Soyuz Leningradsky Zavod

Pana in 1914, instrumentele de scris erau importate de Rusia, ca initiative private/comerciale, din Europa (in principal), si din Statele Unite, in secundar. Importurile erau limitate, plata in valuta fiind nu tocmai favorita comerciantilor care comandau loturi relativ limitate, in principal creioane, vopseluri, cerneala si office supplies de toate felurile.

11 Mai 1925 – La initiativa lui LB Krasin, intreprinderea sovietica “Cartea si Manualul” a inceput sa organizeze in Leningrad productia industriala de papetarie si instrumente de scris. Primul fabrica din Rusia Sovietica este stabilit in cladirea de pe strada Ligovksy numarul 166, in fosta fabrica de bomboane “Pylin”; putin dupa infiintare, primeste numele de fabrica Krasin. In documentele planificarii sovietice, apare ca “Pervyi Leningradskyi Zavod”.

1925 – primele masini unelte sunt importate din Germania, in special de la Albe Werke, Tümler, etc). Materialele necesare sunt importate sau achizitionate de pe piata interna, specialistii sunt adusi din strainatate, si sunt recrutati ingineri de mecanica fina si chimisti din regiunile sovietizate.

1927 – se fac primele loturi de prototipuri, la solicitarea Comisarului pentru Industrie. Fabrica este transferata catre autoritatea KantsPromTrest, parte a Departamentului de Industrie Locala a raionului Leningrad. Fabrica produce stilouri, nasturi, agrafe de birou, pioneze, etc.

1933 – incepe productia de rigle de calcul.

1936 – incepe productia noului tip de stilou Soyuz no 36, apar riglele de calcul de tip Pozoyev. Se experimenteaza cu 5 prototipuri de creion mecanic.

1941 – fabrica este transferata in intregime in orasul Yaroslavl, si masinile sunt instalate intr’un deposit urias pe strada Uglichnoe. Acest deposit va fi baza de unde se va extinde si dezvolta viitoarea fabrica de stilouri.

1941 – 1944 fabrica produce grenade de mana model RGD 41 si RGD 43, plus alte materiale destinate frontului.

1944 – Fabrica Soyuz incepe repunerea masinilor in functiune si reluarea productiei de stilouri, creioane si papetarie. Este relocate principala productie la Leningrad.

1945 – reincepe productia de rigle de calcul si apar inca 3 modele de stilouri.

1950 – fabrica produce in acest an 5.3 mil cutii pentru stilouri si creioane, 426.000 creioane mecanice, 426.000 stilouri.

Model Soyuz no 2, din setul “Baltika”, produs in jurul anului 1963, la Leningrad (colectia SDI).

1961 – este decorata de Uniunea Sindicatelor Regionale “Lensovarnhoz” cu titlul “Intreprindere strategica a culturii sovietice”. Productia de penite de otel este transferata la fabrica din Yaroslavl.

Model “Soyuz 12, produs in perioada 1952 – 1955, la fabrica din Yaroslavl, copie Pelikan 100N (colectia SDI)

Model “Avtoruchka – D2”, produs intre 1958 – 1962 la fabrica din Leningrad (colectia SDI)

Model Soyuz, perioada 1962 – 1970, din gama “Moskva”, fabricat la Leningrad, un fel de copie Parker 51 (un frankenpen de fapt, are capacul de Parker 51 Godl Rolled cu clipul original pe modelul Soyuz) si penita de aur Parker 51 (Colectia SDI)

1965 – echipa de cercetare incep lucrul la prototipurile de pixuri/stilouri cu pasta. Fabrica se specializeaza in productia de stilourim pixuri si articole de birotica. Este creat departamentul de cercetare SKTB, care se va ocupa de cercetare, design si creere de prototipuri.

1966 – incepe productia de cartuse de cerneala, prin cumpararea unei linii de productie de cartuse din Elvetia. Specialistii sovietici devin eficienti in metodele de producere a acestor cartuse in doar 10 zile.

1968 – fabrica fuzioneaza cu intreprinderea “AvtoRuchka”, si impreuna sunt inglobate in complexul industrial Soyuz Leningrad.

Model stilou si creion mecanic din gama Moskva Kremlin, fabricat in Leningrad, in jurul lui 1965.

1974 – Soyuz Leningrad Zavod, complexul industrial, este reorganizat si numit Asociatia Tehnologica de Productie Soyuz Leningrad. Primele prototipuri de stilouri din generatia a doua si a treia de tip Soyuz. Incepe productia de stilouri “zero gravity”, destinate programului spatial sovietic, fiind testate la bordul zborurilor Soyuz 3 si Soyuz 4. Apar primele carioca (felt pens), stilouri cu utilizare industriala (marcaje electronice).

Model stilou “Neva”, fabricat la Soyuz Leningrad, in jurul anului 1972. Copie dupa Montblanc 2x. Penita si accesorii 14kt.

Set stilou si creion mecanic produs la Soyuz Leningrad, pe la 1975, din gama “Zolotaya Rybka”. Penita 14kt, accesorii placate.

1990 – Declinul productiei, reorganizare.

2000 – Fabrica este profilata pe productia de papetarie, instrumente de scris pentru Scolari, produse din plastic.

Fabrica acum: www.souz.spb.ru

Print Friendly, PDF & Email

1 Comment

  1. […] negru este un Leningradskyi Soyuz, produs in anii 70 la fabrica Leningrad Zavod. Stiloul in pattern “tortoise” este un model de Waterman W3, produs de, […]

Leave a Reply