Waterman’s Ink Vue

Raspunsul firmei Waterman's la vacumaticul lui Parker a fost sistemul de incarcare "ink vue". Este impropriu spus ca sistemul se numeste ink vue; a fost botezat asa pentru ca modelul de stilou pe care a fost instalat s'a numit asa. Desi nu era un concept nou, felul in care a fost pus in practica de Waterman s'a bucurat de succes (initial) pentru ca a fost introdus pe modelele cu fereastra lunga, in filigran, in care cerneala putea fi vazuta foarte clar. Marketarea a fost facuta in zona "for ladies"; existenta modelelor Patrician a usurat aparitia unui stilou precum (ex) Lady Patricia, si a fost prima combinatie "his and hers" a firmei Waterman, o chestie pe care avea sa o repete de mai multe ori in decursul anilor urmatori.Desi, daca stau sa ma gandesc la modelele 52 si 52 1/2 V deja existente la data aparitiei lui Lady Patricia, am putea spune ca deja exista un soi de his and hers :).

Cine stie cum functioneaza un sistem vacumatic si unul cu levier, intelege perfect felul in care Waterman a imbinat cele doua sisteme. In tot cazul, aveti aici legenda diagramei de mai sus, pentru intelegerea sistemului:

1 - sacul (portiunea activa si "gatul" acestuia, dupa ce e trecut prin elementul portsac)

2 - elementul portsac, format din doua bucse filetate, cu imbinare simpla pe mijloc

3 - levier no. 1, activatorul levierului no. 2

3.a - pozitia levierului no. 1 la activare

4 - levier no. 2, "de contact"

4.a - directie spre interior levier de contact

5 - lama presiune, in pozitie normala

5.a - directia lama presiune, activata

6 - corp rezervor

7 - tub aspirator

8 - grip/sectiune penita

9 - feed

Sistemul acesta este de fapt o combinatie a incarcarii cu diafragma (vacumatic) cu sistemul de incarcare prin levier; nu o combinatie rea, insa destul de problematica la servisarea stiloului. Apoi, costul unui astfel de mecanism s'a dovedit a fi aproape prohibitiv pentru mentinerea modelului in fabricatie mult timp.

Sacul este unul proprietar, si nu poate fi inlocuit cu un alt model:

Prin presarea levierului no. 1, se activeaza levierul no. 2, care la randul sau pune presiune pe lama interna. Aceasta preseaza in unghi de 45* pe sacul de cauciuc, comprimandu'l. La revenirea lamei in pozitie normala, presiunea in sac se echilibreaza, tragand cerneala in corpul rezervor. Simplu. Daca veti observa, exista o diferenta majora intre ce se intampla cu sacul aici versus sacul in versiunea sistem levier normal. La sistemul cu levier, sacul este cel ce retine cerneala, sacul fiind de fapt rezervorul. In cazul de fata, sacul are rolul diafragmei de la vaumatic, anume de a crea o presiune diferita in corpul rezervor pentru a trage inauntru cerneala. La acest model, nu sacul este cel ce se umple cu cerneala, ci corpul rezervor.

Cum am spus, un mix intre vacumatic si levier, mix ce a creat acest sistem mai neconventional de incarcare, interesant desigur, insa greu de servisat, greu de gasit piese de schimb, scump de reparat daca este avariat masiv.

Leave a Reply