Muzeu stilouri

Articole recente

Tutorial modele penite

18/02/2019

Tutorial modele penite

18/02/2019

Cei ce folosesc stiloul ca instrument de scris in mod curent stiu ca, uneori, penita poate da senzatia de „stiloul asta nu e pentru mine”. Mana simte orice „defect” al penitei pe hartie, desi nu este un defect cu adevarat de cele mai multe ori. Feedback-ul penitei este interpretat de multe ori drept defect, si nu este, va asigur.

Notiuni de baza

Orice stilou, sau aproape orice stilou, indiferent de vechime, brand, calitate si pret va avea nevoie de mici ajustari pentru a’l transforma in acel instrument de scris pe care il doriti si pe care l’ati visat.

Una din ajustari este cea asupra penitei; uneori aceasta zgarie sau nu prinde hartia bine, penita poate fi un “slow starter”, poate avea un flux de cerneala prea mare (uda) hartia uscandu’se apoi mai greu, sau dimpotriva poate fi o penita “uscata”, nelasand sa treaca prin canale destula cerneala pe hartie.

Exista multe tipuri de penite, fiecare cu tipul de varf iridium particular, cu rostul si designul ei:

Penita poate fi “cracanata” sau dimpotriva “stransa”, asta ducand la unul sau altul din cele de mai sus, plus ca poate zgaria sau aluneca.

Daca piciorusele nu sunt aliniate, penita va scrie oribil, stricandu’se in timp ce veti incerca sa intelegeti ce se intimpla. Pentru ca am vazut cazuri in care, satui de o penita care nu scrie bine, unii posesori de stilou au avariat penita incercand sa o repare, sau dimpotriva, au apasat penita brutal, incercand sa o “indrepte”.

Chiar daca piciorusele sunt aliniate, penita tot poate zgaria; iridiumul de pe varf poate fi avariat sau lovit. Este necesara o slefuire mai mult sau mai putin serioasa a acestei parti a penitei, pentru a ajusta ambele parti ale varfului de iridium in mod corect.

Ofer servicii de ajustare a picioruselor (lamelelor) in situatiile cand acestea sunt in una din cele de mai sus. Contactati’ma pentru cost.

Stubs si italic

Stub-urile si italicele au o anume variatie a liniei, mai gros pe linia sus-jos, si mai subtire pe linia stanga-dreapta.

Ambele modele (stub si italic) pot fi obtinute din penite cu iridium sau fara iridium (in cazurile in care iridiumul este prezent din fabrica, pentru ca eu nu sudez iridium pe penite, nu am aceasta indemanare si nici tehnica necesara).

Logic, latimea stub-urilor pe penita cu iridium este limitata de marimea stratului de iridium prezent pe penita original. De exemplu, daca penita originala este un M, atunci maximul latimii penitei customizate in stub va fi tot M, cu linia orizontala la fel ca cea a penitei originale.

Penita cu varf stub – iridium prezent

In schimb, penitele fara iridium nu au aceste limitari in customizare; penitele fara iridium pot fi customizate pana la 2 mm de la varful penitei originale. Astfel, o customizare de acest tip poate transforma un varf intr’unul lat si larg; va permite in acelasi timp si o linie pe verticala groasa, si una subtire pe orizontala, ceea va duce la crearea unui scris caligrafic si elegant.

Penita varf stub – iridum absent

Pentru penite fara varf de iridium, va rog sa specificati ce latime doriti sa aiba penita dupa modificare. Latimile uzuale includ dimensiuni de 0.6mm, 0.8mm, 1.1mm, si 1.5mm. Pentru comparatie, o penita M are aproximativ 0.5mm latime.

Latimi diferite stubs

Stub-ul normal este o penita excelenta pentru a fi folosita in scrierea de zi cu zi; colturile rotunjite o ajuta sa zboare pe hartie, fara a zgaria. Pe de alta parte, stub-urile italice (sau asa numitele “crisp italics” au reputatia de a fi penite excelente, DAR ele scriu perfect doar atunci cand sunt tinute intr’un singur punct pe penita, in asa numitul “sweet spot”. Daca pozitia difera, penita va zgaria.

