Platinum Curidas

Stilou produs de Platinum, modelul Curidas, nuanta "graphite smoke". Este modelul capless, rasina, cartus/convertor, penita otel.

5 Comments

 1. Valentin says:

  La tipul 4 (Lamy Dialog 3) am observat o trapă hemisferică pivotantă care intră între cele “secţiunea exterioară a peniţei” şi “secţiunea interioară a peniţei”. Se poate vedea acest lucru aici, de la minutul 21:48 la 21:55: https://www.youtube.com/watch?v=XnE7XTB-YPk&t=1317s. Secţiunea peniţei pare să aibă 3 “straturi”:

  1. Secţiunea peniţei exterioară
  2. Secţiunea interioară a peniţei
  3. Ansamblu peniţă-feed-cartuş/convertor
  trapa dispărând prin pivotare între stratul 1 şi stratul 2. Situaţia se prezintă ca şi cum mecanismul care asigură pivotarea trapei hemisferice ar fi înrudit cu cel de la Stipula. Pivotarea are loc înainte ca peniţa să avanseze.

 2. Valentin says:

  Cele 5 tipuri de stilouri cu peniţă retractabilă ar fi:
  1) cu capac (stilourile “safety”)
  2) cu trapă aproximativ plană şi mecanism de scoatere / retragere (pot zice avans?) acţionat de un buton posterior prin apăsare; unele modele de Vanishpoint şi Curidas.
  3) cu trapă aproximativ plană şi mecanism acţionat de un buton posterior prin rotire (unele modele de Vanishpoint, dar şi la “case mai mari” cum ar fi Visconti).
  4) cu trapă semisferică pivotantă şi corp pivotant care îndeplineşte rolul butonului posterior (Lamy Dialog 3)
  5) cu corpuri contrarotative; unul interior – în interiorul corpului superior – şi unul inferior exterior; corpurile superioare au, fiecare, câte o deschidere semicirculară, motiv pentru care există impresia că stiloul are o trapă plană care pivotează în plan orizontal. Exemplu tipic: Stipula Da Vinci; din păcate, nu mi-am putut da seama cum se realizează contrarotaţia de cre spuneam.
  Se pare că doar Lamy nu ar avea probleme cu uscarea cernelii, dar să zicem că cei care afirmă asta sunt “guri rele”.

  • Penthing says:

   Stipula DaVinci are un sistem ingenios, pare solid, desi cotele foarte mici ale pieselor pot pune probleme la o utilizare indelungata a mecanismului de inchidere a trapei.

   Trapa in sine este ingenioasa; cei de la Stipula au dezvoltata un design proprietar pentru asta. Capatul sectiunii penitei prezinta o deschidere in semicerc, turnata in blocul sectiunii. Practic, este inchisa permanent pe jumatate (semicerc). Partea deschisa (restul de arc de cerc) prezinta o lamela (semicirculara si ea), asezata peste semicercul solid, culisand pe ea la actionarea unui pin excentric, actionat de avans, pe o canelura a blocului penita/feed inspre inainte. Avans penita – lamela se roteste clockwise, suprapunandu’se cu partea solida. Retragere penita – lamela se roteste counterclockwise, revenind peste partea pe unde iese penita, inchizand cercul si sigiland portul de prezentare a penitei.

   Pentru a opera fiabil chestia asta, Stipula a modificat feedul, pentru a trece prin semicercul portului. Feedul este plat, iar penita nu are gradul de arc uzual.

   O explicitare vizuala este disponibila aici: http://stilourideieri.ro/mecanism-davinci-capless/

 3. Valentin says:

  Pornind de la ipoteza că stilourile cu peniţă retractabilă (retractilă) se împart în 5 tipuri, acesta face parte din cel de-al doilea tip. Nu are capac, iar scoaterea şi retragerea peniţei se face cu ajutorul unui buton care se apasă. Ceva similar se găseşte şi la unele modele de Pilot Vanishpoint. Ceea ce nu ştiu este dacă acel capac care acoperă compartimentul peniţei când e retrasă etanşeizează suficient de bine sau nu?

  • Penthing says:

   Curidas are o trapa circulara, vizibila cand este rabatata spre inafara. De fapt actiunea de deschidere a trapei este initiata de un pin situat la 2mm (excentric) pe port-penita. La apasare, pinul deschide trapa (spring-loaded) si avanseaza penita. Metoda este una ceva mai buna decat la Pilot, pentru ca asigura o inchidere in sectiune parca mai eficienta decat la Pilot. Asta fiind spus, Pilot prezinta un mecanism de incredere, semi-metalic si, in ansamblu, parca mai rezistent. La Curidas, mecanismul este plastic, inclusiv trapa si balamaua trapei, doar arcul fiind metalic.

Leave a Reply