Soyuz Leningrad model 2

Stilourile produse in URSS pana in 1990 sunt obiecte interesante. In general facute ok-ish, sunt dintr’o clasa aparte. E o chestiune de noroc daca gasesti unul functional gata, sau trebuie interventi la penita, rezervor, sistem de incarcare. Multe sunt cópii ale unor modele europene, multe au un design ingenios si autohton. Numite generic “avtoruchka”, cele mai multe sunt ieftine, dar intr’o paleta de culori interesante, unde abunda rosul, verdele, gri, albastru marin, albe, si evident, negrul.

Acest model, Soyuz model 2, a fost produs la Leningrad, intre 1962 si 1975, cand modelul a iesit din productie. Fabrica se numeste Gosudarstveny Leningraskyi Zavod “Soyuz”. Cutia este marcata “Komplect “Baltika” model 2.

Setul contine stiloul si un creion rotativ, cu mina de 1,18mm, standard al perioadei cam peste tot.

Sistemul de incarcare este cu buton si sac tip acordeon, pe sasiu de plastic. Doua inele ce limiteaza fereastra de cerneala, semitransparenta. Inelele sunt din aliaj nemetalic, mat. Penita este una alungita cilindrica, din otel fara pastila iridium. Butonul pistonului arata de fapt nivelul de cerneala la umplere, pentru ca ajunge pana in caoatul butonului cerneala. Sectiunea penitei este una de tip gluga (hooded), feedul din plastic, montata prin frictiune, cu breathing tube din ebonita de 0.8mm (casant).

Creionul este de tip rotativ, cu magazie de 5 mine, si o radiera neagra instalata drept capac de camera rezerve. Prost facut in interior, mecanismul se defecteaza foarte des. Cedeaza prindere din capac a mecanismului de rotire (activatorul). Se poate repara prin schimbarea acestuia cu un tub subtire de cauciuc, instalat chiar sub pastila clipului.

Print Friendly, PDF & Email

1 Comment

  1. […] Soyuz no 2, din setul “Baltika”, produs in jurul anului 1963, la Leningrad (colectia […]

Leave a Reply