Ca sa va imaginati, ganditi’va la o dalta minuscula: in vreme ce muchia pe lungime este lucioasa si poate aluneca usor pe hartie, daca schimbi unghiul, agata si zgarie. Penita asta este pentru cei ce pot si sunt obisnuiti sa tina unghiul potrivit in timpul scrierii.

OBLICE

Un varf oblic este un varf slefuit la un unghi de aprox. 15*, in mod normal de dreapta sus spre stanga jos. Acest varf este unul “oblic stanga”, si este folosit de dreptaci. Unghiul poate fi si de 25 si de 35 *, pentru penitele slefuite din fabrica. Evident, unghiul poate fi oricare, daca este customizat post-productie.

Aceasta este o penita Pelikan, model 400, cca. 1955, linie OBBB (da, e corect: oblica si triplu de lata fata de un B normal). Se vede ca a fost produsa in acest model de oblic, pentru ca tipping-ul (iridiumul) este si el oblic. In mod normal, penitele slefuite post-productie, in ateliere private de exemplu, creeaza linia oblica pe varf, dar linia de iridium de pe penita ramane dreapta. In acest caz, linia de pe penita urmeaza linia varfului.

Variatia de linie este subtila, diferita de cea in cazul unui stub sau a unei italic; cea mai groasa linie pe care o poate trage o penita oblica stanga este de la stanga sus spre dreapta jos, pentru ca va trebui sa tineti stiloul putin rotit spre stanga, in asa fel incat taietura oblica a penitei sa actioneze ca lama unui plug de zapade: oblic si inainte. Veti sti ca nu tineti penita corect, in momentul in care coltul din dreapta al penitei va agata hartia. Rotiti penita putin spre stanga si va scrie perfect.


Ca si in cazul stub-urilor sau a italicelor, pot taia astfel de linii pentru penitele dvs, din penite cu varf de iridium sau simple, fara iridium.  Tot ce am scris la acest capitol (stubs si italice) este valabil si in cazul oblicelor, in ce priveste conditiile de taiere si slefuire.

Nota: cand spun taiere, asta nu inseamna literal a taia penita, ci modificare sau customizare.


Sa recapitulam:

Stub fin

Un sweet spot mare, poate fi folosit pentru scriere zilnica. Nu au o variatie de linie mare.

Stub italic cursive

Dau o excelenta variatie de linie, dar sweet spot-ul este mai ingust decat la stub-ul fin. Cu grija, poate fi folosita in scrierea zilnica cursive.

Stub italic ascutit

Dau cea mai mare variatie de linie posibila, dar pot zgaria daca nu sunt tinute mereu in acelasi unghi de scriere. Sweet spot-ul este foarte ingust si NU este recomandata pentru utilizatorul obisnuit, mai mult pentru caligrafi.

Reducere de varfuri penite

Reslefuiesc penite / customizare penite, pentru a le modifica urma liniei lasate de varful de iridium pe hartie.

Serviciul este disponibil pentru penite B pana la penite XXF. Penitele trebuie sa vina la mine cu varful rotund (nou sau foarte putin uzat) si varful de iridium original TREBUIE sa fie mai mare decat marimea de varf pe care o doriti (ex: daca doriti un varf B, penita trebuie sa vina la mine in marime cel putin BB. Nu pot crea un B din M).

Acest serviciu include slefuire normala a varfului pentru a nu zgaria, dar nu si o slefuire speciala a varfului. Daca doriti si asta, puteti comanda acest serviciu separat. Acest servicu NU este aplicabil in cazul stub-urilor sau a italicelor. Pentru asta este un serviciu separat, daca doriti.

Reducerea liniei la XF/XXF – acestea pot zgaria, pentru ca sunt foarte subtiri( tip ac). Daca nu sunteti sigur ca puteti scrie cu un asemenea varf, incercati intai sa comandati un F. Puteti comanda oricand va simtiti pregatit un XF sau XXF.


Daca doriti sa aflati mai multe despre customizare penite, puteti vedea aici mostre de penite customizate. Pentru comenzi sau intrebari, puteti folosi formularul de contact.

Print Friendly, PDF & Email

Legenda Poenaru

legenda poenaru

Ultimele reparatii

Din atelier

Testimoniale

Curiosi in vizita

  • 38,656
×