Cerneala romaneasca

Unii o numesc “comunista”, altii ii spun “socialista”, ba am vazut unii (destul de multi) care se refera la cerneala produsa in Romania pana prin 89, ca fiind “ceausista”. Stilouri bolsevice si cerneluri marxiste, ce sa mai zici  🙂

Acuma ca am dibuit craca politica pe care sade uitata (pe drept sau nu) numita cerneala socialisto-comunisto-ceasisto-marxist-leninisto romaneasca , sa continuam, mai serios putin.

Acestea de mai jos sunt cam tot ce am gasit pe net, ca imagini. Nu imi apartin, si nu am nici una din aceste cerneluri. Imaginile sunt luate de pe Olx, Okazii, Amintiri Frumoase, sa fie notat ca aceasta este provenienta 🙂 .

In general, acestea sunt cele pe care le’am identificat, cu nume/perioada aprox/producator. Evident, sunt convins ca au fost mai multe produse, cam in nuantele de albastru, negru, rosu, verde, violet. Stim ca cele violet-verzui erau destinate uzului special, in oficiile PTTR, CEC, banci, etc. Le’am apucat si eu, tin minte oficiile postale unde erau calimarile alea mari de sticla, cu toc de scris.

Cerneluri fabricate sub marca VICTORIA

Se pare ca a produs in mai multe locatii, sau a avut adresele schimbate, etc. Avem mai multe denumiri, nu neaparat legate de ani, ci de titulatura printata pe etichete si de adresele folosite:

 • Intreprinderea Chimica de Industrie Locala Bucuresti – strada Izvor 109
 • Intreprinderea de Produse Chimice Bucuresti – strada Cobalcescu 9
 • I.M.C.C.L. – strada Cobalcescu 9
 • Fabrica “Victoria” – strada Izvor 109
 • Intreprinderea Chimica “Victoria” – Bulevardul Pacii 179
 • Intreprinderea “Victoria” Bucuresti

Devine destul de clar ca Victoria a produs cele mai multe produse de cerneluri pentru stilou si nu numai: am gasit tus special de desen si tus pentru stampile produs aici, precum si cerneluri tipografice, pe langa multe alte produse chimice ale perioadei. De exemplu, cernelurile folosite la Tipografia Stalin in Bucuresti in anii 55-60 erau produse si furnizate de  fabrica Victoria, denumire a fabricii in epoca respectiva.

O informatie venita de la un alt pasionat al subiectului de fata: in “Abonatii SAR de telefonie” Bucuresti 1937” (SAR – Societatea Anonima de Telefonie), apar cateva numere de telefon si adresele unor producatori de cerneala si a unor (probabil) reselleri. Astfel, gasim pe strada Plevnei la no 159 Fabrica “Martinescu”, cu produsele din foto de mai jos. Pe langa fabrica Martinescu, mai apar si alti producatori/comercianti; este destul de greu sa imi dau seama daca erau producatori sau doar reselleri de cerneluri. In tot cazul, perioada interbelica trebuie regandita.

In ce priveste cerneala GALLUS, imi aduc aminte ca in copilaria mea erau peste tot celebrele vopseluri alimentare, folosite de gospodine pentru colorarea oualelor de Paste. Erau relativ interesante, cam 7-8 culori de fapt, predomina rosul, verdele, galbenul, albastrul. Cel mai probabil ca marca Gallus de mai jos, folosita incepand cu anii 60-70, sa fie legata de productia de cerneluri Gallus, mentionata mai sus. Acelasi lucru s’a intamplat cu marca Guban, marca interbelica, folosita si dupa nationalizare de industria socialista, pentru crema de ghete si similare.

Nu am gasit nimic concret, produs intre 1950 si 1962, desi este indubitabil ca cerneala s’a produs in aceasta perioada, cererea era una mare, macar pentru faptul ca propaganda si politicile de culturalizare nationala aveau motoarele turate la maximum. Ca nu am gasit sticle de cerneala de atunci, asta e de inteles in parte: sticla e sticla, numarul de productie nu cred ca a fost urias, stocuri vechi existente in momentul nationalizarii, importuri (care au devenit mult mai limitate dupa 1960), cam la asta ma gandesc. Inclin sa cred ca productia serioasa de cerneala autohtona 100% a inceput intre 1955 si 1960, deoarece cel mai timpuriu cod l’am gasit legat de anul 1962, nimic mai devreme. Desigur, mai trebuie si dovezi in acest sens, dar si lipsa acestora poate spune o poveste.

