Carter’s

Compania William Carter a fost inregistrata in 1858 ca producator de cerneala, si a devenit lider mondial in aceasta activitate pe la sfarsitul sec 19. Pe la 1925 a intrat pe piata manufacturii de stilouri, in plin avant in acea perioada. Insa in timpul marii crize economice din 1929, compania isi incepe declinul iremediabil.
Preturile stilourilor se prabusesc, si compania decide sa opreasca productia de stilouri si creioane mecanice in primii ani dupa 1930. Stilourile produse de Carter erau de o calitate excelenta. Deoarece au fost fabricate intr’o scurta perioada de timp, stilourile produse de Carter sunt acum rare, si foarte cautate de colectionari.

1858

William Carter, un librar din Boston fondeaza compania. Incepe sa vanda cerneala produsa de altii, sub brandul sau “Carter’s”. Achizitioneaza cateva patente si incepe sa produca el insusi cerneala, sub brand si patent propriu.

Carter’s

1884


Carter’s devine primul producator mondial de cerneala.

Carter’s

1888


Carter’s este inglobata in noua companie sub numele de Carter’s Ink Company.

Carter’s

1920


Carter decide sa intre pe piata producatorilor de stilouri si alte instrumente de scris.Nu este clara maniera in care s’a intamplat asta: se poate sa o fi facut prin cumpararea masinilor si patentelor firmei Laughlin Pen Co, ce daduse faliment recent. Altii spun ca stilourile Carter’s erau facute de firma DeWitt – LaFrance, un producator de stilouri cu fabrica situata langa Carter’s. DeWitt deja producea stilouri pentru Laughlin Pen Co, cu vanzare exclusive in lanturile de magazine Rexall.

Carter’s

Patente


Stilourile Carter’s erau de aceeasi calitate excelenta precum cele produse de Waterman, Parker sau Sheaffer; Carter’s achizitioneza de la DeWitt & LaFrance cel putin doua patente pentru un clip cu resort, numit Rocker Spring Clip, altul pentru un levier cu retentie, ce limita cursa verticala a acestuia, si un patent pentru un feed eficient. Toate aceste patente se vor regasi instalate pe stilourile Carter’s. Mai jos, doua diagrame ale patentelor pentru Rocker Clip si feedul mentionat.

Carter’s

1924


Primele stilouri gravate Carter’s sunt produse si vandute sub sloganul “Cunosti cerneala”. Modelele erau stilouri din ebonite, flat tops. Nu aveau un nume de model, asa ca sunt numite simplu, stilourile Carter’s.

Carter’s

1927


Sunt introduse noi stilouri din celuloid, modelul fiind Carter Coralite, flat tops, intr’o gama si paleta de culori cu un impact deosebit asupra pietei. Acelasi model este produs in varianta desk pens, si modelul pentru doamne si domnisoare, fara clip (doar cu inel pe capac).

Carter’s

1929


Este introdus in productie un nou material, numit Pearltex, o combinatie intre sidef si celuloid, patentat de Carter. Numele materialului este dat modelului produs din acesta, in diverse marimi, si in diverse culori iridiscente, numite Rose Petal, Wave Green, Cerulean Blue si Pearl White.

Stilourile de clasa medie erau inca facute din celuloid, inca numindu’se Coralite, si erau produse in continuare in diverse marimi. Deosebindu’se de alti producatori ce insistau pe culorile clasice Jade Green si Pearl & Black, Carter a oferit o paleta larga de nuante in stilourile lor, cu un impact major asupra pietei si competitorilor: Blue, Lacquer Red, Red Black mottled, Turquoise Blue, si Squirrel Gray.

Carter’s

1930


In timpul marii crize economice din 1929, compania intra in blocaj financiar si cu mari probleme in productie si desfacere. Multe modele au fost retrase din productie. Pentru salvarea productiei, incepe sa manufactureze unele modele noi de stilouri, inspirate de designul la moda, inceput de Sheaffer’s cu modelul Balance (streamlined in ambele capete). Dar compania isi continua declinul, fiind afectata si calitatea slaba a materialelor folosite incepand cu acest an.

Carter’s

1932


Declinul pietii stilourilor convinge compania sa paraseasca productia de stilouri si sa se concentreze pe manufactura de cerneala. Se mai gasesc stilouri fabricate pana prin 1938, insa asta este desigur datorita pieselor ramase in depozite.


Caracteristica stilourilor Carter’s era eleganta, mecanica si materialele excelente si impachetarea de calitate, chestiuni verificate inca din timpul cand producea cerneluri.

Pentru ca productia de stilouri a fost extrem de scurta, stilourile Carter’s sunt foarte cautate de colectionari.Leave a Reply