HARO – scurta istorie

Dr. Hans Roggenbuch a fost agent general al unei companii producatoare de stilouri din Japonia. In 1922 vine in Germania pentru a cauta noi piete de desfacere pentru aceasta companie si stilourile produse de aceasta. Stilourile japoneze erau ieftine, insa chiar si asa, nu se vindeau pentru ca stilourile germane erau de o calitate exasperant de buna pentru concurenta.

In 1926, Roggenbuch isi deschide propria fabrica de stilouri in Frankestein, Silezia Superioara, si in 1930 o alta companie in Cehoslovacia. Marca de inregistrare a noilor produse, HARO, era compusa din primele doua litere ale numelui de familie si prenumelui. Stilourile Haro erau de obicei prevazute cu penite de sticla, Roggenbuch avand cateva patente emise pentru aceste tipuri de stilouri.

Hand Roggenbuch este si producatorul stilourilor ALSTER, discutate aici intr'un post. Despre stiloul ALSTER si despre stilourile cu penite de sticla (si despre penitele de sticla in general) cititi aici acest articol publicat recent pe site.

Incepand cu 1949 a facut imbunatatiri considerabile cu privire la debitul cernelei, producand penite de sticla cu un mic canal de airflow pe lungimea penitei. Sticla nu este flexibila, asa ca penita nu putea avea variatie de linie. Dar penitele erau ieftine, si erau cautate mai ales pentru ca se puteau face copii la indigo pe mai multe foi cu aceasta penita de sticla. In plus, penitele de sticla erau utilizate pe larg in timpul razboiului, din cauza lipsei de materiale pentru penitele metalice.

Stilourile HARO erau deja in productie in 1937, din material plastic modern injectat, si vreo 80% din productie au fost exportate in Europa, America de sud, Africa de sud si China. In razboi, fabricile Haro au fost distruse, dar Roggenbuch a luat’o de la capat, infiintand in 1948 o noua fabrica in Regensburg, Germania federala.

Un stilou HARO a fost gasit in cancelaria cartierului general de la Berghof, in 1945. Impreuna cu acest stilou, au fost luate si documente de pe biroul respectiv, si o mapa verde cu insemnele Reichului german.

Doua reclame dintr'un catalog suedez din 1944.

Leave a Reply