Cutii si etuiuri romanesti
09/10/2020Service stilouri in socialism
14/10/2020Montblanc 149
Cineva zicea odata ca fotografia spune o mie de cuvinte. In cazul de fata, vedem ce stilouri folosea Ceausescu, atunci cand folosea. Nu cred ca era genul de om care sa aiba in permanenta un stilou in buzunar, nu vad chestia asta. Insa in ocaziile in care era necesar, se pare ca folosea (aproape in permanenta) stilouri Montblanc Meisterstuck no 149. Ca era mereu acelasi stilou, sau ca se schimba periodic, habar nu am si nici nu are importanta.
Protocolul prezidential spunea ca instrumentul de scris ce urma a fi folosit era inmanat presedintelui inainte sau in timpul ceremoniei, si nu imi inchipui ca Ceausescu pleca din tara cu MB in buzunar si il scotea sa semneze documentele cand era cazul. Ca Administratia Prezidentiala (sau ce nume va fi purtat aceasta) avea un motiv pentru care ii inmana presedintelui un MB 149 aproape in toate cazurile de mai jos, asta e usor de inteles: nu exista un stilou mai "prezidential" decat MB 149, dupa parerea mea, si nu numai a mea. Stilourile MB, in special 149, fac parte integranta din "arsenalul" prezidential in multe administratii, si este si acum unul din cele mai preferate stilouri pentru semnaturi si momente oficiale. Probabil ca prezenta unui MB in mana il facea sa se simta egalul presedintilor occidentali.
Alte stilouri
Pe langa MB 149 aproape ubicuu, in fotografiile de mai jos vedem si alte stilouri, insa Ceausescu nu scrie cu ele. De exemplu, intr'una din fotografii, Ceausescu sta la un birou pe care sunt vizibile doua stilouri de tip "deskpen" , de fapt un set inglobat in suportul proprietar. Nu imi dau seama de model sau brand, dar pot fi orice, de la Pelikan la Parker sau Omas, sau Sheaffer, sa zicem. Greu de spus cu certitudine ce modele sunt, fotografiile nu sunt clare si nici rezolutia nu este foarte buna. Fapt este ca nu este vazut scriind cu ele, si asta spune chestii: era MB preferatul sau, sau era alegerea administratiei pentru stiloul prezidential ?
Ce ma surprinde este si faptul ca, desi nu toate momentele de mai jos sunt surprinse la Bucuresti, Ceausescu foloseste doar MB, chiar si in cazurile unde existau in fata lui pe masa stilouri de protocol (sunt vreo doua exemple in foto mai jos). Din cate stiu, logistica unor astfel de momente oficiale este organizata de administratia locului unde are loc evenimentul. Fiind vorba aici de mai multe tari, am putea presupune ca si instrumentele ar fi diferite, ca nu toata lumea scrie cu MB. Insa vad ca indiferent de loc, Ceausescu semneaza cu MB, si doar cu MB, si doar cu modelul 149.
Flaro Titan in fotografii ?
Poate ca ma insel, dar am o banuiala ca in unele fotografii stiloul seamana cu un Flaro Titan. Ok, e mai mult o senzatie, un soi de "wishful thinking", insa posibilitatea ca macar unul din aceste stilouri sa fie un Flaro Titan si nu un MB 149 exista. Detaliile nu sunt clare, si aproape in toate ipostazele, Ceasusescu tine stiloul inclinat spre el; din unghiul respectiv, nu se poate discerne daca este o stea sau o placa metalica montata pe capac. Daca fotografiile ar fi ceva mai clare, am putea observa inelele de pe capac: MB 149 are 3 consecutive (1 fin/1 lat/1 fin, cu buza capacului libera), pe cand Titanul are doua consecutive (1 fin/1 lat, imbracand buza capacului).
Este foarte probabil ca Ceausescu a folosit si alte stilouri, in lunga sa "cariera" de presedinte al Romaniei socialiste, si foarte probabil ca si inainte de a fi supremul conducator, a utilizat vreun stilou sau mai multe pentru a scrie. Din pacate, istoriografia este extrem de saraca in astfel de detalii. Ce stim cu siguranta (aproximativa) este ceea ce vedem documentat in fotografiile vremii.
Greu de dovedit
In ultimii ani au aparut pe piata doua sau trei stilouri, model Titan Mk1 (penita de aur 14kt, gravata "Osmiu Romania"), puse in vanzare ca fiind "stiloul / stilourile lui Ceausescu". Preturile sunt pe masura: cele doua exemplare vazute de mine au o eticheta de 2000 si respectiv 3000 euro. Mult, prea mult pentru un stilou despre care nu stim cu siguranta decat ca este romanesc, si bineinteles, ca are o gravura in script italic cursiv ce zice "N. Ceausescu". Gravura nu dovedeste nimic in sine si nu poate fi datata. Din modelele de Titan mk 1 pe care le am si / sau pe care le'am avut in mana la un moment dat, gravura vazuta pe stilourile acestea aflate la vanzare este similara (aproximativ) si prezinta (iarasi, aproximativ) aceleasi caracteristici in adancimea gravurii, in inclinatia si inaltimea fontului, cu alte gravuri de pe alte stilouri, dar exprimand nume necunoscute. Insa asta nu inseamna ca au fost facute in aceeasi perioada.
