Chimica Cluj

CHIMICA / NAPOCHIM

Una din multele intreprinderi socialiste, provenind din firme private deschise pana la razboi, Chimica/Napochim Cluj a fost un centru de referinta pentru industria usoara romaneasca in perioada dezvoltarii socialiste. Nu exista foarte multe date despre productia de stilouri, pixuri si /sau penite acolo, insa stim ca ele erau produse fara indoiala la Chimica.

Productia era individualizata intr'o oarecare masura, pentru ca am vazut penite gravate Chimica Cluj, ceea ce dovedeste ca aceasta fabrica avea posibilitatea (si dotarea) sa fabrice penite, iar importanta acestora pe piata socialista trebuie sa fi fost de oarece marime, pentru ca isi denumeau propriile penite, nu doar le produceau pentru Flaro sau Archimet, de exemplu.

INSTRUMENTE DE SCRIS

Din pacate, informatiile referitoare la modelele de instrumente de scris produse aici, penite si accesorii, sunt foarte putine. Arhivele ar putea face ceva lumina, insa cine stie pe unde sunt acestea, si daca mai exista. Materialele de publicitate si reclamele uzuale sunt foarte greu de gasit si ele. Putem doar specula in privinta perioadei de productie a instrumentelor de scris.

As sugera ca putem vorbi fara a gresi de o perioada a unei productii de stilouri, pixuri, penite, intinsa intre 1962-63 pana prin 1980. Incepand cu acest an, materiile prime au inceput sa fie din ce in ce mai greu de gasit si in cantitati insuficiente pentru marile intreprinderi de mase plastice in tara, si cred ca se poate extinde chestiunea asta si la Chimica Cluj.


1938 - Infiintarea Chimica Societate Anonima.

1949 - La nationalizare, se renumeste Cooperativa de producţie meşteşugărească Steaua Roşie Cluj.

1957 - Aceasta isi schimba denumirea în Cooperativa de producţie meşteşugărească Chimica din Cluj.

1959 - Se transforma in întreprindere orăşenească Chimica Cluj; produce mase plastice, sticlă-oglinzi, tâmplărie, globuri pentru pomul de iarnă, jucării din celuloid sulfat. Printr-o serie de comasări cu alte întreprinderi s-a lărgit şi gama de produse realizate şi numărul punctelor de lucru.

1961 – 1965 Se pune accent pe prelucrarea maselor plastice, sticlărie şi mobilă.

1971 - Isi schimba din nou denumirea, din Întreprinderea orăşenească Chimica Cluj, în Întreprinderea de industrie locală Napochim Cluj.

1977 - Intra în subordinea Centralei Industriale de Prelucrare Cauciuc şi Mase Plastice Bucureşti, aparţinând de Ministerul Industriei Chimice.

Întreprinderea a rămas cu profil de mase plastice, chimie şi sticlă, restul activităţilor, respectiv activitatea de lemn a fost predată Întreprinderii Libertatea Cluj, iar activitatea alimentară Întreprinderii Feleacul Cluj.

Leave a Reply