Parker 61 Insignia

In 1956, Parker anunta scoaterea pe piata a unui stilou revolutionar, un stilou ce nu are nevoie de levier, buton, piston sau diafragma pentru a fi incarcat cu cerneala. Un stilou pe care il asezi in calimara, astepti 30 secunde si e gata incarcat. Nimeni nu intelegea cum functioneaza, dar fapt este ca exact asa functiona, si functiona foarte bine. Practic, desurubai corpul stiloului, introduceai stiloul cu segmentul metalic in calimara (penita in sus), si dupa o perioada scurta, il scoteai, stergeai si scriai. A fost un succes frumos, desi nu chiar de anvergura faimosului model 51 de dinainte. Sa nu uitam ca la data respectiva, Parker 51 era inca numarul 1 in lumea stilourilor.

Parte din brosura originala a modelului Parker 61

Principalele probleme aparute imediat au fost doua:

1) Posesorii aveau probleme cu identificarea capatului ce trebuia introdus in cerneala (mda...)

2) Infundarea si blocarea periodica a stiloului prin acumularea de impuritati, praf si pigment uscat in capilarele stiloului

Solutia la problema no. 1 (desi pare o problema datorata neatentiei posesorilor) a fost instalarea celebrei sageti pe sectunea penitei, sageata ce arata directia in care trebuie sa stea penita: in sus. Pare o solutie la o problema ivita artificial, pentru ca cine naiba nu ar intelege din prospectul stiloului ce parte a stiloului trebuie introdusa in calimara, dar nu trebuie uitat ca decenii de'a randul, stiloul se introducea in calimara cu penita in jos pentru alimentare. Totusi, de dragul adevarului, confuzia cu privire la care capat al stiloului se introduce in calimara nu era totusi una chiar ridicola: la introducerea prototipului Parker 61 in 1953, stiloul se incarca intradevar prin introducerea penitei in calimara, folia capilara fiind de argint si intentionata sa aspire cerneala prin penita. Adica nu mai desurubai corpul stiloului, ci pur si simplu bagai penita in calimara. In plus, desi modelul si conceptul Parker 61 avea o priza excelenta la public, era ceva revolutionar si nou, asa ca multi nu intelegeau de ce nu penita se cufunda in calimara, ci capatul opus. Solutia la problema no. 2 a fost o mai buna reclama care indemna posesorii sa curete regulat stiloul, pentru a il mentine intr'o stare de functionare buna.

Principiul de incarcare era unul bazat pe aspiratia lichidului intr'un sistem de conduite inguste si retentia lichidului, in mod natural, datorita principiului absorbtiei capilare (vaselor capilare). Parker a ajuns la acest brevet prin cumpararea ideii de la un anume Wittnebert, inginer de cai ferate, care incercase sa o vanda companiei Eversharp, dar fusese refuzat. O vinde companiei Alexander Pen Co, un din firmele cu care Parker cooperase foarte bine in trecut. Aceasta o vinde companiei DuPont (care produsese si inca producea lucitul, culorile si celuloidul pentru stilourile Parker in ultimii 20-30 de ani), si de la ei Parker cumpara ideea si o transforma in patentul lor propriu pentru modelul Parker 61. Tot DuPont a fost compania care a produs inlocuitorul fasiei capilare de argint din primul model de 61, fabricand o "panza" din teflon, gaurita aproape microscopic, introdusa sub forma rulata intr'un tub ce se introducea in cerneala, actiunea capilara "tragand" cerneala in fasia respectiva si tinand'o acolo pentru distributia (capilara si ea) spre penita.

Acest stilou prezentat aici este unul din modelele "deluxe" ale variantei de Parker 61, incepand cu 1961, numit Parker 61 "Insignia", gold rolled cu o grosime de 1/10, aur 12kt. Modelul imprimat pe stilou este unul liniar, in cartuse de cate 6 linii, trasate atat pe capac cat si pe corp. Era varianta de model no 2 a liniei de stilouri deluxe, primul model fiind Parker 61 Presidential, in aur solid 14kt. Modelul Parker 61 Insignia a fost scos din productie in anul 1964.Leave a Reply