
Lamy Persona 18K Black
04/11/2020
Sistemul vacumatic
07/11/2020Aparut pe la jumatatea anilor 60, conceptul a fost dezvoltat si folosit ca modalitate de incarcare a stilourilor, incepand cu anii 70 si 80. Aparitia convertorului a urmat calea fireasca dechisa de primele modele de cartus de cerneala, produse de Waterman incepand cu 1953. Dar ideea de cartus inlocuibil a existat cu mult inainte, inca de la inceputul sec XIX, cautandu'se (fara succese deosebite, as putea zice) o modalitate de a alimenta stiloul "on the go", cum am zice; aceste incercari au existat concomitent cu inventia si dezvoltarea unor sisteme diverse vizand alimentarea, retentia si distribuirea cernelei spre o penita.
In general, convertorul este descris ca fiind un rezervor mobil, detasabil, care poate inlocui cartusul unui stilou, cu un volum care nu depaseste decat in putine cazuri volumul unui cartus de cerneala standard. In covarsitoarea lor majoritate, convertoarele nu au un volum similar cu al unui rezervor de stilou. Principalul avantaj al convertorului este ca poate fi folosita cerneala din calimari, nemaifiind obligat posesorul stiloului sa foloseasca doar tipul si nuanta de cerneala disponibila pe piata sub forma de cartuse. De ex, daca stai sa te gandesti ca Diamine are in jur de 60 de culori si nuante de cerneala in calimari si doar mai putin de jumatate din acest numar, in format de cartus, convertorul are sens; nu mai esti legat strict de nuantele din cartuse, poti folosi stiloul cu orice culoare din gama de cerneluri disponibile in varianta de calimara.
Diferente exista intre diversele tipuri: diametrul si modul prindere pe feed, tipul de incarcare/aspirare, volum, materiale componente, etc. Unele convertoare sunt proprietare, insemnand ca stiloul are anumite particularitati ale portului de prindere. Dar chiar si in aceste cazuri, exista convertoare compatibile, care pot fi montate in locul celor proprietare si care functioneaza satisfacator. Uneori este nevoie de ajustari minore pentru ca portul sa accepte aceste convertoare compatibile.
CONVERTOR CU PISTON
Operand pe acelasi principiu ca un piston real, un ax elicoidal cu garnitura se misca sus/jos prin rotirea butonului. Capacitatile difera, insa nu mult, incepand cu 0.5ml pana la un generos 2.5mm in cazuri rare. Standardul este intre 0.8mm si 1.2mm. Incepand cu anii 80, au inceput sa fie produse convertoare ce au inauntru fie bila de otel (sau zinc), fie un arc in 4-5 spire ce se misca liber sus/jos. Insertia acestor elemente in interiorul rezervorului asigura 1) agitatia constanta a cernelei in rezervor si 2) transferul corect de presiune in comunicarea cu exteriorul.
CONVERTOR SERINGA
Principiul este acelasi ca la o seringa; e drept, tot garnitura este cea asigura vacuumul si absorbtia cernelei in rezervor, dar miscata de un ax ce "plonjeaza" in corpul convertorului. Sunt doua modele mai cunoscute, cel descris aici (numit si slider), si cel cu o simpla tija de care se impinge/trage (numit si plunger). Ambele au acelasi sistem si principiu de functionare.
CONVERTOR AEROMETRIC
In principiu, un element metalic, in interiorul caruia exista un sac expandabil, de obicei cauciuc sau o varianta a acestui compus cu o anumita cantitate de silicon in reteta. Elementul metalic (aluminiu, alama anodizata, mai rar plastic) are o fanta pe o lungime scurta, fanta prin care poate fi vazuta si operata o lama de otel, fixata intern (in forma de U intors). Apasarea lamei de otel impinge lama pe sacul din interior, comprimand aerul din acesta, la eliberarea lamei sacul se umple cu cerneala cub vacuumul creat initial.
Unul din capetele elementului metalic este inchis, iar la celalalt capat este montat (de obicei prin sertizare) un port de plastic, port ce se introduce in sectiunea penitei. Acest port poate fi proprietar sau standard.
CONVERTOR PNEUMATIC
In principiu, opereaza prin apasarea repetata a unui buton, care ajutat de o garnitura, creeaza vacuum in trepte, vacuum ce trage cerneala in rezervor (tot in trepte, evident). Cateva apasari ajung pentru ca rezervorul sa se umple cu cerneala in proportie de 80-90%.

Convertor pneumatic Pilot CON 70
CONVERTOR STANDARD INTERNATIONAL
Model de convertor standard international produs de Schmidt, Germania, cu o capacitate 0, 85ml. Poate fi instalat pe modele de stilou ce accepta cartuse standard international, adica pe foarte multe modele. Totusi, sutn si cateva branduri care nu accepta acest convertor: Pilot, Aurora, Cross, Lamy, Parker, Platinum, Sailor, Sheaffer.

Convertor standard int'l Schmidt


2 Comments
La convertoare se utilizează fie vacuum-ul să-i zicem anterior (vacuum creat între elementul mobil şi peniţă), fie vacuum-ul implicit (datorat elasticităţii sacului, care îşi revine după ce a fost presat). Dar şi aici, nu îmi dau seama dacă revenirea sacului după ce a fost comprimat se datorează în totalitate propriei elasticităţi sau acţiunii combinate a elasticităţii sacului şi a elementului care aderă la sac în exterior (bară presoare în cazul de faţă), situaţie în care putem vorbi de vacuum implicit-exterior. Ce nu am observat la convertoare (dar nu pot zice că nu există) este aplicarea principiului vacuum-ului posterior, adică cel format în partea opusă peniţei, cum e la VAC-700, Pilot 823 etc.).
Bara apasa sacul, efectiv expulzand aerul din acesta (evident nu in mod absolut). Bara (lama) fiind e otel, la eliberare se retrage in pozitia ei initiala in mod liber. Sacul cauta sa isi revina la forma initiala (cilindrica), si sub aceasta actiune, se aspira cerneala.