Parker 51 “Special”

Cunosti modelul de stilou Parker 51 Vacumatic, nu mai este nevoie de explicatii, cred. Daca nu il cunosti, iti recomand sa citesti aici, pentru cateva informatii de baza. Presupunand ca stii despre ce este vorba acum, sa vorbim despre varianta “Speciala” 51.

In primul rand, ca Special 51 nu mai este un Vacumatic; face parte din stilourile numite generic “aerometrice”, desi sistemul aerometric este ceva mai diferit la acest model. Exista oarece diferenta intre modelele 51 Special si 51 Aerometric (Standard).

Introdus in 1950 ca o varianta mai ieftina a modelului 51, seamana in exterior foarte bine cu 51 Vac si desigur si mai bine cu varianta 51 Aerometric (Standard). Caracteristicile si dimensiunile sunt aproape similare, si pot insela ochiul unui pasionat mai putin experimentat. De aceea scriu acest articol, pentru ca am intalnit cazuri de pasionati care mi’au trimis stilouri la reparat, convinsi ca al lor este un Parker  51 Aerometric (Standard). Auzind ca de fapt este un model de 51 Special, s’au bucurat si mai tare, pana au inteles ca Special nu inseamna o varianta rara a modelului 51 Aerometric (Standard), ci un alt model, de entry-level, mai ieftin, dar identic in calitate cu cel mentionat.

Asadar, diferentele sunt importante, si sfatui pe oricine este interesat sa achizitioneze un Parker 51, sa citeasca aici; ii va fi mai usor sa faca o distinctie intre un Parker 51 Aerometric si un Parker 51 Special. Preturile nu sunt foarte diferite in acest moment, dar atunci cand vrei un Parker 51 Aerometric, nu vrei sa ajungi acasa cu un 51 Special, nu? Si nici cu un Parker 51 Aero frankenizat cu piese de pe Special 🙂

 • Materialul – DuPont Lucite. Aici este identic cu 51 Aero (si Vac).
 • Tubul respirator este mai scurt decat pe celelalte modele.
 • Sectiunea capilara – diferit in design, este mai simplu.
 • Capacul – otel gloss (brushed, la modelele din seriile 2 si 3)
 • Modelele tarzii au fost dotate cu penite de 14kt, dar nu toate
 • Pe tubul portsac este gravat “51 Special”, la primele modele; la cele ulterioare, “The Parker Pen Company”
 • Tubul portsac este diferit, nu mai are “pedala” cunoscuta la Parker 51 Aerometric, ci modelul de “sac squeeze”
 • Ornament negru (pastila capac)

 

Modelul a fost fabricat incepand cu 1950, pana in 1958, dar a continuat si dupa 1960 (in inertia stocului existent). Nu a fost produs in toata paleta de culori in care au fost facute modelele de 51 Vac si 51 Aero.

Penita este o poveste interesanta: 51 Special a avut parte de o penita speciala :). Este vorba de o penita facuta din aliajul a 8 metale, sau cel putin asa sustine Parker. Dupa obiceiul firmei Parker, acela de a folosi denumiri impresionante, acest aliaj a fost botezat “Octanium”. Penita este confundata cu una de otel, si poate insela ochiul; daca nu este desfacuta de pe stilou pentru inspectie, nu prea iti poti da seama. Tine minte ca nici un model de Parker 51 nu a fost dotat cu penita de otel. Parker 51 Vac a fost dotat cu penita de 14kt, Parker 51 Aerometric (Standard) cu penita de 14kt, precum si variantele de 51 Signet/Insignia Gold Rolled, sau modelele Presidential si Flighter. Acelasi lucru e valabil si pentru 61 si 61 Signet/Insignia.

Parker sustinea ca penita este cea mai durabila penita din lume, octaniumul fiind de fapt compus din metale care o fac “nemuritoare”:

Tarie si rezistenta

 • 40% Cobalt
 • 15% Nichel
 • 20% Crom

Durabilitate la uzura

 • 7% Molibden
 • 2% Mangan
 • 15% Fier

Intarire aditionala la stress, impact si conditii de mediu neprielnic

 • 0.04% Beriliu
 • 0.15% Carbon

O alta particularitate a acestei penite consta in aceea ca nu exista pastila de iridium (sau ruteniu, sau orice altceva) instalata pe ea. Practic, penita scria cu materialul ei propriu, ceea ce era o adevarata revolutie in materie de constructie de penite. Penitele de octanium sunt inca in perfecta stare de functionare in majoritatea lor, si rezistenta acestora in timp este marturie a acestei duritati.

Sigur ca se intalnesc modele de Parker 51 Aerometric (Standard) dotate cu penite de octanium, si am vazut si modele de 51 Vac cu astfel de penite. Insa nu sunt originale pe modele, fiind probabil instalate in service, sau de catre proprietari, la un moment dat.

Penitele de octanium intalnite de mine au fost excelente, foarte bine facute si reziliente la efort si uzura. Sunt multe cazuri in care posesori de modele Parker 51 cauta aceste penite pentru a le instala pe modelele lor datorita excelentelor calitati.

Parker 51 Special nu a fost chiar deloc un stilou ieftin, in nici un caz nu in sensul ca ar fi fost de calitate mai inferioara decat celelalte modele de Parker 51. Ca intotdeauna, Parker a reusit sa echilibreze bugetul cu calitatea, in asa fel incat acest model este unul excelent, durabil, de incredere si cautat pentru aceste atribute, iar penita de octanium este un plus adaugat calitatii acestui model.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply