Archimet Sibiu (?)

ACR

- Gravura gasita pe stilourile model TERRA.

MACO

Gravura gasita pe stilourile model DIPLOMAT.

AMC

Gravura gasita pe stilourile model CIBIN.

ACM

- Gravura gasita pe stilourile model TERRA.

ARCHIMET

Am ajuns la concluzia (temporara) ca stilourile model PALTINIS, CIBIN, ACM TERRA si MACO DIPLOMAT au fost produse la Archimet (?). Asa s'ar explica de ce modelul CIBIN se numeste astfel, de exemplu. Asemanarea acestor modele ma face sa trag concluzia (inca o data, temporara) ca aceste modele au fost manufacturate de aceeasi entitate, care pare a fi Archimet, localizata in Sibiu (sau nu).

Asemanarile intre modelele din posesia mea sunt covarsitoare: sistem si design de incarcare, materiale, tipul de furnituri si materialul folosit la acestea, penitele si tipul/materialul feedului, ferestrele de cerneala si dimensiunile sectiunii penitei, lungime piston si materialele folosite la acesta.

Daca au fost produse in aceeasi sectie, sau in sectii situate in alta parte, habar nu am. Stiu ca exista o sectie in Saliste, care se numea chiar asa, Archimet Saliste; e posibil ca unele piese sa fi fost produse in sectii diferite.

La fel, desi nu am gasit nici o dovada in acest sens, este posibil ca o colaborare sa fi existat intre Archimet si Flaro, pentru unele piese. Se practica des in economia centralizata de stat ai acelor ani.

Stilourile sunt fabricate mai bine si din materiale mai superioare celor de la Flaro, designul este unul mai fiabil, controlul calitatii pare mai solid si fara scaparile obisnuite la modelele de la Flaro.

MODELE CATALOGATE

Din ce vad, au fost fabricate cel putin aceste modele distincte:

ACM Terra (Terra Mk1) - piston static cu buton fals conic si guler termoplast alb, pastile albe in stea 5 brate pe capete, sectiuni filetate late, penita semiascunsa, inel lat alama;

ACR Terra (Terra Mk2) - identic cu cel de mai sus, cu exceptia sectiunii filetate (din termoplast negru), fereastra de cerneala fatetata, penita deschisa in sectiune normala.

AMC Cibin - piston real, fereastra cerneala perspex, sectiune normala cu penita deschisa, clipul identic cu cel de pe modelele TERRA si DIPLOMAT, furnituri alama.

MACO Diplomat - in doua submodele aproape identice (diferenta este gravura), sectiune penita alungita, sectiune filetata perspex transparent, fereastra cerneala scurta, penita deschisa, piston real, buton conic lung, pastile capete in stea alba 5 brate.

PALTINIS - un stilou model miniatural, sistem incarcare identic cu Terra (minus butonul fals). Pare o reiterare a modelelor din seria miniaturala Flaro Pionier, Pionier 70, Pescarus.

In general, gasesc stilourile de mai sus a fi superioare celor fabricate la Flaro Sibiu, cu exceptia catorva, in principal pentru ca sunt mult mai solid construite si cu un design mai interesant.

Nu am vazut'o pe alt stilou decat pe modelul CIBIN; desigur ca nu e singurul pe care va fi exastand aceasta gravura, dar deocamdata e singurul din colectie pe care apare. Imrpimata prin procedeu termic, destul de neglijent, inegal si cu depasire de nivel pe corp/

Nu stiu unde a fost produs stiloul, desi multi au ferma convingere ca e un Flaro, si nu este, in opinia mea. Daca ACM poate fi acronimul Archimet (?), AMC este acronimul a ...? Ramane de vazut.

Gravura termica, facuta ingrijit, cu litere capitale, in cartus de tip "convex", pe stilourile DIPLOMAT, productie cel mai probabil Archimet

Aceste stilouri sunt cele cunoscute ca fiind asociate cu Montblanc, datorita logo-ului in forma de stea cu 5 brate liniare. Evident, nu au nici o legatura cu marca MB, logo-ul acesta fiind o chestiune complet diferita de cel al MB. Este de discutat cu alta ocazie acest logo, care difera si el de la stilou la stilou.

Gravura termica, ingrijit facuta, mai ingrijit decat la altele similare, in sevron de tip "acoperit", loc productie necunoscut.

Desi stiloul este aproximativ similar cu cel de mai sus, cartusul si gravura sunt diferite: fonturile sunt similare, cu literele centrale A si C in convex, iar incadrarea acronimului este facuta intre doua linii oblice in forma de acoperis.

Gravura facuta foarte bine, termic, pe stilou model TERRA. Stiloul este aproape similar cu cele DIPLOMAT, evident acelasi producator, insa nu am reusit sa identific unde si cine l'a produs. Se pare ca a existat o entitate numita ARCHIMET (Sibiu ?), care a produs acest tip de stilou, insa nu este clar.

Cu diferente mici, modelele TERRA si DIPLOMAT par a fi similare in design si materiale, inclusiv tipul de penita si feed.

Un stilou model TERRA, cu gravura extrem de subtire si neclara, facuta termic, in sevron de tip "acoperis" in convex.

Producatorul este probabil tot Archimet, designul este extrem de apropiat de celelalte modele banuite a fi produse aici.

Stilou negravat, identic cu modelul DIPLOMAT. Prezent logo-ul de tip stea pe butonul pistonului si pastila prindere clip.

Industria usoara a fost una din “reginele” economiei socialiste, producea pentru intern si export celebrele “bunuri de larg consum”.

Print Friendly, PDF & Email

6 Comments

  1. […] la Archimet (probabil), intre 1974-1978, este varianta mai “pro” a modelului Terra, sa zicem. […]

  2. […] la Sibiu (Archimet), aceste modele difera prin logo-ul gravat pe ele. Unul este marcat doar CIBIN, iar al doilea este […]

  3. […] Un model gri, inscriptionat “Mercur”, in stare exceptional de buna functional, si cam 90% cosmetic. Este un model relativ mai greu de vazut si gasit in starea asta, si este unul dintre putinele modele de stilouri produse in Romania care au si designul si mecanismul rezistent si fiabil. Daca e Flaro sau nu, nu am decis inca. Este posibil sa nu fie produs acolo, ci la Archimet. […]

  4. […] NOTA: Stiloul model Paltinis a fost produs la Archimet Sibiu. […]

  5. […] model Cibin de la Archimet Sibiu, cu o gravura diferita de cel existent in colectia de stilouri romanesti a Atelierului. Tehnic si […]

  6. […] existat in productie si deci si pe piata. “Concurenta” erau stilourile similare, de la Archimet Sibiu, cum ar fi modelul […]

Leave a Reply