Flaro Minor

Un stilou pe care il fugaresc de ceva vreme, greu de gasit, mai ales in stare nefolosita cum e acesta (substanta rosie vazuta mai jos in foto pe sectiunea filetata, este material de sigilare, nu cerneala). Produs in jurul anilor 1975 la Sibiu, un exemplar din seria stilourilor miniaturale de la Flaro. Impreuna cu Pionier si Pescarus, constituiau o gama relativ mica de stilouri pentru scolari, asa cum erau ele marketate pe piata socialista a perioadei.

Scoase in mai multe culori, pe langa negru. Stiu de rosu si albastru, cu posibile variatii de grena si verde. Nu le’am vazut, insa stiu ca au existat in productie si deci si pe piata. “Concurenta” erau stilourile similare, de la Archimet Sibiu, cum ar fi modelul Paltinis.

Practic, modelul Flaro Minor nu este un stilou cu un design nou la Flaro. Sasiul este de Flaro Pionier, cu ceva schimbari: corpul se transforma in ceva alungit, de tip “deskpen”, capacul este intr’adevar ceva nou (conic, cu prindere in frictiune pe un inel conic instalat pe sectiunea penitei). Sectiunea penitei este mai subtire si mai lunga decat la Pionier, cu penita semiascunsa convex.  Penita este una normala pe modelul Pionier, tipul vazut aici.

Evident, cand e vorba de stilourile romanesti, exista si un “dar”, si aici acesta inseamna capacul si prinderea pe stilou. Inelul conic este abrupt, si e confectionat din metal cromat. Capacul este din termoplast alunecos, iar unghiul de prindere este strans. Cand toate elementele astea se aduna impreuna, ai un capac ce aluneca foarte-foarte usor de pe stilou. Iar daca fortezi sa il prinzi mai bine, poate crapa usor. Asa ca, asta e, nu le poti avea pe toate.

Un detaliu frumos si interesant pentru stilourile produse in Romania este atasamentul cu lantisor si medalion patrat gravat Flaro in cartusul rotunjit regulat. Dar si acest tip de atasament este vazut pe Paltinis, de la Archimet.

Personal, cred ca extinderea corpului acestui stilou este o chestie foarte bine gasita de cei de la Flaro. Pe langa un design de mini-deskpen, au reusit sa faca un model miniatural cu care chiar poti scrie, fara sa il scapi printre degete 🙂 .

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply