A.T. Cross

A.T. Cross - Cea mai veche si mai mare companie producatoare de instrumente de scris din Statele Unite, a fost fondata in 1846 in Providence Rhode Island, de englezul Richard Cross. Initial a produs camasi din aur si argint pentru creioane, pentru ca expertiza fondatorului la acea vreme era legata de bijuterii, familia Cross fiind in acest business. In 1879 produce primul stylograph, un precursor al pixului modern tehnologic vorbind. Primul stilou este produs in 1930 dar nu exista date certe privind inceputul manufacturarii de stilouri.
In anii ce au urmat WWII, pixurile au eclipsat stilourile, ca instrument preferat de scriere.A fost o perioada de care renumele companiei a beneficiat enorm, data fiind reputatia extrem de solida de care se bucura compania, privitor la instrumentele produse din aur si argint, precum si de garantia pe viata oferita acestor produse. Compania a fost foarte meticuloasa in producerea pixurilor si a creioanelor mecanice, urmand cu strictete cei 150 de pasi ai manufacturarii in fabrica. Majoritatea produselor erau asamblate complet manual.

1916

Alonzo Townsend Cross (A.T.Cross) fondeaza compania care ii poarta numele, cu sediul in Rhode Island. Initial dor lucrari si manufactura de orfevrarie pentru 3rd party support a manufacturierilor de stilouri si creioane din USA.

1916


A. T. Cross infiinteaza compania Cross in Rhode Island.

1971


Walter Boss cumpara compania de la familia Cross.

1983


AT Cross devine listata ca firma cu capital public.

1993


Este cumparata compania de produse de pielarie Mark Cross Inc, (doar o coincidenta de nume).

1996


Mark Cross Inc este revanduta firmei Sara Lee Corporation.

1998


Se infiinteaza firma Pen Computing Group, in cooperare cu IBM.

1999


Pen Computing Group scoate pe piata dispozitivul CrossPad.

2000 - 2001


Sunt inchise definitiv fabricile din Irlanda, in urma unei crize puternice pe piata.1997 -2004

Cele mai multe instrumente de scris Cross sunt acum manufacturate in China, desi unele procese tehnologice si instrumente de high end (pentru sefi de stat si politicieni) sunt inca produse in New England, USA. Compania este implicata si in productia de ceasuri, butoni de camasa, accesorii de birou si pielarie (etuiuri, mape, etc). In 1997, Cross si IBM se asociaza pentru crearea unui caiet digital, numit CrossPad, si ia fiinta Pen Computing Group, care incepe sa produca si creionul electronic Cross Digital Writer pentru a fi folosit cu Windows 95 sau agendele electronice de tip Palm. In 2004 Pen Computing Group este desfiintata.

CROSS SI CASA ALBA


Cross a fost si este furnizorul oficial de instrumete de scris pentru Casa Alba, cel putin asa se stie de la inceputul anilor 70’s. Instrumentele sunt folosite pentru semnarea actelor legislative si sunt deseori date ca souvenir celor ce sunt in grupul politicienilor aflati la momentul oficial al semnarii acestor documente.

Desi un program oficial de cooperare intre Cross si Casa Alba a inceput sub presedintia lui Bill Clinton, se stie ca traditia este anterioara acestui moment, inca din timpul mandatului lui Gerald Ford. Toti presedintii americani de la Ronald Reagan pana la Trump au semnat actele legislative cu instrumente Cross; nu se stie daca inaintea lui Reagan exista o astfel de traditie. Obama, Bush si Clinton preferau modelul Cross Townsend. Obama a schimbat acest model cu cel Cross Century II negru lacuit, cu mina neagra medium.

Administratia Trump a facut o comanda initiala de 150 de stilouri si pixuri Cross Century II in Ianuarie 2017. Inaintea de Noiembrie 2018, Trump a decis sa renunte la Cross, spunand ca “sunt oribile, si indecent de costisitoare”.De atunci, semneaza cu un marker Sharpie (customizat), produs de Newell Brands.


Leave a Reply