Muzeu stilouri

Articole recente

Sheaffer Snorkel Grey

27/09/2019

Sheaffer Snorkel Grey

27/09/2019

Anii ’50 au adus o competetie si mai acerba intre producatorii de stilouri, iar Sheaffer nu a facut exceptie. Pana prin 1951-52, compania a imaginat si testat mai multe sisteme de incarcare si noi designuri pentru modele care ar f trebuit sa rupa gura targului. In 1952 Sheaffer introduce modelul Sheaffer Snorkel, continuator al modelului retras in acelasi an, TM Touchdown, designul exterior si snorkelul de pe noul model fiind aproape identice cu cel al modelului TM.

 

Avand probabil cel mai complex sistem de incarcare al unui stilou, si considerate extrem de rezistente si fiabile, Sheaffer Snorkel a fost ultima mare incercare a companiei de a supravietui “macelului” pe care il facea noua aparitie pe piata instrumentelor de scris, si anume pixul (stilou cu pasta, ballpoint). Sheaffer nu urcase in trenul pixurilor, si asta se simtea in competitia cumva inegala intre Sheaffer si alte companii care preluasera din mers fabricarea pixurilor, intrevazand viitorul acestora (si uneori, in detrimentul propriilor produse, stilourile).

Productia noului model a fost incurajata si ajutata de aparitia pe piata a unui nou material potrivit, numit Bakelite C11, derivata din bachelita originala. Nu era insa un produs bazat pe reteta initiala a bachelitei (thermoplast fenolic), ci un compus copolimer-acrilonitril-stiren. Considerat o imbunatatire substantiala, a permis turnarea unor piese mai rezistente si cu posibilitatea de a adauga nuante care nu erau posibile in retetele bazate pe thermoplast fenolic. Materialul pe care Sheaffer il numise Radite (v.II) si din care fusesera produse modelele Touchdown, isi traise zilele.

Acest model (produs intre 1953 – 1956) de aici a venit stricat, parte a unui lot mai mare de stilouri avariate; acum i’a venit randul la reparatie, care va fi relativ distractiva, desi nu usoara. Un Snorkel are o constructie care nu prea seamana cu sistemele obisnuite, asa ca va fi sa zicem interesant :).

FOTOGRAFII DIN TIMPUL REPARATIEI

Voi continua cu pasii restaurarii sacului, ai refacerii gasketurilor de pe sectiunea penitei si cea de pe port-sac, remontarea arcului si a pieselor la loc.

REPARATIE

Print Friendly, PDF & Email

Legenda Poenaru

legenda poenaru

Ultimele reparatii

Din atelier

Facebook Stilouri

Forum Stilouri

forum stilouri

Curiosi in vizita

  • 47,205
×