Convertor defect Waterman

Conceptul

- convertorului este unul foarte util, in special pentru cei ce doresc sa foloseasca cerneluri din calimara si nu din oferta (din ce in ce mai bogata) de nuante disponibile in cartuse. In dimensiuni diferite, uneori modele proprietare, cu prindere in port-cartus in mod conventional (frictiune) sau filet, transparente sau opace, metalice sau doar plastic si parti metalice, convertoarele (numite si "cartuse cu piston", desi impropriu) sunt un mijloc extrem de folositor, atunci cand functioneaza. Si asta se intampla din varii motve.

Renuntarea la convertor va duce pe drumul folosirii unui cartus. Este de inteles de ce un stilou care functioneaza prost cu convertor, va scrie ok cu un cartus: convertorul este de plastic dur, in timp ce cartusul este (in marea lor majoritate) din polipropilena care este mai moale. Fiind mai moale, se contureaza mai bine pe portul de intrare in stilou, si eventual poate "ierta" anumite nepotriviri de cota si dimensiuni (dar nu intotdeauna).

Desi par similare, convertoarele ( si cartusele) nu sunt. Variaza in dimensiuni si cote, chiar daca vi se par la fel toate. In cazul in care se pare ca aveti probleme de nepotrivire, sunati sau intrebati aici, pentru ca fortarea un port poate duce la ruperea pinului de angajare.

Defectele

- se pot prezenta sub diverse forme: debit foarte bogat si de multe ori stiloul curge sau lasa picaturi in capac, penita extrem de uda, "inundarea" liniei pe hartie, scurgere de cerneala inauntrul port-cartusului/convertorului (si intrarea cernelei in corpul stiloului). Uneori, efectele defectului se manifesta prin debit extrem de variat in timpul scrisului, penita uscata, disparitia (skip) de segement linie in scris, stoppage, etc. De multe ori, defectele de fabricatie sunt vinovate, insa nu intotdeauna.

In multe cazuri, convertorul refuza sa functioneze pentru ca: cerneala adera pe suprafata interioara si nu are o "cadere" normala inspre penita. Alteori, lipsa acelei bile sau arc in convertor impiedica miscarea cernelei in convertor, sau in cazul unor impuritati / particule in suspensie blocheaza bila in poztia inchis (pe gura convertorului).

O curatare ajuta, dar cuplata si cu o inspectie atenta a gurii si elementului conic al convertorului, pentru a sesiza orice motiv care ar putea impiedica functionarea corecta. Spun toate acestea prezumand ca folositi un convertor original sau potrivit stiloulu; in cazul in care nu stiti daca acel convertor este potrivit cu modelul vostru de stilou, e cazul sa intrebati.


Convertor Waterman, model 1, instalat pe un Waterman Carene. Stiloul curgea in capac, debit incontrolabil, linie extrem de umeda. Convertorul a fost gasit cu un defect de fabricatie, o bavura din turnare care nu a fost indepartata in productie. Gura de alimentare a convertorului nu asigura un vacuum perfect in port, pentru ca bavura respectiva nu dadea voie convertorului sa se muleze perfect pe intrarea in port.

Indepartarea bavurii de pe gura convertorului poate rezolva problema, dar nu in acest caz: convertorul a stat mult timp in stilou, si a fost manevrat in/out de nenumarate ori. Asta a dus la deformarea portului, largirea prizei, si frictiunea nu mai este cum ar trebui sa fie. Folosirea altui convertor sau cartus este problematica din cauza largirii portului, care trebuie recalibrat sau inlocuit.


DSC_8392
DSC_8387

In mod evident

- defectele unui convertor nu se limiteaza la problemele de mai sus; se pot numara printre altele rezervor convertor fisurat, garnitura compromisa prin ovalizare/rupere/detasare, buton avans avariat, fisura la gura rezervorului sau in capatul spre buton, micsorare sau marire (temporara sau nu) ale dimensiunilor generale din cauza depasirii limitelor de temperatura, infundare datorata depunerilor de pigment sau/si impuritati ale cernelurilor, segmentul metalic de locking defect. Sau pur si simplu e convertorul gresit pentru acel tip de stilou :)


Leave a Reply