Am dorit sa fac un scurt (foarte scurt) istoric a ceea ce a fost principala manufactura de stilouri si alte instrumente de scris din Romania, cu mentionarea principalelor etape, incepand cu perioada anterioara (pre-1948), infiintarea si noua organizare (dupa 1950) si modificari in timp a fabricii cunoscuta sub numele de Interprinderea Flamura Rosie din Sibiu, mai cunoscuta sub acronimul Flaro.

Din pacate, lipsa oricaror informatii si date oficiale ma impiedica sa fiu mai detaliat si clar in ce priveste productia, modele si specificatii, etc. Prietenii Flaro incep sa se inmulteasca, si asta ma face sa vad viitorul informatiei referitoare la Flaro intr'o lumina mai favorabila :).

Cine stie, intr'un viitor nu foarte indepartat este posibil sa pot publica date  suplimentare, interesante si certe, in cercetarea de amator pe care o intreprind aici de fata. Volumul de informatie este extrem de mic, si nu cred ca este revelator in ce priveste complexitatea "fenomenului" Flaro, dar consider ca este un bun inceput pentru ca altii sa vada potentialul cunoasterii istoriei instrumentelor de scris romanesti.

Si poate, sa ajute dupa posibilitati si cunostinte acest efort al unui mic grup de pasionati. Daca am reusit sau nu, ramane sa apreciati voi. Sau daca nu voi, ce ce vor veni.


1922

Stim ca in acest an este inregistrata compania "Gratioza", cu capital strain, obiectul de activitate al companiei fiind "moara de hartie". In anul urmator, 1923, este listata oficial cu operatiunea de majorare de capital, sub numele de "Gratioza Mill Pantle". 


1931 - 1938


Desi in scurtul istoric publicat pe pagina in limba engleza a Flaro SA (www.flaro.com) se indica faptul ca intre 1931 si 1938 fabrica producea, printre altele, stilouri, nu e deloc clar ce stilouri, modele sau ce anume produceau.

La incetosarea acestui subiect ajuta si faptul ca pe site-ul fabricii, se spune ca fabricau "pens". Citind versiunea in limba romana a paginii (tot pe site-ul Flaro), vedem ca pagina indica fabricarea de "penite", care nu inseamna pens. Probabil fabricau tocuri si penite pentru tocuri de scris, si nu stilouri sau penite de stilou.

Cel putin asta este aprecierea mea acum, pentru ca nu am vazut absolut nici o informatie care sa ateste producerea vreunui model de stilou in aceasta perioada, primele stilouri fabricate aici incepand sa apara in perioada dintre anii 1955 - 1958.

1941 - 1944


In aceasta perioada, fabrica este implicata in productia de razboi (probabil), producand orice altceva decat stilouri. Probabil ca printre altele, sectia "metale" fabrica penite, si sectia "chimica" fabrica "cerneluri pentru scris si pentru tocuri rezervoare"...?!?

Poate insemna asta ca se fabrica cerneala dupa o reteta si conceptie romaneasca? Nu stiu, nu am vazut absolut nici o dovada de cerneala romaneasca produsa in perioada de pana in 1956-57.

Cel mai probabil se produceau materiale pentru efortul de razboi (tipografii, materiale de propaganda, etc) si mai putin pentru piata civila. Spun asta pentru ca asa se intampla mai peste tot in lume, cu aproape toate companiile producatoare de instrumente de scris, cerneluri, papetarie, etc. Nu vad de ce ar fi fost diferit la noi, mai ales ca importurile aproape ca nu mai existau, si resursele locale erau extrem de limitate.

1948


Dupa terminarea razboiului si inceputul comunizarii industriei in Romania dupa modelul sovietic, compania Gratioza este nationalizata si trecuta atfel in proprietatea statului. Acesta este primul pas spre infiintarea Flamurei Rosii de la Sibiu.

Impreuna cu o alta firma Deropa (fabricant de hartie, tiparire afise, etc), nationalizata si aceasta, fuzioneaza cu (acum) defuncta Gratioza si noua entitate se numeste Intreprinderea Industriala de Stat "Flamura Rosie”

1950


Artalith si "Decorit", doua companii mici, producatoare de "stilouri si creioane mecanice" sunt si ele nationalizate si alipite la noua entitate cladita pe principii sovietice, numita Flamura Rosie.

Probabil ca de acum incepe povestea fabricarii stilourilor in Romania, pentru ca de la nici una de mai sus nu a ramas nici o informatie, in nici un caz publica, despre ce stilouri produceau, ce creioane mecanice, etc., daca produceau asa ceva. Cel mai probabil nu au facut'o niciodata.


1954


O alta fabrica, "Celuloidul" din Resita, producatoare de obiecte si bare din bachelita, este desfiintata, si utilajele sunt stramutate la Sibiu, ajungand in proprietatea noului conglomerat Flamura Rosie.

1958


Fabrica "Orlalith", producatoare de placi, bastoane, nasturi si manere de mobila (multe din acestea fiind fabricate din materialul numit "galalith"), este comasata cu, ati ghicit, Flamura Rosie.


1960


Se infiinteaza prima sectie de injectie mase plastice. Nu e o coincidenta ca primele generatii de stilouri din plastic injectat apar dupa acest an, si modelele fabricate astfel se inmultesc dupa 1964-1965. Totusi, fabrica a mai produs si stilouri din celuloid, pana prin 1972, probabil din stoc ramas. In jur de 1973 - 1975, stilourile de celuloid dispar din catalaogul de productie al fabricii.


