
Montblanc Meisterstück no. 149
13/11/2021
Pelikan si UTM – 1957
24/11/2021Desi donatia constituie una din metodele prin care o colectie in interes public poate creste, nu prea au fost cazuri in care obiecte sa fie adaugate la colectia de instrumente romanesti de scris in acest fel. Insa uite ca zilele acestea am fost placut surprins de o donatie a unui domn, care a facut un gest extrem de frumos (si neasteptat): mi'a trimis un stilou Flaro pentru a'l adauga colectiei de stilouri romanesti. Asadar, lucrurile se mai intampla si in acest fel.
In etuiul de plastic, produs la Flaro Sibiu, model anii 80's, am gasit un stilou Flaro Selena M, insotit de o carte de vizita. Stiloul in sine nu este foarte rar, insa povestea sa cred ca merita a fi spusa. Nu intalnesc des stilouri cu o istorie in spate, si este extrem de incitant cand poti spune unor pasionati despre calatoria in timp a unui obiect fabricat cu 40+ de ani in urma.

Acest stilou, model Flaro Selena M, a fost facut cadou de dl inginer Lucian Ghindea unui membru al familiei persoanei care a donat stiloul, in anul 1990. Era anul in care incepea sa se inchida productia vastei majoritati a modelelor de instrumente de scris produse la Flaro Sibiu. Cateva au mai supravietuit inca ceva timp (nu mult), in speranta unei revitalizari a fabricii si a intrarii pe piata libera. Nu a fost sa fie asa, din mai multe motive, nu toate de ordin financiar. Insa asta este o alta discutie, atinsa destul de putin (din pacate) in articolele publicate de subsemnatul. Sper ca timpul sa imi ingaduie sa incerc sa fac lumina si pe acest subiect, in viitor.
Asadar, dl inginer Lucian Ghindea. Nu auzisem de acest nume, recunosc; in tot timpul in care m'am ocupat de documentarea istoriei instrumentelor romanesti de scris, am ignorat (fara a dori sa fac asta, desigur) persoanele care au marcat trecutul industriei, cu suisurile si coborasurile ei, cu succesele si mai putin reusitele ei, cu momentele de varf si declinul ei.
Dl inginer Lucian Ghindea a fost, dupa intelegerea mea, ultimul director al Flamurei Rosii (Flaro) Sibiu, si ma refer aici la intreprinderea asa cum a fost ea in momentele de varf. Nu cunosc date concrete despre perioada in care a fost director, insa din cat am putut gasi online la documentarea initiala, in 1979 era deja directorul fabricii, si detinea aceeasi pozitie si in 1996. Imi pare rau ca nu am gasit exact intre ce ani a condus Flaro.
Este mentionat inca din 1972 ca facand parte din colectivul de specialisti din fabrica. In perioada urmatoare a fost si membru al unui grup de ingineri care au re-modernizat unele procedee de fabricare a sub-ansamblelor de instrumente de scris, si a fost titularul unor inventii/inovatii care au dus la un procedeu autohton de fabricare a varfurilor de creioane cu fibra (carioca, daca v'o amintiti). A fost acolo in mijlocul evenimentelor in perioada de maxima dezvoltare a modelelor de stilouri romanesti, adica intre 1972 si sa zicem, 1984 (perioada este aproximativa, desigur). A inovat unele masini-unelte necesare procesului de productie pe anumite linii, a modernizat unele procedee de fabricatie si masinile aferente, si din cate inteleg, este inca mentionat frumos in amintirile fostilor subalterni si fostilor angajati ai fabricii Flamura Rosie Sibiu.
Mai jos aveti doar cateva patente inregistrate, unde numele dlui Ghindea apare in cadrul unui colectiv; niciodata singur, ci impreuna cu echipa. Chestiunea asta vorbeste volume despre caracterul persoanei de care discutam aici.

Desi ar mai fi multe de spus despre Flaro Sibiu, si despre dl ing. Lucian Ghindea, trebuie sa ma opresc aici. Este o placere pentru mine sa fac publice chestiunile de mai sus, desi pentru cei care l'au cunoscut personal si care au lucrat cu domnia sa, nu spun nimic nou. Ma bucur ca am putut sa dau luminii prezentului o frantura din trecut, din viata si activitatea unui om (si a unui colectiv intreg) care a stapanit destinele celei mai mari fabrici de instrumente de scris in Romania.
Nu stiu daca dl Ghindea mai este printre noi, mi'as dori acest lucru; as vrea sa il contactez si sa il rog sa imi povesteasca cate ceva despre fabrica, despre ei, despre greutati si momente frumoase, despre Flaro Sibiu. Poate cu ceva noroc, voi reusi.
Inchei prin a multumi dlui DRAGOMIR OVIDIU IOAN, sibian cu inima, care a facut acest articol posibil, si care a donat stiloul pentru colectia publica Flaro - Atelier Stilouri de Ieri.
Va multumesc, dle Dragomir!