Alster 1932

OK, nu sunt volume intregi scrise despre acest model de stilou. Stim cu siguranta trei lucruri despre el: ca a fost produs la designul si in fabrica lui Hans Ruggenbuch (vezi postul despre istoria marcii HARO) din Silezia Superioara, ca modelul se numeste Alster (dupa unul din afluentii Elbei) si ca a fost fabricat in 1932. Dincolo de aceste detalii, cam nimic.

MATERIALE

Corpul si capacul sunt din ebonita dura, cu furniturile din otel placat. Sectiunea penitei este din ebonita normala. Feresatra de cerneala este celuloid verde/galbui. Butonul pistonului e confectionat dintr'un tip de plastic necasant, probabil cu intaritura in compozitie.

MECANISM

Este unul normal pentru un stilou din aceasta perioada. Un buton static, cuplat la un ax elicoidal (ebonita) si el static, cuplat la randul lui de un cilindru (ebonita) port-garnitura, care sub efectul de frictiune al garniturii pe interiorul pistonului culiseaza jos/sus. Garnitura este de pluta, schimbata in atelier si functioneaza ireprosabil. Port-butonul este din ebonita lucioasa, cu deschidere ccw.

PENITA & FEED

Penita este otel cu varf ambutisat, fara iridium, marcata Alster 6D. Este oxidata definitiv, datorita zecilor de ani in care a stat nefolosita. Este o peniat cu un grad de flex x 1, aluneca foarte bine pe hartie. Feedul este ebonita clasica, originala pe stilou, in stare excelenta. Dupa forma si material, asigura o irigare buna si un debit consistent chiar cu flexarea penitei in gradul de mai sus.

CONDITIE

Starea stiloului este "conservata", nefolosit, in depozit de la fabricatie pana acum. Stiloul a fost demontat in atelier, toate piesele verificate, grestae si ajustate. Incarcarea este totala, nu scapa cerneala. Filetele au fost curatate si gresate, asa ca butonul pistonului, top cap-ul si capacul culiseaza usor si fara probleme. Pinul care blocheaza axul elicoidal in buton a fost schimbat cu unul nou, din otel inoxidabil.

Leave a Reply