1970 - 1989


In aceasta perioada, nimic spectaculos; productia este accelerata intr'un ritm sustinut, insa diversificarea pare a fi relativ redusa, fata de numarul foarte mare de instrumente de scris proiectate si produse aici. Nu par a fi mai mult de 4-5 concepte prezente, si majoritatea modelelor produse par a fi variatii ale aceluiasi design principal. In tot cazul, se acopera piata interna in mod satisfacator, si prin 1972 incepe productia de export, cu vanzari relativ minore in tarile lagarului socialist (in principal), Germania Democrata fiind una din tarile care faceau reclama la produsele Flaro prin anii 1975, in mod sustinut (Democratische Werbung Gesellschaft, Neue Werbung, etc). Importurile de instrumente de scris, inclusiv cele produse in tari occidentale, incep sa fie mai prezente de prin anii 1966, pana prin 1977 - 1980, cand inceteaza aproape complet. Raman active doar importurile din RP China si foarte putine din tarile socialiste, in principal Cehoslovacia.

Stilourile nu exceleaza in calitate, controlul acesteia fiind extrem de deficitar. O nota buna poate fi data ingeniozitatii cu care proiectantii de la Sibiu au reusit sa inlocuiasca piese si sisteme copiate de pe alte modele din est sau vest pe stilourile autohtone. Copierea unor modele de Flaro este iarasi un subiect interesant. Calitatea materialelor este inca un factor care a dus la o productie sub-calitativa in majoritatea modelelor produse aici.

Lipseste aproape complet o productie profesionala de penite de stilou, si exista multe importuri de penite din tarile socialiste, in principal din DDR (penite Degussa, Iridium Chromerei, Troz, etc), stocuri vechi dealtfel. Foarte multe modele 61C si 61S din perioada anilor 1968 - 1972 sunt dotate cu penite de acest tip, insa Degussa nu mai exista la acel moment. Asta poate insemna ca penitele fusesera achizitionate inaintea producerii acestor modele la Sibiu. Modelele de penite romanesti sunt fabricate nu numai la Sibiu, ci si in alte fabrici apartinand de Ministerul Industriei Usoare, impartirea productiei fiind un atribut folosit pe larg de sistemul industrial socialist.

Foarte multe modele in acesti ani: sunt produse stilouri, pixuri, tocuri, cutii de plastic pentru seturile de stilou si pix, truse geometrice, ace cu gamalie, agrafe de birou, si desigur, andrele, crosete, plus inca o intreaga serie de alte obiecte numite in limbajul epocii "bunuri de larg consum". Toate acestea sunt produsele care au facut Flaro faimos pe teritoriul national. Pentru un catalog (temporar) al stilourilor, puteti vedea aici pagina, iar aici pentru o catalogare a penitelor romanesti. Pixurile romanesti si creioanele mecanice produse in Romania au si ele paginile lor pe acest site; nimic iesit din comun, dar e o incercare mai buna decat alta existenta in Romania acum (adica niciuna).


Dupa 1990...


Dupa 1990, urmeaza o perioada de pierdere a identitatii Flaro, si vin in valuri tranzitia, incercarile inutile si complet nepotrivite de redresare, criza, amatorismul, alte incercari, somaj, etc. Suficient ca spunem ca in momentul acesta, ceea ce a fost Flamura Rosie nu mai exista, nici macar in spirit; a disparut si ultima speranta ca aceasta fabrica sa fi continuat (in parte) sa sustina un program de producere instrumente de scris. Pe o scara mai mica, cu utilaje moderne, modele putine dar excelent facute, etc. Nu au putut, nu a fost interes, nu stiu. Ce stiu este ca alte fabrici din cateva tari din jurul nostru au continuat sa fabrice stilouri si pixuri sau creioane mecanice. Deci, se poate. Sau se putea. Dar nu s'a putut in cazul nostru, din pacate.

Asadar, in urma nationalizarii a catorva mici firme private, cu obiecte de activitate diferite, noua putere populara a RPR a modelat o entitate dupa chipul si asemanarea celor din Rusia Sovietelor, si cu fix aceeasi mentalitate. Ce a iesit a fost denumit Interprinderea Flamura Rosie in Sibiu, cu adresa pe strada Raului 12. Incidental, acolo existase Gratioza Mill. Si astfel a luat nastere Flaro. Si tot acolo, dupa 70 de ani, a murit in tacere, singura si uitata de toti.

Restul e, cum se spune, istorie.


In incheiere...


Pentru toate motivele ce transpar din textul de mai sus, si pentru a servi pasiunii de popularizare a instrumentelor de scris produse in Romania, incerc sa retrasez parcursul stilourilor romanesti, atat cat se poate. Nu am nici o legatura de nici un fel cu Flaro sau alte entitati cu acest nume, ci doar pasiunea pentru incadrarea cat de cat corecta a stilourilor romanesti in trecut si prezent, pentru viitor.

Va recomand sa vizitati galeriile de pe acest site, unde sunt publicate multe din modelele de stilouri romanesti, restaurate pana acum. Au fost restaurate (unele sunt in curs de restaurare), catalogate (atat cat s'a putut, din lipsa totala de date oficiale). In plus, au fost catalogate si indexate (separat) penitele fabricate in Romania si instalate pe stilourile romanesti. Asa cum am mai spus, e o munca in progres, si va mai lua timp pana exemplarele care sunt necatalogate si nerestaurate, vor fi publicate.


Loading