Stilourile Reginei Maria

Scurta prezentare a contextului istoric 1890 – 1910

La inceputul secolului XX, Regina Maria (RM) era deja parte a familiei regale a Romaniei; traia vremuri interesante, si desigur ca o stia. Tehnologia incepuse sa aiba un impact major in vietile unor oameni care vedeau lumea schimbandu’se in fiecare zi: primele automobile, energia electrica, primele zboruri, moda si cosmetice complet diferite de ce era inainte, telegrafia fara fir, toate astea prezentate copios si cu indrazneala flamboaianta a epocii art nouveau ce se nascuse cu un deceniu in urma, si care dezvolta curente si moda si design, in drumul sau spre ce va deveni art deco de mai tarziu. Evident, in aceasta avalansa de noutati, stiloul era prezent. Cerut, dorit, aplaudat, devenit un instrument absolut indispensabil. Un vis devenea realitate, acela de a scrie mult fara sa mai pierzi timp cu calimara dupa tine.

Si aveai de unde alege, daca e sa ne uitam peste lista modelelor de stilouri din cele mai cunoscute in epoca, incepand cu anii 1890-1910. Evident, reclama era extrem de agresiva, fiecare sustinand ca al lui e cel mai bun. Ordinea in lista de mai jos este aleatorie, nu implica vreun clasament.

Waterman, Onoto, Parker, Wirt, Swan, Kaweco, Holland, Conklin, Sheaffer, Aikin Lambert. In perioada de inceput de secol XX, piata manufacturierilor de stilouri a explodat. Erau extrem de multe modele, pentru toate buzunarele si gusturile. In America in special, existau in 1912 cel putin 40 de fabrici si fabricute care produceau zeci de modele, cu productii de la sute de mii pe an pana la serii exclusive sau la comanda. Preturile erau modice in multe cazuri, dar multe companii aveau preturi aproape prohibitive pentru marea masa a populatiei. Un stilou de 16 dolari americani in 1912 ar costa acum in jur de 800 de dolari.

Nu, nu am uitat de brandul Montblanc, sau de modelele Simplo, dezvoltate in 1908, si nici de Rouge & Noir din 1909. Asa cum nu am uitat de Aurora, mandria italienilor, modelel din 1919-1921. Numai ca, nu stiu de ce, nu o vad pe Regina Maria cumparand sau folosind un Montblanc sau timpuriul Aurora. De ce ? Veti vedea in partea a doua a acestei serii.

Piata europeana la 1890 – 1910

Pentru majoritatea acestor branduri, exista o intreaga industrie de producere si distribuire de cataloage si modalitatile de reclama incepusera sa fie luate foarte in serios, si in America si in Europa. Evident, piata europeana era foarte conservatore cand venea vorba de import de instrumente de scris din America, dar crearea sucursalelor americane in Europa a devenit o ofensiva imposibil de oprit. Anglia si Germania fiind extrem de active in dezvoltarea si productia de stilouri, s’au opus furiosi stabilirii de sucursale in Europa, si chiar si cand asta a devenit realitate, au insistat ca americanii sa obtina patente special pentru piata din Europa.

Desigur ca in tarile europene mai putin conectate in mod natural la tehnologiile noi din Vest circulau aceleasi reclame; desi piata era mult mai mica decat in vestul continentului, tarile din zona centrala si de est erau consumatoare (de o oarecare importanta) de instrumente de scris. In mod curios, conservatorismul cronic din zona centrala si de est dicta piata: tocul de scris era rege, si importurile o dovedeau din plin.

Consideratiuni regionale

Se importau penite si cerneala in cantitati mult mai mari decat numarul de stilouri trimise de firmele-mama spre distribuitorii din zona. Numarul de stilouri vandute in teritoriile centrale era cam la jumatate din cel din vest, in timp ce in est numarul se ducea undeva la un sfert din totalul vanzarilor din zona vestica a Europei. Era o distributie naturala, pentru ca sistemele profesionale si sociale care alcatuiau o buna parte din motivul vanzarilor uriase (pentru perioada aceea) in vest, nu existau sau erau in forma incipienta de copie a unei forme fara fond, inafara spatiului vestic.

Modele de stilouri in perioada 1890 – 1910

Foarte probabil ca Printesa Marie de Edinburgh (viitoarea Regina Maria a Romaniei) sa fi avut contact relativ timpuriu cu un model de stilou de pe piata existenta atunci. Nu este exclus sa fi avut mai mult de unul, pretul nefiind o piedica in procurarea unuia sau a mai multor stilouri. Ce stilou ar fi putut cumpara sau primi cadou inainte de 1900?

Aiken Lambert 1910, Anglia

Conklin “Crescent Filler” 1900, SUA

John Holland 1905, SUA

Kaweco no. 601 Safety 1908, Germania

Mabie Todd & Bard 1903, Anglia

Parker “Lucky Curve” 1907, SUA

Sheaffer Lifetime, 1st ed, 1912, SUA

Waterman Ideal, 1900, SUA

Paul E. Wirt 1899, SUA

De La Rue “Onoto” 1909, Anglia

Cam astea erau stilourile pe care un personaj cu posibilitati si nevoi pe masura ca Maria ar fi vazut si incercat. La care s’a oprit? Aproape imposibil de spus. Renuntam la cautari? Nu.

Va urma.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.