in asa fel. Cand cópii ceva, il faci mai simplu, nu mai complicat.

Sasiul este de Flaro 61C, desigur. Mecanismul, materialele si dimensiunile sunt la fel, inclusiv tipul de feed si penita. Am identificat 2 variatii de model, aratate mai jos.

Serie

EDITIE ANIVERSARA "50 ANI-FLARO SIBIU"

Un stilou aniversar, gravat cu cartusul din fotografie. Produs dupa 1972 la Flaro Sibiu, de fapt un model Flaro Astra 101. Cititi aici articolul complet despre acest aniversar.

MACO Randunica

MACO Jupiter

ACM MINION

Flaro 61C Rosu Inelat

MACO Junior

Flaro Junior