MB Etoile de Montblanc

Un stilou Montblanc, modelul Etoile de Montblanc, cel avand cunoscutul diamant de 0.06ct (reprezentand logo-ul MB) incrustat in domul varfului de capac. Fabricat din rasina aratoasa dar extrem de casanta, cu furniturile placate cu platina, si cu o penita frumoasa (desi cam mica, in opinia mea, fata de lungimea si grosimea stiloului), penita de 18kt/750, excelent lucrata si gravata.

Stiloul a venit initial pentru sudura a doua fisuri pe toata lungimea corpului, cu lipsa de material. Aparent, corpul fusese presat intr 'un fel, astfel incat rasina pocnise pe toata lungimea acestuia, fisurile fiind situate in parti opuse una alteia. Lipsa de material de fapt erau locuri goale, unde aschiile de rasina sarisera la impact.


2

Fisura nr. 1 la sosire

1

Fisura nr. 2 la sosire


DSC_8709

Fisura nr. 1, dupa sudura si cosmetizare

DSC_8712

Fisura nr. 2 dupa sudura si cosmetizare


La manevrarea capacului pentru o verificare vizuala simpla, mi'a atras atentia o miscare de 1-2 milimetri in stanga/dreapta domului de rasina din varf, care nu avea nici un motiv sa se miste (jonctiunea de pe capac angajeaza doua ghidaje de sub dom, si nu ii permite acestuia sa se roteasca liber). O verificare mai insistenta a dus la descoperirea unei avarii de care clientul nu stia: jonctiunea interna a capacului cu ansamblul clipului era complet rupta, tinandu'se doar in doua-trei spire de filet a surubului care prinde ansamblul pe capac prin interior. Este clar ca impactul care a dus la ruperea / fisurarea corpului a rupt in acelasi timp jonctiunea, si din foto se observa foarte bine duritatea cu care rasina a fost aschiata. Si asta subliniaza si fragilitatea rasinii de pe acest stilou, mult mai fragila decat cea de pe, sa zicem, MB Meister.

Asa ca, back to work: demontare, curatare, sudura, curatare, probare, ajustare, curatare, montare.


DSC_8685

Ansamblu clip - ramasite de jonctiune rupta

DSC_8683

Locul unde jonctiunea s'a rupt din capac


Leave a Reply