Pelikan M800 Blue Striped

Stiloul acesta a venit in atelier pentru schimbarea corpului-rezervor. Cel vechi avea cateva probleme estetice, insa era in perfecta stare de functionare. Restul stiloului a fost asumat a fi functional: piston, garnitura, penita, feed, capac.

In sine, schimbarea corpului nu este o operatiune complicata: se desface bucsa cu ansamblul penita-feed, se demonteaza, se curata; corpul nou este probat pentru vacuum, este curatat cu solutie de degresare, apoi vaselina siiconica este pusa pe marginile garniturii. Se instaleaza ansamblul penita-feed, se umple cu apa distilata si se trece la teste. Daca totul este ok, stiloul este trimis clientului.

Din pacate, nu a fost atat de usor: demontarea ansamblului penita-feed nu reuseste. Ultrasonic 10 min pe mediu, se incearca iar. Bucsa se defileteaza, insa nu iese din sectiune, feedul si penita fiind aparent blocate de ceva din interiorul sectiunii.

Desfac pistonul din capat, bag o camera video inauntru si constat ca partea de jos a feedului este sudata de un element de plastic in interiorul sectiunii. WTF ?? Nici impingerea feedului in partea spre piston nu se poate, sudursa e solida.

Bref, cu acordul clientului se forteaza demontarea, si evident, sectiunea se face praf, dezvaluind problema:

Nu inteleg absolut deloc de ce ar fi sudat cineva capatul feedului in interiorul stiloului. Nu este o solutie tehnica, si nu vad "defectul" care putea fi inlaturat prin sudare. Ma rog, sudura asta nu a lasat absolut nici o sansa corpului, decat daca era sa nu extrag feedul (penita a fost extrasa inainte, in stare foarte buna, desi nu usor.

Evident, feedul s'a rupt (se vede in foto bucata inca sudata de elementul circular), asa cum se vad si urmele de adeziv din interiorul sectiunii sparte, si topitura de pe capatul bucatii de feed. Feedul a trebuit inlocuit cu unul similar, pentru ca penita sa poate fi instalata pe corpul nou. Cum se spune in gluma "operatia a reusit, donatorul nu". Scorul e 1-0 pentru cel ce a lipit aiurea feedul.

Leave a Reply