Daca ar fi fost produs un stilou special pentru Ceausescu (nu este o ipoteza complet implauzibila), stiloul ar fost trimis catre Cabinetul 1 prin reteaua binecunoscuta a sistemului. Ar fi fost inregistrat ca atare in scripte si ar fi lasat urme in documentele vremii, si evident ca ar fi aparut undeva la vreo licitatie, asa cum au aparut altele, in anii din urma. Cadourile catre Cabinetul 1 si 2 erau o chestie arhicunoscuta; mai toate fabricile se inghesuiau sa faca astfel de cadouri (vezi mobilele, covoarele, lampile, etc etc etc, gasite in depozite dupa caderea cuplului (cele mai multe nefolosite). Nu este exclus deloc sa fi existat in anii 70 si poate 80 astfel de stilouri facute cadou lui sau ei. Din pacate, arhiva fabricii este cvasi-non-existenta. Hai sa presupunem de dragul argumentului ca a existat un Flaro Titan facut cadou lui Ceausescu.
Daca stiloul a fost un cadou al "colectivului muncitoresc" de la Sibiu, asa cum era traditia, gravura ar fi fost executata in fabrica, in mod cert. Si daca asta e adevarat, atunci tot adevarat este ca si celelalte gravuri (de pe stilourile gravate cu nume necunoscute) au fost facute tot in fabrica la Sibiu. Inteleg prezenta numelui lui Ceausescu pe stilou ca fiind o conditie sine qua non pentru un cadou prezidential; in celelalte cazuri, care este explicatia pentru gravura pusa pe un stilou destinat unui anonim? Si am vazut in jur de 5 sau 6 stilouri cu gravura similara, dar pe nume de persoane complet necunoscute. Primea Flaro comenzi pentru customizarea stilourilor? Greu de crezut.
Nu spun ca nu ar fi existat locuri unde puteai grava un stilou, inafara fabricii, ci spun ca gravurile sunt prea similare pentru a fi facute in locuri diferite. Sau cel putin asta este parerea mea. Si pana nu va aparea un document oficial care sa spuna ca Flaro Titan 14kt figureaza pe vreo lista a cadourilor / achizitiilor pentru Cabinetul 1, raman sceptic.
LATE EDIT
1. Mi se pare mie, sau gravura de pe stiloul la vanzare este diferita de cea vazuta in cele doua exemple de mai jos? In ambele semnaturi olografe aratate aici (preluate din documente cunoscute si autentificate), grupul de litere "Ceausescu" este clar si lizibil complet, in primul exemplu; in al doilea exemplu este lizibil in forma "Ceausesc". In gravura de pe stilou, dupa grupul de litere "Ceaus" urmeaza o linie serpuita doar. Cu foarte multa bunavointa si imaginatie bogata, poate fi interpretata ca fiind restul numelui. Cine stie, va fi fost luata ca model vreo semnatura mai veche sau de pe un alt document. Posibil, probabil.
2. O alta chestiune in discutie poate fi lipsa pigmentului pe gravura: in general, stilourile gravate cu insemne oficiale, sau celebrand anumite momente istorice sau politice (vezi Flaro Astra - 50 ani) erau pigmentate in auriu. Alte modele erau si ele pigmentate. Sa inteleg ca stiloul "tovarasului" nu ar fi fost facut la cele mai inalte "cuceriri ale stiintei si tehnicii socialiste" ? Ma indoiesc.
Stilouri legate in mod real de Ceausescu
In afara legendelor urbane si dincolo de prezenta pe net a unor dubitabile "stilouri ale lui Ceausescu", aceste stilouri de mai jos chiar pot fi legate cu dovezi de Cabinetul 1 si de Ceausescu. Nu cred ca le'a atins vreodata, si in nici un caz nu le purta in buzunar. Aceste stilouri (si cred ca mai sunt si altele) au fost inregistrate de protocolul prezidential drept cadouri primite in diverse locuri de la diverse persoane si institutii. Prezenta acestor stilouri in scriptele autoritatilor este oficiala, documentata si sunt vandute oficial, cu scrisoare de autenticitate oficiala.
Orice alta poveste despre "l'am gasit in sediul CC pe un birou" este doar atat: o poveste, fara putinta de dovedire a apartenentei sau provenientei stiloului. Se pare ca aceste "stilouri ale lui Ceausescu" (ma refer la stilourile care apar pe net, si legate de Ceausescu doar prin simpla dorinta a posesorilor) sunt oferite la preturi ce sunt peste ce se cere si obtine la licitatiile oficiale, pentru stilouri cu acte de provenienta. Atentie, nu spun ca sunt si vandute la preturile astea, ci doar oferite :) Ca se si gaseste cineva sa arunce banii pe stilouri cu un trecut posibil fake si in tot cazul nedocumentate, ma indoiesc.
