Hardtmuth

Joseph Hardtmuth - este cel ce a reusit sa combine grafitul cu un mineral numit caolina, producand un material rezistent si stabil, care a putu fi tras in bara subtire, pentru a face primele mine de creion. Iar Joseph Hardtmuth a lasat o mostenire care a facut istorie.
De la o mica fabricuta austriaca, la unul din cei mai mari producatori de creioane si instrumente de scris din aceeasi categorie, culori, produse de papetarie, etc. Totul invelit intr'o istorie cu adevarat interesanta, si in care este implicata si Romania, la un moment dat.

1790

Koh-i-Noor Hardtmuth a.s. este o companie ceha, producatoare de instrumente de scris, cu principala manufactura in orasul Budejovice. Exista 4 fabrici in tara de origine (Ceske Budejovice, Mestec Kralove, Broumov, Milevsko), si una in Bulgaria, si peste 90 de fabrici in lume.

Hardtmuth

1790


Austriacul Joseph Hardtmuth infiinteaza fabrica, in Austria, una din cele mai vechi companii producatoare de instrumente de scris din lume.

Hardtmuth

1848


Fiii lui Hardtmuth, Karl si Ludwig preiau compania, si productia este relocate in orasul bohemian Budweis, in actuala Republica Ceha.

Hardtmuth

1850


Incepand cu acest an, compania castiga premii la expozitiile internationale de la New York, Paris, Londra, Viena si Milano.

Hardtmuth

1889


In cadrul Expozitiei Mondiale de la Paris, la standul firmei Hardtmuth a putut fi vazut pentru prima data creionul botezat Koh I Noor Hardtmuth. Numele i’a fost inspirat de celebrul diamant Koh I Noor (in persana - Muntele Luminii), parte a coroanei britanice si cel mai mare diamant din lume la vremea respectiva.

Hardtmuth

1919


Compania se extinde in Statele Unite, infiintand Koh I Noor Pencil Company in New Jersey.

Hardtmuth

1922


Extindere afacerilor in Romania, printr’o companie unde Johann Faber si Hardtmuth erau asociati egali.

Hardtmuth

1931


Extindere in Polonia, la Cracovia, in combinatie cu Johann Faber si A.W.Faber Castell.

Hardtmuth

1947


Firma este nationalizata. Sunt nationalizate si filialele din Romania si Polonia, fabrica din Austria ramane private.

Hardtmuth

1992


Firma reapare in Cehia, ca inscrisa in registrul companiilor private, in forma "Koh I Noor Hardtmuth".

Hardtmuth

2007


Devine membra a grupului ceh Koh I Noor Holding a.s., cu fabrici in mai mult de 80 de tari.

Hardtmuth

2009


Numele companiei apare in filmul de animatie Jucariile din pod, al cehului Jiri Barta, si creioanele Koh I Noor apar secvential pe parcursul filmului.


Compania din Statele Unite, Koh I Noor, cea care va face istorie cu Rapidograph, a sfarsit ca grup independent, fiind cumparata mai tarziu de Rotring, si apoi vanduta de acestia catre grupul Newell Rubbermaid in 1990.


1 Comment

  1. […] produs  de cei de la Koh I Noor a facut istorie, si pe drept cuvant; doar gandindu’te la drumul pe care l’a parcurs pana acum, din 1790. Tehnica de productie si calitatea materialelor […]

Leave a Reply