Wahl Eversharp

1905 – compania Wahl Adding Machine, care producea masini de calculat, decide sa isi extinda portofoliul de productie, si sa intre in productia de instrumente de scris. La aceasta data, John Conrades Wahl era deja cunoscut.

1914 – Wahl Adding Machine infiinteaza The Wahl Company, cu scopul producerii si vanzarii de instrumente de scris. Este unul din rarele cazuri in istoria stilourilor, cand un produs de success incepe prin  extinderea unui business bine stabilit anterior, si nu de la o initiativa singulara de exploatare comerciala a unei inventii legate, desigur, de stilouri si instrumente de scris.

In acelasi an, Wahl Eversharp (WE) lanseaza creionul mecanic Eversharp. S’a spus de multe ori ca este prea similar sau chiar identic cu creionul Ever-Sharp, inventat de Tokuji Hayakawa. Acesta infiintase cu doi ani inainte compania Ever-Sharp, in Tokyo; astazi o cunoastem sub numele de Sharp. In tot cazul, cercetari ulterioare au aratat ca acest creion mecanic Eversharp a fost inventat de Charles Keeran (patent no US 1130741/1913) si vandut catre Wahl Adding Machine.

1917 – WE cumpara compania Boston Fountain Pen Company (vezi articolul meu AA Waterman), care producea deja stilouri din ebonita, foarte bune. Stilourile incep sa fie produse cu numele de marca Wahl, reclamele fiind centrate pe clipul tip “roller”, care “nu uzeaza marginea buzunarului in care tineti stiloul”.

Apare modelul “Tempoint”, un mare success.

1921 – Apare modelul “Wahl all metal fountain pen”.

1922 – WE cumpara o fabrica de producer tuburi de ebonita, ceea ce va permite producerea unor stilouri in culori excelente, printre cele mai frumoasa produse vreoadata. Insa ca investitie, a fost o pierdere, pentru ca celuloidul  abia urma sa iasa pe piata si va duce la detronarea ebonitei ca material prim pentru stilouri. In acelasi an, inceteaza productia modelului Tempoint.

1923 – noile stilouri produse incepand cu acest an sunt de obicei cunoscute sub numele de “Signature”.

1924 – modelele incep sa varieze in ce priveste marimea stiloului, de obicei pastrand proportia marimii penitelor. Clipul de tip roller va fi pastrat doar pentru modelele mari (penite 4 si 6). Pentru militari (cu privire la regulamentul de purtare a unui stilou in buzunarul uniformei), a fost produs un model cu clip putin curbat in forma de lalea, sudat direct pe domul metalic al capacului. Pentru colectionari, este cunoscut drept modelul “Tulip Clip”, si a fost produs in doua marimi, in culorile negru sau rosu (ebonita). In 1926 a fost adaugata si varianta “lemn de trandafir”.

1927 – incepe productia stilourilor din celuloid, in 3 culori: Jad Verde, Albastru Regal si Coral (vezi Wahl Eversharp Coral aici, restaurat in atelier). Se pastreaza si productia modelelor din ebonita.

1928 – are loc o modificare substantiala a designului stilourilor, productia de stilouri din celuloid devine majoritara, se introduce o noua culoare, Perla Neagra. Ebonita inca este folosita, dar in mica masura. Apare un mecanism revolutionary, care permite schimbarea instant a penitelor pe stilou, prin desurubarea lor si inlocuirea cu alta penita, direct in shop, si este denumit Personal Point. O lista de 14 penite diferite erau disponibile, cu linii diferite.

1928 – apare modelul Gold Seal, indicand o garantie pe viata, ca un fel de alternativa la White Dot de la Sheaffer. Gold Seal va ramane in productie pana la aparitia modelului Skyline. Se intalnesc uneori stilouri WE cu sigiliul gaurit; este forma de anulare a garantiei, daca fusese trimis in reparatie si garantia executata.

In acelasi an apare modelul unui stilou mare, in stil Art Deco, cu banda decorate in stil grecesc, numit Deco Band de colectionari. Este poate unul din stilourile model Art-Deco cele mai bine cunoscute si colectibile.

1930 – apare modelul WE in culoarea Brazilian Green (vezi stiloul in atelier).

Incepand cu 1929, dupa succesul cu modelul Streamlined al celor de la Sheaffer, WE lanseaza modelul Equipoised in 1930. Exista doua culori rare ale acestui model, Oxblood (rosu si Negru, cunoscut si sub numele de Flamingo), si Bumblebee (galben, sau galben si albastru), in special pentru doamne si seturi pentru birou.

1931 – apare “capodopera” firmei WE, modelul Doric. In pur stil Art Deco, inspirat ( se spune) din designul coloanelor antice grecesti. Unul din cele mai frumoase stilouri produse vreodata, a venit initial in 5 culori: Kashmir, Morocco, Cathay, Burma si in clasicul Jet Black. Pentru o foarte scurta perioada, a fost produs si in culoarea Perla Neagra, ceea ce face acest model rar si colectibil. Aici mai jos, in celuloid “Kashmir”.

In acelasi an, WE lanseaza un model mai economic, Oxford, celuloid si cu penita de aur. Desi produs cu economie in gand, aceste modele erau aproape la fel de bine facute si cu aproape aceeasi calitate inalta ca si modelele superioare.

In tot cursul anilor 30, productia Eversharp este dominata de modelul Doric. In 1932 apare Penita Ajustabila, un mic levier peste penita care permitea ajustarea flexibilitatii penitei in functie de stilul de scris dorit de posesor.

1936 – apare valva de inchidere pentru debitul de cerneala, care a fost instalata initial pe modelul WE Coronet, un alt stilou legendar al celor de la WE.

In jurul lui 1935-36, ca urmare a inovatiilor (aparitia modelului Vacumatic), noi modele Doric au fost produse (gen II), cu corp transparent si un nou system de incarcare (Plunger Fill). Acest nou sistem a fost de asemenea instalat pe modele mai economice similar cu Doric, dar rotunde nu fatetate.

Spre sfarsitul anilor 30, desi WE introduce alte modele pe piata, precum Pacemaker, Air-Lite, compania pierde teren pe piata in mod constant.

1940 – compania trece printr’o restructurare extensive. Wahl Company fuzioneaza cu subsidiara sa, devenind Eversharp Inc, si managerul general devine Martin Strauss, care in 1941 lanseaza noul model al firmei, Skyline. Facut dupa designul revolutionar al lui Henry Dreyfuss, acest model devine un success deplin. Compania urca inapoi in topul vanzarilor pe piata, insa acesta a fost ultimul model de success al Eversharp.

1943 – incercand sa urmeze succesul modelului Parker 51, Eversharp introduce pe piata modelul de stilou Fifth Avenue, plastic, cu penita ascunsa. A avut putin success, in nici un caz la nivelul Parker 51. Majoritatea vanzarilor au ramas cele obtinute pe modelul Skyline, si in 1946 modelul Fifth Avenue a fost retras din productie.

In mod ironic, lovitura decisiva si mortala data companiei a fost hotararea de a merge pe productia pixurilor/stilourilor cu bila. In 1945 Eversharp a inceput sa fie interesata de dezvoltarea unui pix, bazat pe designul Biro, cumparand drepturile de a produce acest instrument de la Eterpen Co din Argentina. Inainte insa de a lansa pixul cu actiune capilara, o alta companie (Reynold’s International Pen) a scos pe piata un alt pix. A urmat un razboi juridic, care a fost pierdut de Eversharp (exista un patent din 1888 care acoperea drepturile intelectuale ale pixului scos de Reynold’s).

In ciuda acestui razboi pierdut, Eversharp scoate pe piata un nou model de pix in 1946; succesul a fost imediat, insa a starnit un nou razboi, de data asta al preturilor. In acelasi timp, devenise clar ca tehnologia pixurilor nu era tocmai de nadejde si erau probleme multiple cu functionarea acestora. Eversharp a trebuit sa suporte costuri masive legate de returnarea pixurilor in fabrica datorita functionarii defectuoase, si executarii garantiei acestora. Aceste pierderi s’au adaugat celor generate de investitiile in noi facilitati de productie si ale celor legate de reclama.

Investitiile legate de productia de pixuri a fost o lovitura fatala pentru finantele companiei Eversharp. Pentru un timp, au incercat intoarcerea la stilourile traditionale, si au folosit designul lui Raymond Loewy pentru un nou model, Symphony (mai jos). Loewy a fost unul din cei mai celebri designer din perioada interbleica, si este autorul (printre altele) a logo-urilor si designului pentru Coca Cola, Shell, TWA, BP, pachetul de Lucky Strike, etc. Insa nici acest model nu s’ a bucurat de succesul scontat, si compania a intrat in declin accelerat.

1957 – In final, compania si’a lichidat toata divizia de productie catre Parker.

Incepand cu 2004, exista un reviriment al companiei, sub numele de Wahl Eversharp Company, in sensul reformarii si reluarii productiei unor modele sub brandul Wahl Eversharp. Mai multe puteti citi aici, in acest link.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply