Montblanc no 333 1/2

Montblanc no. 333 1/2 apare prima data in catalog spre sfarsitul anilor 40's. Totusi, un model 333 1/2 apare in cataloagele Montblanc dupa 1933, recunsocut printr'un singur inel decorativ pe capac. Modelul de la sfarsitul anilor 40 are doua inele decorative. Ambele modele au fost produse in celuloid si ebonita de culaore neagra. Exista modele rare, in alte trei culori: albastru, verde si pearled (perlat) . Modelul pe negru a fost, evident, culoarea cel mai des intalnita a acestui model, in ambele versiuni. Modelele de dinainte de razboi si cele de dupa razboi au fost dotate cu penite de aur 14kt, cele produse in timpul razboiului au avut penite de otel.

Un model mai rar de 333 1/2 a facut parte fie dintr'o productie daneza, fie fabricata in Germania pentru piata daneza. Se pare ca aceste modele au fost fabricate dintr'un mix de celuloid in fasie "impaturita", exact acea reteta a MB aplicata modelelor ieftine, scoase pe piata germana in anii de razboi. Acest tip de celuloid imbatraneste cu probleme, si in timp cristalizeaza serios, ceea ce duce la fisurarea materialului fara ca acesta sa fie lovit, o schimbare de temperatura poate duce imediat la spargere/fisurare/rupere. Motivul producerii unui stilou din acest material mai slab calitativ nu este cunoscut, dar realitatea este ca acest stilou prezentat aici prezinta intr'adevar probleme structurale grave, cu zone cristalizate spre casant, ceea ce induce ideea ca materialul nu este la calitatea inalta cu care MB obisnuise piata externa.

Aceste stilouri cunoscute astazi sub numele de MB no 333 1/2 Denmark sau "the Danish 333 series". Sunt usor de recunoscut dupa pastila clipului mult mai subtire decat cea de pe un 333 1/2 german din aceeasi perioada, pastila produsa din ebonita, plata, cu logo-ul MB gravat liniar (doar contur). Incarcarea se face cu piston axial, buton avans static din ebonita, capac ebonita pentru protectia butonului, iar penita de 14kt este originala pe acest model (gravata "3 1/2 MB 14C).
Stiloul a fost restaurat in intregime, acum in stare excelenta, cosmetic si functional.


Leave a Reply