Montblanc no. 326 “Simplo”

Un stilou fabricat in jurul anilor 1934, model no. 326, penita EF, marcata Warranted C 14 kar. Incarcare buton, ebonita (capac fals buton, top capac si sectiune penita), feed original ebonite, clip placate aur de forma corecta pentru model si perioada.

Seria de stilouri 32x de la Montblanc a fost produsa in perioada anilor 30’s. Nominativul seriei a fost construit astfel: “3” insemna ca stiloul face parte din categoria a treia de catalog, “2” anunta sistemul de incarcare ca fiind unul cu buton, iar “6” era marimea penitei, direct proportionala cu marimea stiloului. Astfel, exista penita marcata no. 2 (322), no. 4 (324) si no. 6 (326), in culori diverse. Evident, cel mai uzual era cel negru, ebonita. Dar au fost fabricate si in alte culori: albastru, verde, si marbled, plus altele. Preturile nu erau diferite, acelasi pret pentru orice culoare. Evident, cele colorate sunt acum colectibile si comanda preturi diferite de cele negre.

Penitele la seria 32x erau similare cu cele de la seria 22x, cu o diferenta majora: in timp ce la seria 22x penitele erau marcate cu numere (2, 4 sau 6), la seria 32x penitele erau marcate a, b sau c, in stransa legatura cu marimea stiloului si cea a modelului respectiv. Alte diferente intre cele doua serii erau forma clipului (forma de romb in capat la seria 32x), si important, seria 22x avea sistem de incarcare de tip “stossfüller”, iar 32x buton (druckfüller). Nu mai vorbim de diferenta de logo pe top cap, seria 22x stea plina, seria 32x doar forma in model outlined.

Penita la acest model este cea corecta, si este diferita de celelalte penite instalate pe alte modele vintage de stilouri Montblanc; in loc de uzualul Montblanc si/sau logo Montblanc, aceste penite sunt marcate “Warranted”, urmate de un triunghi in care este gravata marima penitei (a, b sau c), unde “a” este marimea pentru 322, “b” pentru no. 324 si “c” pentru no. 324, cel mai mare al seriei 32x.

Stiloul acesta este celuloid slefuit vertical, nuanta verde/auriu/negru, cu doua segmente de asa numitul “tiger eye”. Doua inele placate 14kt sunt instalate pe capac, top cap fiind model scurt. Pe corp este marcat “SIMPLO – ORIGINAL MONTBLANC – PATENT” si logoul Montblanc (star) este intercalat la jumatatea cartusului cu gravura respective. A trebuit restaurant sistemul de incarcare, reparata penita (linie EF, asa cum este mentionat si pe capacul fals al butonului), curatat si slefuit integral. Este in stare excelenta acum si intra in colectia Atelierului.

Leave a Reply