Cernelurile pentru stilou si toc cu penita produse la Victoria:

 • Extra
 • Hronicar – versiunile sticla mica rotunda si sticla mare model Pelikan 4001 vechi
 • Pescarus – model sticla Pelikan 4001 vechi
 • Victoria – STAS 1962
 • Pescarus – sticla patrata 75ml
 • Super Extrafluida – model sticla Pelikan 4001 nou
 • Super – sticla fatetata
 • Super – sticla trapezoid

Am vazut o chestiune interesanta, visavis de una din cernelurile de mai sus: sticla de cerneala si cutia mentioneaza ca producator aceeasi fabrica, dar adrese diferite: sticla pe Cobalcescu 9, cutia pe Pacii 179.

Cerneluri fabricate sub marca CHIMICA

Este doar o informatie fara suport vizual, nu am gasit o calimara cu aceasta eticheta (inca). In tot cazul, se pare ca avea adresa pe Bd Progresul in Bucuresti. Sa intelegem ca este vorba de Chimica Progresul? Sau Chimica Victoria, cu alta adresa? Habar nu am, dar asa ar parea.

A produs un tip de cerneala pentru stilou si toc, numita Student Speciala, incepand cu 1979.

Cerneluri fabricate sub marca AURORA

Fabrica Produse Chimice “Aurora” Bucuresti, a produs cernelurile Student (1962) sticla mica rotunda, si Student Special, sticla copie  sticla Pelikan 4001 model nou.

Despre calitatea cernelurilor nu am prea multe de spus; ca in orice ramura a industriei romanesti in perioada socialista, mentinerea unui standard de calitate si al controlului aferent al acesteia era o problema majora. Desi, sa fiu sincer, nu era vazuta in felul asta de conducerea “de partid si de stat”, conducere care bineinteles ca includea si managementul unitatilor socialiste de productie in Romania.

Asa ca…daca e sa vorbim despre calitate, mai bine discutam despre altceva. Cum ar fi de exemplu, de ce nu erau produse alte culori, inafara de acelea clasice (rosu, negru, verde, violet, albastru). Sau despre tusul de desen, care putea (si era) folosit pe post de cerneala in stilouri, diluat sau nu. Fiind elev, am pus si eu tus in stilourile Hero, diluat cu apa; mergea de minune. Gluma nu era hazlie cand incarcam tus in stilourile Flaro, mureau in 3 secunde :).

Sau am putea discuta despre cum a scapat Romania de procesele de incalcare a copyright-ului firmei Pelikan; calimarile de cerneala Pescarus, copie fidela a celor de Pelikan 4001 modelul vechi si nou, tubul de lipici Pescarus (similar in design cu cel de la Pelikanol), desenul de pe cutiile de cerneala, in special cea pentru calimara Pelikan 4001 Konigsblau model vechi. Si nu e vorba numai de Pelikan, se copiasera cumulativ si parti importante din designul unor modele de stilouri, cum ar fi de la Kaweco V101 si/sau de la Montblanc no 72, folosite apoi copios la productia Flaro Vega SM cu capac metalic. La fel, similaritatea intre designul stiloului Flaro Cibin si cel al Montblanc no 342 vorbeste de la sine. Si lista de “similaritati” nu se opreste aici, nici pe departe.

Si ca sa radem putin, au numit cerneala Pescarus, care e frate cu Pelikanul. Hai ca aveau simtul umorului…:) Puteau sa o numeasca oricum, branza, viezure sau Bucegi. Nu, ei au numit’o Pescarus, sa moara nemtii de ciuda 🙂

Deocamdata atat, pentru acum. Evident, pe masura ce se mai aduna informatie, voi modifica acest post. Daca aveti voi ceva informatii in plus, sau fotografii relevante, va rog nu ezitati sa ma contactati, multumesc!

Print Friendly, PDF & Email

13 Comments

 1. Bună,

  Foarte interesante articolele în general, felicitări și pentru acesta. Dacă pot să fac o contribuție în ceea ce privește cernelurile românești pot trimite imagini, am o mică colecție în acest sens. O parte se pot vedea și pe canalul de Instagram, unde am chiar o ultimă postare cu o piesă rară – o sticlă de 1 Litru de cerneală roșie Pescăruș pentru toc rezervor. (nu încerc să fac vreo reclamă, ci împărtășesc o pasiune comună).

  https://www.instagram.com/p/CIaM1KJDdGo/

  • Penthing says:

   Buna seara! Va multumesc pentru aprecieri, sunteti prea amabil. Desi nu sunt un colector, stricto sensu, al cernelurilor vechi, apreciez pe cei ce sunt atrasi de acestea. Sticla de cerneala Pescarus pe care o aveti in pinul respectiv ma face rosu de invidie 🙂 . Felicitari si va astept cu urmatoarea frumusete. Mica dvs colectie de imagini ar putea imbogati articolul, evident cu citarea sursei, daca doriti si se poate. O seara buna!

