Spalare Montblanc Boheme

Cred ca e necesar sa public acest articol; poate unii stiu, poate altii nu, dar spalarea / curatarea si mentenanta unui Montblanc Boheme are o particularitate, fata de alte stilouri “normale”. Am primit stilouri Boheme care au fost compromise sau afectate de corodare interna, si desi uneori am putut salva stiloul, au fost si cazuri in care a trebuie inlocuit mecanismul in intregime sau in parte. Deloc placut pentru buzunarul clientului.

Particularitatea de care vorbeam este aceea ca Montblanc Boheme face parte din clasa stilourilor asa numite “hidden nib” sau “retractable nib”. Asta inseamna ca stiloul nu prezinta penita la deschiderea capacului, si trebuie activat mecanismul de extindere a penitei (manual sau prin insurubarea capacului in capatul corpului) pentru ca penita sa devina vizibila si sa fie gata de scris. Evident, pentru ca stiloul sa fie inchis cu capacul, penita trebuie retrasa inauntrul stiloului, prin reversarea pasilor de mai sus.

Evident, un asemenea principiu este pus in aplicare de un mecanism destul de fin, desi nu foarte complicat.; datorita dimensiunilor foarte mici ale stiloului, mecanismul este si el mic; fiind mic, toleranta de miscare a pieselor interne este extrem de redusa. Corodare inseamna mai mult ca sigur impiedicarea pieselor sa se miste liber. Pentru a fi impiedicata corodarea / oxidarea interna, designul stiloului interzice intrarea lichidelor in interiorul corpului, pentru ca intrarea cernelei, apei sau a altor lichide in mecanism va duce la corodarea pieselor, si va bloca eventual miscarea libera a acestora, si deci folosirea stiloului.

De aceea, se recomanda ca stiloul Montblanc Boheme sa fie curatat acasa doar in ce priveste canalele de debit, penita si feedul. Pentru orice alte defectiuni sau avarii, stiloul trebuie demontat de un specialist.

Asadar, cum curatam/spalam stilou acesta acasa? Prin folosirea unor metode care doar spala, fara sa lase apa in stilou. Montblanc ( si alte branduri) vand pipete de plastic, care au capatul in forma de cartus proprietar (in cazul nostru, cartus proprietar de Montblanc). Desi nu foarte diferite ca design de cartusul de tip “small international”, au un pas (step) in plus, intre corpul cartusului si gura de alimentare in plus, fata de acele standard.

Aceste pipete sunt destul de scumpe (desi nu foarte), asa ca multi prefera sa isi faca propriul instrument de curatare/spalare a unui Boheme. Este ceva ce puteti face acasa, din materiale ieftine si gasibile in magazinele de diverse din Romania.

NECESAR

  • Furtun siliconic 4mm diametru / lungime 100mm
  • Cartus de Montblanc – gol, curat, fara sparturi si cu portul de acces la pin in buna stare
  • Para nazala de cauciuc, de tipul celor vandute in farmacii, pentru bebelusi. Sunt vreo doua modele, oricare sunt ok

CONFECTIONARE

  1. Se taie capatul inchis al cartusului, pe o latime de 1mm, doar cat sa deschideti cartusul complet.
  2. Se introduce cartusul cu capatul gros in furtun; nu lipiti cu nimic, pentru ca 4mm ofera o priza foarte buna.
  3. In capatul opus al furtunului, se introduce capatul perei de cauciuc. La fel ca la pct 2, se asigura o priza excelenta, fara nevoie de a intari legatura.

FUNCTIONARE

Se trage in para apa curata (curata!) la temperatura de ambient, se introduce capatul cartusului in locasul din stilou, exact ca si cum ati introduce un cartus nou in stilou. Aveti grija sa fie introdus complet (puteti cobori si urca vreo cativa mm sectiunea penitei prin invartirea mecanismului. Daca furtunul coboara si urca, intrarea cartusului in locas este ok).

Impingeti un flux de apa pe furtun spre penita (fara a aplica presiune excesiva pe para). Daca totul e ok, veti vedea apa colorata curgand pe la penita. Apa din para ar trebui sa fie suficienta pentru o spalare normala. Daca apa nu trece, NU fortati. Probabil ca undeva pe canale e un blocaj. Scoateti cu grija (tineti stiloul cu penita in sus si scoateti cartusul) apoi trimiteti’l la mine 🙂 sau la altcineva 🙂 🙂

Evident, chestia asta ce tocmai ati confectionat’o poate fi folosita pentru aproape orice tip de stilou care se alimenteaza cu c/c; doar schimbati cartusul, daca cel de MB nu intra in locasul pinului respectiv. E posibil ca pentru cartusele Lamy sau Herlitz sa fie nevoie sa intariti zona unde intra cartusul in furtun, pentru ca diametrele captului acesto cartuse este mai mic (nu foarte mic, totusi) decat cele de MB sau small international.

Bafta si daca aveti nevoie de extra sfaturi sau pareri, mail me :).

Comments are closed.