Crapii japonezi ai lui Oscarson

Koi, un cuvant interesant pentru “crap”, in japoneza. Sau “Nishikoi”, specific speciilor care pot fi gasite in Japonia. Cuvantul are un similar in limba japoneza: dragoste / afectiune, si este un symbol al prieteniei si iubirii in Japonia.

Stilourile produse de David Oscarson prezinta 3 variante ale acestui Koi, intr’un mediu vizual care include frunza de bambus si nufarul. Cercuri multiple si petale de flori se intrepatrund in relief pronuntat pe stilou, si modelul de gravare guilloche prezinta cercurile pe apa, facute de crap in miscarea lui printre aceste elemente.

Ideograma japoneza gravata in relief pronuntat pe capatul capacului se traduce evident prin “Koi” si numele lui David Oscarson este gravat pe inelul decorativ al capacului, in ambele variante (ideograma si grafie latina). Editia limitata a stilourilor Koi este a 27-a serie in lista editiilor produse de Oscarson de’a lungul anilor.

Sistem de incarcare si penita

Sistemul conceput de Oscarson prezinta posibilitatea de a folosi cartus, convertor sau chiar de a umple stiloul in mod “eyedropper”; o serie de o-ringuri impiedica cerneala sa iasa din rezervor.

Penita, produsa la Heidelberg in Germania, 18 kt, este de o calitate greu intalnita pe piata. Feeder din ebonita, material extrem de portivit pentru un debit bogat si echilibrat. Fiecare penita este placate cu rhodium si prevazuta cu pastila de iridium de o calitate excelenta.

Producerea unui stilou Oscarson Koi

O compozitie de sticla, apa si oxizi metalici este facuta pasta intr’un mojar, totul manual. La terminare, apa este extrasa din pasta; aceasta va deveni baza pentru emailul dur care va fi aplicat pe stilou.

O pana este folosita pentru a intinde pasta pe suprafata metalului, acoperind complet spatiile din guilloche-ul gravat pe stilou (capac si corp). Apoi, se coace in cuptor la 500*C, unde toata chestia asta se transforma in sticla dura, polimerizand emailul pe metal.

Dupa racire, piesele sunt polizate manual cu pile diamantate, capatand forma stiloului. Polizarea manuala se face pana cand se atinge detaliul si geometria de relief dorita pentru acel model. Apoi se bufeaza si polisheaza manual pentru finalizare, totul capatand un aspect aproape ireal, de lacuri translucente si licariri de apa umbrita de nuferi.

Productia acestui tip de email cere un nivel foarte inalt de pricepere si experienta; o ucenicie de 5 ani este obligatorie pentru orice angajat care lucreaza manual la acest model de stilou.

Cu detalii exceptional de fine, si culori stralucitoare, fiecare editie limitata inseamna munca manuala dificila si detaliata.Corpul si capacul sunt facute manual, din argint solid, cu greutate exacta si calitate de clasa. Fiecare stilou trece prin etape multiple de gravare, oferind acea aparenta de guilloche excelent.

Datorita acestui intreg process manual si dificil, Oscarson a tinut numarul stilourilor in fiecare editie speciala la un minim de 88 de bucati. Avand doar 5 pana la 8 argintari lucrand in shop la producerea stilourilor, nu pot fi produse mai mult de 10 stilouri pe saptamana. In lumea producatorilor de stilouri de azi, Oscarson pare a fi o picatura intr’un ocean, sau ca un peste mic intr’un lac mare. Crap, poate? 😊

Comments are closed.