Conversie Rapidograph Koh-I-Noor

Rapidograful produs  de cei de la Koh I Noor a facut istorie, si pe drept cuvant; doar gandindu’te la drumul pe care l’a parcurs pana acum, din 1790. Tehnica de productie si calitatea materialelor l’au facut indispensabil multor generatii de proiectanti, arhitecti, etc. Aceste stilouri tehnice, cum mai sunt denumite, si’au pierdut locul de altadata insa mai sunt folosite de diversi impatimiti si pasionati. Sunt proiectanti care inca lucreaza cu rapidograful, desi numarul lor este extrem de redus; tehnica digitala, cum ar fi CAD, a devenit regula.

Astfel de stilouri puteau fi folosite si in scrisul cursiv, mai ales modelele Koh I Noor sau Rotring, multi preferand primul brand din cauza rezervorului cu piston (spre deosebire de Rotring – modelul cu cartus sigilat). Problema pe care o puneau aceste stilouri era ca se infundau relativ usor, trebuiau curatate des, tubul “penita” se indoia. In general erau instrumente sensibile, mult mai sensibile decat un stilou normal. Cernelurile folosite, mai vascoase decat cerneala obisnuita, creau probleme de flow si debit.

Sistemul de incarcare cu piston real este plusul acestui model.

Conversia de fata nu este o inventie proprie, si nici nu sunt primul care sa o faca. Conceptul este pe piata de ceva vreme si este unul relstiv simplu. Practic, se inlocuieste sectiunea filetata continand tubul-pin cu o sectiune filetata in care s’a instalat o penita si feed normal de stilou. Simplu, insa trebuie sa ai un feed si o penita care sa se potriveasca pe tubul-pin, ceea ce e destul de dificil. Sau sa folosesti un tub filetat la acelasi pas si diametru ca cel original, in care sa instalezi penita si feedul. Si asta este si mai dificil 🙂 .

 

Cateva chestiuni de care trebuie tinut cont la modificare/conversie:

  1. lungimea sectiunii penitei este relativ mare; pentru a arata bine, o penita trebuie sa iasa din sectiune exact atat cat sa creeze un comfort al simetriei. In cazul de fata, nu poti aseza penita sus in sectiune, pentru ca lovesti capacul in interior la filetare. Tubul-pin al stiloului este scurt, asta insemnand ca va trebui sa alterezi lungimea sectiunii, daca vrei ca penita ta sa fie instalata mai sus in sectiune. Daca nu scurtezi sectiunea (aprox 1.5cm), penita va trebui asezata foarte jos in sectiune, iar din penita va fi vizibil aproximativ jumatate din lungimea ei. Pentru unii, nu este in regula, dpdv okiometric 🙂
  2. modificarea sectiunii aduce cu sine necesitatea scurtarii tubului original in care vei instala penita si feedul tau; altfel, tubul va iesi inafara sectiunii. Va trebui deci sa scurtezi tubul, din 10-12mm va fi redus la aprox 60mm (give or take).
  3. deci scurtarea sectiunii va aduce cu sine scurtarea tubului; automat, zona de filet din interiorul sectiunii va fi scurtata. Atentie la chestiunea asta, pentru ca nu vrei sa ramai cu 2mm de filet, unde nu vei mai putea instala tubul cu penita intr’un mod solid. 2mm de lungime de filet va duce la un tub (si deci penita si feed) instabil si wobbly.
  4. tipurile vechi de KINoor folosesc tuburi de ebonita, cca 1955-1965, si sunt extrem de fragile. Modelele mai noi, aprox 1970, sunt din termoplast, si sunt mai usor de prelucrat.
  5. masurarea exacta la taiere si modificare este absolut esentiala: stabilire zona filet interior, lungime necesara sectiune, lungime necesara tub, distanta intre varf penita si capatul interior al capacului.
  6. feedul si penita vor trebui sa fie alese corespunzator: nu vrei sa fortezi tubul cand introduci penita si feedul, va crapa.

Partea frumoasa a efortului de mai sus este ca in loc de un rapidograf inutilizabil, vei avea un stilou solid, cu o capacitate de cerneala grozava, un stilou cu care poti pleca la examene fara teama de a ramane in pana de cerneala.

Materialele din care este facut sunt solide, sistemul de incarcare este solid, designul este foarte placut si da, poate fi confundat usor cu un stilou vintage. Odata modificare facuta bine, si calibrata, stiloul este un tanc. Lungimea (de ex, cu 6mm mai mare decat Montblanc 146) este perfecta pentru orice mana, iar scrierea este usoara si fara efort.

La modelul de aici, conversia nu a inclus scurtarea sectiunii de penita; este evidenta penita (un model Pelikan linie M, flexibila, otel, anii 42-43) care sta jos in sectiune. Scurtarea sectiunii si a tubului ar fi dus la asezarea mai sus in sectiune (mai lunga la vedere).

That said, have fun !

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply