Muzeu stilouri

Articole recente

Stilouri gasite dupa 75 de ani

12/02/2018

Stilouri gasite dupa 75 de ani

12/02/2018
Stilouri gasite dupa 75 de ani

Capsula timpului – stilouri din 1942

Uneori, se descopera cate o cutie cu stilouri vechi dar nefolosite, lasate in urma de vreun magazine care s’a inchis, comis voiajor care a lasat valiza cu stilouri in podul casei, vreu distribuitor dezamagit care a pus stocul deoparte…si tot asa. In spatele acestor capsule a timpului exista cate o istorie interesanta, dar putine sunt atat de pline de insemnatate istorica precum cea de fata.

Toate stilourile si obiectele de mai jos provin din Oakland, dintr’un magazin de papetarie, proprietatea unei familii japonezo-americane, familie care a fost internata imediat dupa ce Imperiul Soarelui Rasare a declarat razboi Statelor Unite (va aduceti aminte? “a day which will live in infamy”).

Aceste stilouri au stat impachetate pentru ultimii 75 de ani; nimeni nu a umblat la/cu ele, si nu au fost expuse nicaieri niciodata. Familia a supravietuit razboiului si lagarului de internare, insa nu a mai redeschis niciodata magazinul.

Deschiderea pachetului a fost o experienta extraordinara; multe stilouri erau impachetate in pagini de ziare ale epocii, si printre alte obiecte, au fost gasite doua scrisori de la Waterman , datate cu putin inaintea atacului de la Pearl Harbor (7 dec. 1941).

Multe din acest stoc sunt stilouri Waterman, modele specifice perioadei, cu stickerele pe ele si in cutiile originale, neatinse. Alte stilouri erau Waterman cu manseta de filigran aur pe ele, dar si cateva stilouri de aur solid model Conklin, din perioada 1920-1930 (scumpe, si ca atare, obiecte ce se vindeau mai greu intr’un shop relativ mic in Oakland-ul anilor de inceput ai decade ’40).

Cele mai interesante stilouri gasite sunt produse de Pilot, celuloid colorat, modele de export din Japonia catre SUA; fiecare stilou era insotit de etichetele, cutiile si instructiuni in limba engleza. In perioada de dinainte de razboi, Statele Unite importau multe modele de stilouri din Japonia, pentru ca erau ieftine (relativ), in special modelele “novelty”, cum ar fi cele mari (jumbo)  sau modelul SPORS, cu faimoasele penite de sticla si incarcare cu buton semilunar (vezi Crescent Conklin).

Existau si stilouri extreme de bine facute, calitate premium, dar acestea au o istorie a lor particulara, pe langa cea a stilourilor japoneze in general: nu prea erau importate, datorita protectiei pietei in SUA. Astazi acestea se gasesc rar pe teritoriul American, majoritatea celor identificate pana acum fiind aduse de soldatii americani la intoarcerea lor acasa, fie soldati care terminau turul de actiune pe front, sau cei care se intorceau acasa dupa ce servisera in fortele de ocupatie.

Acest lot de stilouri reprezinta un caz exceptional de rar, format din stilouri japoneze care nu ar fi prezentat mare interes pentru cineva din afara comunitatii japonezo-americane. De fapt stilourile Pilot erau departe de a fi ieftine; pe cutii este scris cu creionul pretul pe care il aveau in magazine la data intrarii in stoc. Preturile erau de la $ 3.50 pana $ 7.00,  pret oarecum similar pentru stilourile noi Waterman din epoca, care costau (in medie) intre $ 3.00 si $ 8.00.

Print Friendly, PDF & Email

Ultimele penite

Din atelier

Testimoniale

×