Sheaffer Targa 1007B

Unul din modelele arhicunoscute de la Sheaffer, Targa este fara indoiala un stilou excelent. Daca ati avut un model PFM (Pen For Men) in mana, Targa este un mostenitor aproape similar. Sectiunea penitei si forma acesteia este unul din punctele de atractie, cu o constructie extrem de bine facuta si fiabila. Stiloul are incarcare cu c/c, conector metalic pentru sectiune si corp, port-c/c este solid, feedul fiind una din piesele care asigura succesul acestui model.

Din pacate, designul are si o parte mai putin buna: penita semicilindrica este pre-formata si instalata la cald cu injectie pe sectiune. In timp, datorita presiunii exercitate de penita pe hartie, penita incepe sa se separe de sectiune in special in punctele unde se imbina pe plasticul sectiunii. Efectul poate fi accelerat si de imbatrinirea plasticului sau / si a adezivului oroginal, corodarea acestuia datorita unor cerneluri mai acide, variatii de temperatura, etc. Separarea nu este vizibila cu ochiul liber, insa cerneala de pe degete devine problema principala, pentru ca incepe sa se strecoare intre partile metalice ale penitei si ancadramentul de plastic in care este fixata.

Solutia nu este deloc simpla, pentru ca nu poti demonta penita de pe feed. Forma si rigiditatea scazuta atunci cand e demontata fac aproape imposibila remontarea ei pe sectiune. Teoretic, este fezabila, insa practic nu e o solutie; se creeaza mai multe probleme decat incerci sa rezolvi. Plus ca nu e economic: costul va depasi o limita decenta, si nu multi doresc sa plateasca un pret care se apropie de cel al unui Targa second hand, in stare foarte buna.

Metoda pe care o folosesc eu este una care rezolva problema, in mod elegant si in acelasi timp lipsit de riscuri: injectia de rasina alchidica direct in imbinari, pentru a suda si inchide zonele de separatie. Nu este usor, insa cu experienta si grija, se poate face relativ fara riscuri pentru stilou.

Avantajul principal al metodei de sudura cu rasina este ca fluiditatea este potrivita pentru inchiderea spatiilor interstitiale dintre metal si plastic, fara a fi nevoie sa intervii mecanic pentru remedierea acestor goluri.

Prepararea solutiei si aplicarea trebuie facute dupa ce sectiunea a fost demontata si curatata in ultrasonic. Este incredibil cata cerneala uscata si pigment intarit se afla sub portiunea metalica a penitei, si trebuie inlaturat tot. Altfel, sudura nu va rezista si rasina nu va ermetiza golurile respective.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply