Stilourile vechi Pelikan sunt fragile

Exact: Stilourile vechi Pelikan sunt fragile, incapatanate, cu temperament si (evident) dispuse sa cedeze daca sunt neglijate sau, mai rau, abuzate.

Probleme care pot aparea la stilourile vechi Pelikan

(modele din 1929 pana in 1960)

Partial din cauza felului in care au fost manufacturate, si a materialelor folosite, stilourile vintage Pelikan pot pune urmatoarele (dar nu numai) probleme posesorilor:

  • Pistonul este intepenit
  • Pistonul lasa cerneala sa curga
  • Feedul este avariat
  • Penita este avariata
  • Fereastra cernelii este crapata, fisurata sau cetoasa/neclara
  • Fisuri subtiri in buza sectiunii penitei sau in marginile capacului

NOTA: orice avarie este observata (din cele de mai sus sau oricare alta), nu va recomand sa incercati sa va reparati singuri stiloul. Sigur, il puteti spala, puteti incerca sa indepartati mizeria de pe el, dar nu interveniti asupra pieselor sau a corpului/capacului, pentru ca ebonita poate fi casanta dupa atatia ani. Cel mai probabil veti sfarsi cu un stilou rupt in bucati.

Reparatie ansamblu penita / feed

Principiul de insurubare a unitatii penita/feed in stilou este valabil pentru toate modelele, de la 100 la 400. Doar ca in cazuri deosebite, ansamblul penita/feed este introdus prin frictiune in sectiunea respectiva a stiloului.

NOTA: stiloul trebuie desfacut complet, in mod profesional. Baia ultrasonica ajuta la desfacerea usoara a sectiunilor filetate. Nu desfaceti penita cu mana, puteti rupe sectiunea penitei, sau aripile feedului, care este din ebonita fragila.

Reparatie piston Pelikan 100, Pelikan 100N si Pelikan 140

Pistoanele la modelele 100, 100N si 140 sunt modele care functioneaza prin frictiune, nu prin sistem elicoidal. Versiunile vechi sunt cu garnitura de pluta, iar cele din generatiile urmatoare sunt cu garnitura din cauciuc.

Desfacerea unui ansamblu piston la un stilou vechi nu ar trebui incercata sau facuta de cineva care nu este familiar cu reparatia profesionala a stilourilor, in principal din cauza particularitatilor materialelor si a constructiei a acestor stilouri vechi.De exemplu, stiati ca pentru desfacerea ansamblului de piston de pe un Pelikan vechi, trebuie sa rasuciti in sens invers celui cu care sunteti obisnuit la filetele modern? Sau ca ajustarea tijei elicoidale a unui piston de Pelikan 100 fabricat dupa 1938 se face in mod diferit de cele de dinainte de acest an?Gradientul/unghiul de ajustare este diferit, si in lipsa acestei informatii, pistonul nu va functiona, chiar daca l’ati reparat?

Reparatie garnitura Pelikan 100 si Pelikan Ibis

Reparatia unei astfel de garnituri va trebui sa fie facuta de un specialist, pentru ca 1) garniturile noi sunt greu de procurat, si 2) inlocuirea acestora necesita o pregatire de specialitate pe care nu o aveti, probabil.

Reparatie corp Pelikan 100 si Pelikan 100N

Modelele de Pelikan 100 si 100N care au fost facute prin injectie in matrita, sunt extreme de dificil de reparat. Orice incercare de reparatie a corpului poate sa se soldeze cu ruperea sau fisurarea dincolo de reparare a stiloului respectiv.

Corpurile de Pelikan 100 produse pana in 1937-38 sunt intr’o situatie destul de sensibila: in foarte multe cazuri, materialul s’a cristalizat in zona filetului. Sansele sunt foarte mari ca la o manevrare neprofesionala, sa crape filetul sau si mai mult din corp.

Penite – ajustare, reparatie, restaurare

Ce faci cu o penita care pare ca nu functioneaza cum trebuie, sau nu functioneaza cum crezi tu ca ar trebui? In nici un caz nu te apuci sa o indoi, sa o presezi, sa o pilesti sau in vreun alt fel sa o agresezi. Las’o in pace si trimite’o la Stilouri de Ieri, pentru o reparatie sau ajustare profesionala. Parerea mea.

Nota autor:

Ca intotdeauna, curatarea, restaurarea si repararea unui stilou sunt cel mai bine facute de profesionisti. Stilouri de Ieri nu este responsabil pentru nici o stricaciune de nici un fel provocata stiloului tau de tine sau de altcineva. Materialele de aici sunt pur informative si nu sunt sfaturi profesionale despre cum sa repari un stilou.

Daca ai nevoie, apeleaza numarul meu de telefon 0740501838 sau trimite un email la office@stilourideieri.ro, voi incerca sa te ajut. Si nu uita: Stilourile vechi Pelikan sunt fragile. Chiar sunt.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.