Waterman, pe scurt

Lewis Edson Waterman era comis voiajor pentru o companie (recent infiintata) in 1883, fondata de un inventator de oarecare success, Frank Holland. Dupa numai 6 saptamani, Holland isi abandoneaza compania, si LE Waterman vede o oportunitate; o preia el si incepe sa produca stilouri cu un feed de conceptie proprie. De fapt, primul sau patent legat de stilouri are ca obiect acest feed, numit “3-fissure feed”, aprobat in 1884.

Mai jos aveti imaginea fabricii Waterman’s, in jurul anului 1900 (Seymour Plant)

De la inceput, competitia pe piata producatorilor de stilouri a fost una acerba, si pe piata propriu-zisa si in tribunale. In ciuda celor afirmate de companie in literatura oficiala (LE Waterman fiind un om cu o inima de aur si onest), toate dovezile indica un portret diferit: LE Waterman a fost de fapt un om de afaceri dur, fara multe scrupule, in acelasi timp fiind si un inventator cu talent.

1899 – Inventeaza si dezvolta modelul de feed de tip “spoon feed”, care impiedica cerneala sa aiba un flux si debit necontrolat.

1900 – Aceasta inventie primeste medalia de aur “Excellence” la Expozitia Universala de la Paris.

1901 – LE Waterman moare, si compania este preluata de nepotul sau, Frank D. Waterman. Sub conducerea sa, compania va fi impinsa spre varful pietei internationale, printr’o reclama agresiva. In timp ce vor adopta inovatia continua ca politica principala de afaceri, cei de la Waterman vor stabili ca politica de expansiune prezenta active a comis-voiajorilor. Cuplata cu seriozitatea controlului calitatii si cu accente aproape fanatice puse pe calitatea superioara si rezistenta produselor.

1905 – Waterman patenteaza primul lor clip permanent, atasat si fixat pe capacul stilourilor Waterman.

1908 – Dezvolta si produc primul lor stilou cu penita retractabila, tipul “Safety”. Aici mai jos, modelul overlay, numit si Waterman’s no 42 “Continental”.

1912 – Un studio comandat de Frank Waterman dezvaluie un fapt ingrijorator: conservatorismul companiei a dat ocazia altor companii mai tinere (Parker, Sheaffer, in special Wahl Eversharp) sa castige teren si sa intre in competitive directa si apropiata cu Waterman. Spre sfarsitul decadei anilor 20’s, Waterman incearca sa recastige terenul pierdut.

Unul din succesele notorii ale companiei a fost si Waterman no 13, eyedropper, un stilou elegant si de incredere:

1918 / 1935 – Urmeaza o perioada in care compania castiga teren prin noile modele in special cele cu levier. Printre acestea, se detaseaza clar modelele celebre Waterman’s 52, retractabilul no 42, iar modelele oferite in overlays de aur si argint sunt foarte cautate pe piata internationala.

Penitele devin celebre, si sunt si azi definitia unei penite de calitate foarte inalta. Aici mai jos, un exemplar de Waterman’s no 52, Rosewood.

1953 – Este introdus pe piata modelul Waterman C/F si cartusul de plastic.

1954 – Datorita pierderilor suferite si declinului pe piata in timpul WWII si dupa, Waterman decide sa inchida toata productia.

1958 – Sucursala franceza a Waterman, Waterman JIF (acronim dupa Jules Isidore Fagard, directorul sucursalei franceze), care mai tarziu va deveni Waterman SA, a continuat sa prospere si eventual va absorbi ramasitele companiei originale din USA si Marea Britanie. In acelasi an, compania este preluata de BIC, care devine publica. Dupa analize ulterioare, BIC va vinde divizia Waterman.

1987 – este cumparata de Gillette Company, care extinde vanzarile cu 40% prin politica agresiva de reclama si vanzare predominanta in USA. Este vanduta catre Sanford, o divizie a Newell Rubbermaid, impreuna cu Parker Pen Division, pe care Gillete Co o cumparase in 1993.

1983 – Celebrarea centenarului companiei este ocazia de a scoate pe piata Waterman Le Man 100, si isi defineste clar scopul de a deveni un fabricant de stilouri de lux. Francois Mitterand este cunoscut ca avand doua astfel de stilouri in permanenta asupra sa, folosindu’le cu fiecare ocazie. Modelele Lady Elsa si Lady Patricia devin epitomul produsului de lux tintit de companie.

Modelele de lux produse in perioada moderna a companiei include Waterman Edson, Exception, Phileas, Hemisphere, Expert, Harmonie, Charleston, Ici et La, Audace, Serenite, Liaison, Carene.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply