Tutorial stilouri - IV

Tutorial stilouri – IV

25/07/2018 Penthing 3 min read

Un stilou trebuie curatat si spalat, macar o data la cateva luni. Nu e necesar sa il spalam chiar in fiece saptamana, DAR trebuie avut in vedere ca in momentul in care stiloul da rateuri (nu mai scrie, se strange mizerie pe penita, debitul a scazut, etc), o spalare poate fi solutia. Evident, motivul unor asemenea rateuri poate fi de alta natura, dar o spalare nu strica, si de obicei ajuta in situatii de genul celor descrise mai sus.

Exemplu: debitul scade, penita are start greu pe hartie, cerneala se usuca in penita: > motive posibile: capilarele pot fi infundate cu reziduuri, cerneala este prea pigmentata si lasa “marmelada” pe feed, cerneala prea groasa din cauza evaporarii in calimara sau cartus, etc. O curatare prin spalare cu apa la temperatura ambientala si/sau tinerea in recipient cu apa cateva ore sau peste noapte poate disloca/topi mizeria depusa si restabili debitul in stilou.

Asadar:

  • Folositi doar apa curata, de preferinta imbuteliata sau distilata
  • Nu spalati cu spirt, diluant, chimicale, benzina, sau alte similare
  • Nu demontati penita decat daca operatiunea poate fi facuta si stiti ce faceti
  • Nu demontati sistemul de incarcare, daca acesta este prin piston (simplu sau dual), levier, buton, etc

Daca stiloul este cu piston, levier, buton, etc: goliti stiloul de cerneala si trageti apa la temp ambientala de trei-patru ori si goliti; umpleti cu apa curata si lasati in recipientul cu apa la temp ambientala.

Daca stiloul este cu cartus/convertor: scoateti cartusul sau convertorul si aruncati’l (respectati mediul si natura). Tineti sectiunea penitei (de unde ati scos cartusul sau convertorul) sub jet de apa, de putere normala, la temp ambientala pana curge apa curate prin penita. Puneti in recipient cu apa la temp ambientala.

Nota: procurati’va o pompita de cauciuc (de genul curatarii cailor nazale ale copiilor, aka para de cauciuc), taiati 2-3 mm din capat si introduceti in locul unde puneti cartusul. Trageti apa cu pompita si goliti apasand usor. Nu fortati. Cand apa iese curata prin penita, puneti in recipient cu apa.

Dupa ce a stat in recipient (acoperit cu apa), stiloul poate fi scos si pus pe un servetel mai gros de hartie. Nu scuturati stiloul, se poate avaria, sau mai rau, il scapati din mana fix pe gresie. Goliti stiloul de apa, prin manevrarea sistemului de incarcare. Cu un servetel curat, stergeti usor stiloul, indepartati excesul de lichid si umezeala de pe exteriorul acestuia.

Lasati sa se usuce in aer liber, undeva in mediu fara soare, la temp ambientala; puteti lua un pahar, puneti pe fundul acestuia un servetel sau doua impaturite, si asezati stiloul in pozitie verticala, cu penita in jos. Lasati acolo o ora, doua. Excesul de apa (poate fi inca colorata) se va duce in servetel, prin gravitatie si absorbtia lichidului in servetel, in contact cu penita.

Umpleti stiloul gol (fiti siguri ca e gol si ca nu are apa in rezervor) cu cerneala proaspata, si operati mecanismul de incarcare de doua-trei ori, tinand stiloul in cerneala, pentru ca fluxul repetat de cerneala sa elimine orice punga de aer sau picaturi de apa care ar mai putea exista in interior. Daca stiloul este cu cartus, doar instalati cartusul.

Urmeaza partea V-a: CUM PASTRAM UN STILOU

Print Friendly, PDF & Email

Lasa un feedbackCe spun clientii