Sistemul cu buton

Unul din sistemele de incarcare des intalnite pe stilourile vintage, o metoda simpla, eficienta, si (relativ) usor de reparat si intretinut. Prin apasarea unui buton montata in capatul de sus al stiloului, se flexeaza o lama (o putem numi lama principala) instalata in interior, iar aceasta la randul ei se misca (flexeaza) spre centrul longitudinal al corpului, punand presiune pe un sac de cauciuc legat la sectiunea penitei.


Contactul cu sacul se face prin intermediul unei alte lame, numita "pedala", prinsa de lama principala prin nituire, sertizare sau in alt mod, la mijlocul sau in alta zona a acesteia. Prin eliberarea butonului, lama (impreuna cu pedala) revine in pozitia initiala, iar sacul trage cerneala din calimara. Lamele principale sunt de lungimi diferite, pentru ca si lungimea corpului la stilouri este diferita. Desi vin in dimensiuni relativ standardizate, uneori trebuie ajustate prin scurtare pentru a se potrivi pe lungimi non-standard de corpuri.

Desi lama poate avea configuratie diferita (dreapta simpla, dreapta compusa, de tip A) principiul este acelasi.Problemele care pot aparea in timp: corodarea lamei (sacul se rupe si cerneala ia contact cu metalul, sau la spalare intra apa in corp), apasarea excesiva a butonului indoaie partea superioara a lamei si aceasta nu mai revine in pozitia initiala, ruperea portului de retentie a butonului (mai rar).

1 - port buton

2 - buton

3 - lama principala

4 - sac cauciuc

5 - pedala contact sac

6 - punct prindere 3 cu 5

1 - buton

2 - "carligul" lamei fixat pe port-buton

3 - lama mobila (care flexeaza)

4 - pedala de contact cu sacul

5 - punctul de retentie a lamelor intre ele

6 - sacul de cauciuc

Leave a Reply