   PS – red brandy…now that’s a novel thing. Pour me a thimble of that Pescarus 🙂

   • Constantin says:

    Bună ziua,

    O să pregătesc săptămâna viitoare un colaj de imagini, nici eu nu sunt un colecționar efectiv de cerneluri. Interesul meu este legat în general de materiale din domeniul artelor plastice, ascuțitori, culori, creioane, articole publicitare, (Eversharp, A.W. Faber Castell, J. S. Staedtler, L&C Hardtmuth… elemente care vorbesc despre un deceniu anume în acest segment. În ultimul timp urmăresc mai mult partea interbelică, postbelică și cea din perioada comunistă din spațiul românesc (Flaro, Chimica Victoria, Huedin, Tehnolemn, Combinatul Fondului Plasyic etc.)

    Apreciez profesionalismul dumneavoastră și dedicația față de ”stiloruri vechi și noi, pentru penițe și restaurări”, am urmărit recenziile și sfaturile de pe yt.

    Spor și multă sănătate!

    • Penthing says:

     Dle Constantin, va multumesc pentru amabilitate! Aparent, pasiunile celor de fata se suprapun pe mai multe segmente, desi (tot aparent) pe paliere putin diferite. Gasesc foarte interesant nisa in care interesul dvs este activ.

     Astept setul de imagini, va urez o duminica placuta si o saptamana la fel!

 2. Valentin says:

  Una dintre cernelurile albastre (nu mai ştiu care; au trecut vreo 35-38 de ani de atunci) era…violetă vreo câteva secunde. Un violet închis, spre indigo chiar. Devenea albastră doar când se usca.

  • Penthing says:

   Tin minte cernelurile de pana in 1989, mai ales cele albastre, negre si rosii din comert, si bineinteles tusurile. Tin minte si cele doua cerneluri care nu se gaseau in comert: verzui si violet. Primele se foloseau la CEC, celelalte la oficiile postale. Acolo unde am prins calimarile de sticla si tocurile cu penita asezate in sala mare la mese, pentru folosirea lor de catre populatie.

 3. […] chestiune tratata satisfacator, cred eu. Un subiect atins deloc marginal a fost si articolul despre cerneala romaneasca, care chiar a fost primit foarte bine de cititorii acestui site.  Evident, subiectele de mai sus […]

 4. Ştefan (djl) (nokia) says:

  Cea de pe Plevnei (văd că pe atunci era nr. 159) exista din interbelic
  http://lcweb2.loc.gov/cgi-bin/ampage?collId=gdc3&fileName=scd0001_20078205001abpage.db&recNum=51
  Doriţi să vă trimit o poză cu acea “Ilie Pintile” la sticlă de 1 litru care imita sticla de “Pelikan”?

  • Penthing says:

   Va multumesc pentru link, este extrem de util. Cu voia dvs, voi insera informatia in post, ajuta la intelegerea istoricului industriei de produse discutate. Inca o data, multumesc!

  • Penthing says:

   Daca puteti, astept foto cu sticla de cerneala mentionata, va multumesc. Va fi inserata in post, si va rog sa imi spuneti al cui copyright sa il mentionez in legatura cu fotografia. Va multumesc!

 5. Ştefan (djl) (nokia) says:

  Cerneală e posibil să fi produs şi înainte de comunism. În Lista abonaţilor telefonici Bucureşti 1937 şi 1938 am găsit o fabrică în zona Aviatorilor – Kiseleff.
  Plus mai e şi asta: https://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2015/10/19/56250902f5eaafab2cd29561/978×0.jpg
  Fabrică de cerneală în comunism se pare că a fost şi pe Cal. Plevenei nr. 109.
  Pe un grup de facebook a fost o călimară de jumate de litru (copie “Pelikan”) ‘Progres’ produsă la “Ilie Pintilie”. STAS E 5898-58. Din păcate nu a ajuns la mine. Era pe jumătate goală.

  • Penthing says:

   Multumesc pentru informatie, chiar interesanta! De perioada interbelica stiam, in sensul ca Pelikan (de ex) producea in sau pe langa Bucuresti cerneala, dar nu am informatii daca era vorba de tipul pentru scris sau pentru print. Chiar nu stiam de fabrica de la Galati, care producea (printre altele) “cerneala pentru scris in toate culorile”. Extrem de interesant !

   Sper ca nu va suparati ca preiau imaginea din link si o pun aici, spre exemplificare mai …vizuala, sa zicem 🙂

   Calea Plevnei 109 suna cunoscut; in articol vorbesc de Izvor 109, dar desigur ca sunt adrese diferite, si numarul cladirii o simpla coincidenta. Spus simplu, am discutat de cerneala produsa in Romania de catre fabricanti din Romania. Producatorii de cerneluri care faceau cerneala in Romania sub licenta Pelikan, etc) nu prea a fost focusul meu 🙂 . In tot cazul, informatii interesante si va multumesc pentru ajutor, apreciez!

 6. […] Cerneala RPR si RSR […]

Leave a Reply