Stylomine 303 “L’inconnu”

Un model de la Stylomine, pe care nu am reusit sa il cataloghez ca lumea; imi scapa numarul modelului, stiloul avand doar o gravura pe corp “Stylomine 303 France” si penita marcata “303”. Sincer sa fiu, nu are asa de mare importanta, dar imi place ca fiecare stilou sa poata fi incadrat intr’o serie si, daca se poate, intr’o productie datata. Tot ce pot spune cu o oarecare siguranta este ca acest model provine dintr’o productie tarzie a fabricii, poate chiar din ultima; corpul streamlined, subtire, modelul penitei, si intreg designul spun inceputul anilor 60’s. Exact in acea perioada Stylomine isi inceta activitatea si productia de stilouri.

Diferente relative fata de modelele cunoscute de Stylomine; penita semiascunsa, buton fals corp, incarcare cu sac acordeon, activat de un buton de sub capacul fals, buton transparent care indica si nivelul de cerneala din rezervor. Diferentele ar cam fi diametrul mai mic al corpului in raport cu modelele stiute de mine, capacul fals este flat, capacul se fixeaza prin frictiune, pragul cu inel decorativ dintre copr si sectiunea penitei. O chestiune in comun este bucsa filetata de bronz, fixata pe corp, pentru prinderea capacului fals.

Penita este otel, profil triunghiular, fara elasticitate, pe un feed de plastic. Materialul stiloului este un plastic de tip lucit, dar nu chiar lucit prooriu-zis, ci tipul folosit de Stylomine pentru modelele anilor 50-60 (casant, lucios, greu de zgariat).

Incarcarea se face cu sac acordeon, cum am spus; probabil ca productia acestui model a avut loc imediat sau dupa expirarea patentului Stylomine pentru tipul asta de incarcare. Nu am nici o dovada in sensul acesta, insa e logic sa fie asa: dupa 190, patentul a expirat iar acest stilou este clar manufacturat dupa 1955. OK, e mai mult un feeling decat o proba, dar cifrele “nu minte”.

Accesoriile sunt alama nichelata, chiar extrem de bine, au rezistat excelent. Capacul fals este teal, nu negru, ceea ce ma face sa cred ca a fost luat de pe un alt model. Nu cunosc stilouri Stylomine un culoarea/nuanta teal, asa ca uite inca un mister 🙂 .

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply