Stylomine France

Stylomine este una din cele mai vechi producatori francezi, cunoscuta in istoria stilourilor ca inventatoarea unui sistem de incarcare numit “acordeon”, in care un sac pliat in forma de burduf este compresat prin intermediul unui buton, la eliberare tragand cerneala in sac. Acest patent a fost adoptat de multi alti producatori de stilouri din Franta.
Desi modelele produse nu au fost numeroase, calitatea acestora a fost mereu una inalta. Compania Stylomine este si inventatoarea sectiunei de penita “hooded” inaintea celor de la Parker (Parker 51), dar la fel ca toti producatorii istorici francezi de stilouri, nu a putut face fata impactului pixurilor pe piata, si a disparut in anii 60’s.

1918

Nu se poate spune precis la ce data a fost create company, dar Yves Zuber a infiintat’o la sfarsitul WWI, cu sediul in Paris, 34-36 Rue Neuve des Boulet, cu adrese ulterioare pe 2 Rue de Nice, 45 Avenue de Moreau. Initial, obiectul de activitate a fost cel de turnare si lucrari metalice pentru genti, cuiere, carlige de genti de mana, agatatori si penite pentru stilouri.

1921


Brandul oficial Stylomine a fost infiintat in 1921, la pozitia 199226, si a fost initial folosit de Zuber la creioanele produse de el. Productia de stilouri incepe in 1925, cu cateva modele de safety pens, culoarea neagra si rosu/negru marmorat, toate in ebonita. Produce si cateva modele de tip overlay, aur si argint sau placate cu aur. In tot cazul, in aceasta perioada varful de lance al companiei era creionul mecanic Autostyl, in care o mina noua era automat introdusa pe canal in locul celei consummate. Reclama timpului arata ca in paralel cu acest nume, Autostyl a fost mentionat si ca Stylomine Automatique si Stylomine 202.

1930


Apare modelul care il va face faimos pe Zuber, sub numele de Stylomine 303, introdus in 1930 si echipat cu o serie de inventii neobisnuite, cum ar fi un sistem de incarcare tip bulb, foarte fiabil si cu o capacitate mare, datorita unui tub conectat cu feedul, solutie ce permitea incarcarea unui rezervor in doar 3-4 apasari pe buton.

1933


In 1933 incepe sa produca un model de stilou special, in care penita era apasata in corp prin intermediul unui arc activat la infiletarea capacului care avea un pin interior. Modelul a fost numit 303B, ulterior apare 303C din celuloid dar fara penita mobile, si apare si modelul mai mare, numit Mastodonte.

1937


Lanseaza modelul 303V cu npul sistem de sac acordeon, model de stilou mai streamlined, plus alte modele de stilouri cum ar fi Super 303 cu penita rotunda. Este primul model la cae butonul de sticla este inlocuit cu cel de plastic transparent.


1938

Patent "hooded nib"

Visavis de penita hooded, a fost probabil prima de acest gen in istoria stilourilor; Patentul este din 1938 si precede cu cateva luni patentul Parker pentru modelul 51. Pare ca Stylomine este cea care poate primi titlul de inventatoarea acestui tip de sectiune de penita. Totusi, Stylomine se pare ca nu a produs imediat acest tip de sectiune, si nu este cunoscut cand anume au produs’o, in relatie cu competitia cu Parker pe aceasta tema.

1947


apare modelul Stylomine 404 de creion mecanic, cu modelul de pix Stylomine 70 in 1948. Compania a incercat sa lupte cu criza provocata de aparitia pixului pe piata; modelul de stilou cu levier 505 a fost introdus tocmai pentru a mai castiga din terenul pierdut. Acest model 505 este foarte rar si extrem de colectibil pentru cei interesati de modelele istorice franceze.


1964

Compania se aliaza cu Meteore, Paillard si Unic pentru a produce modelul de stilou Pulsapen, si formeaza un consortium cu Bayard si Unic pentru a crea cartusul de cerneala BUC. Introduce si un model de cartus care va restabili pe piata numele de 303. Ca majoritatea producatorilor istorici din Franta, compania dispare in anii 60’s.


Leave a Reply