Stiloul din buzunar
"Capitolul despre avatarurile lui Nicolae Ceaușescu după extragerea ( așa s-a numit și asta a fost și nu fugă, cum a lansat Ion Iliescu în intervenția de la TVR din 22 decembrie 1989) reia în mare istorisirile (pe care nu le cred) cu Nicolae Ceaușescu bîntuind în căutarea unei Dacii. Apare totuși o noutate. O voi intitula Victor Stănculescu, dă stiloul înapoi!. Se referă la ce s-a întîmplat cu Nicolae Ceasescu la IPJ de Miliție Dîmbovița din Târgoviște
Controlul corporal efectuat la sediul organului de miliție a fost determinat de suspiciunea creată în rîndul celor de la miliție că Nicolae Ceaușescu, care introdusese de mai multe ori mîna în buzunar, ar putea avea armament asupra sa și ar vrea să-l folosească.
Faptul că scopul principal al controlului corporal a fost armamentul este demonstrat și de superficialitatea cu care au fost tratate obiectele găsite în buzunarele lui Ceaușescu, despre care relatările celor care au fost de față sînt contradictorii. Astfel, lt.-col. Conț susține că a găsit la Nicolae Ceaușescu o singură agendă pe care nu se afla nici un înscris și, după ce a răsfoit-o, i-a înapoiat-o, în timp ce Știrbescu Petre și serg.-major Enache susțin că au văzut două agende, două stilouri și o batistă.
Datorită agitației produse în biroul în care se aflau soții Ceaușescu, cum și a faptului că au fost controlați corporal de mai multe persoane, nu s-au putut stabili cu exactitate ce s-a întîmplat cu obiectele lui Ceaușescu, însă, unele, așa cum a fost ceasul de la mînă, batista și probabil o agendă i-au fost restituite pe loc. Cealaltă agendă și un stilou, care au fost găsite în buzunare de către plut. Paise, au fost predate de acesta generalului Victor Stănculescu, la București, în după-amiaza zilei de 25 decembrie 1989, după execuție.
Declarația fostului subofițer de miliție, Paise Constantin, care ne-a relatat că, începînd din seara zilei de 22 decembrie 1989 și pînă la execuție, a însoțit tot timpul pe soții Ceaușescu, fiind însărcinat cu asigurarea pazei. Agenda și stiloul pe care le ridicase din buzunarele lui Ceaușescu le-a ținut tot timpul asupra sa. După execuție, a mers la generalul Stănculescu și i-a raportat despre existența obiectelor. Ajuns la București, a fost chemat de generalul Stănculescu la M.Ap.N., a predat obiectele și a fost pus să facă raport cu privire la modul cum a acționat.
Zice dl. Ion Cristoiu (textul de mai sus fiind scris de domnia sa): "Autorii sugerează că Victor Stănculescu a pus mîna pe o agendă prețioasă. Dar și pe stiloul lui Ceaușescu. Pe mine nu mă interesează agenda. Pe mine mă interesează stiloul. Unde o fi stiloul? Vă imaginați cu cît s-ar vinde un asemenea obiect, evident, dacă am fi siguri că e stiloul lui Ceaușescu? Oricum, și eu m-aș grăbi să particip la licitație."
Stiloul din apartament
Marturiile despre "stilourile lui Ceausescu" sunt nu putine; in acest articol, un jurnalist BBC marturiseste ca a primit "stiloul lui ceausescu" de la menajera cuplului, in momentele fierbinti ale revolutiei, in dec. 1989. Putin probabil, cred eu, dar nu imposibil. Dincolo de "daca" si "poate" este evident un lucru aici: toate resedintele prezidentiale probabil ca aveau si un birou de lucru pentru Ceausescu, loc in care teoretic alesul neamului ar fi lucrat in perioada in care s'ar fi aflat acolo.
La fel de logic este si faptul ca aceste birouri aveau oarece produse de papetarie pentru tovarasul, asteptand mana carmaciului suprem sa le foloseasca: hartie, agende, cerneala, pixuri, creioane si desigur, stilouri. Multe din ele probabil ca nu fusesera atinse niciodata de mana prezidentiala; dar erau acolo in biroul lui. Le transforma asta in "stiloul, creionul, agenda lui Ceausescu" ? Poate, dar nu sunt extrem de entuziasmat la gandul ca oricine poate sugera ca un stilou oarecare a fost luat din "biroul lui Ceausescu", ca a fost "al lui personal" sau in general vorbind, ca ar avea vreo legatura cu vreun personaj de marca a perioadei de dinainte 1989.
In tot cazul, iata articolul cu tot cu sursa. Enjoy!
Despre o agenda (si stilouri)
Articolul de mai jos este preluat de pe Radio Romania International, un material in limba engleza despre Ceausescu; evident, unul foarte scurt, mai mult despre firea si felul sau de a fi, decat despre stilouri. Dar in articol se spune ceva interesant despre agenda pe care o cara Ceausescu in buzunar mereu, si despre persoana care avea grija sa aiba mereu stilourile umplute cu cerneala.
Sursa articolului aici.