Muzeu stilouri

Articole recente

Stilou Zenith Extra Safety 18K

29/10/2017

Stilou Zenith Extra Safety 18K

29/10/2017
stilou zenith extra safety 18k

O marca italiana, mica, dar cunoscuta: stilou Zenith Extra Safety 18k, manufacturat fie de Morandino, fie de Montegrappa, intre anii 1922-1930.  Marca indica “M”, insa ambii producatori au folosit aceasta litera ca marcaj pentru instrumentele lor de scris.

Stiloul acesta Zenith Extra Safety 18k este supranumit modelul “safety”, adica penita se retrage in interiorul stiloului, invartind de butonul negru din capatul corpului. Metoda asta era la moda in anii 20-30, Zenith nefiind nici pe departe singurul brand care folosea aceasta metoda. Waterman si Montblanc sunt printre cele mai faimoase branduri care au construit stilouri de acest fel.

Acesta este un stilou Montblanc Boheme (retractable nib model), unul din stilourile moderne de tip “safety”, cu penita retractabila, produs in zilele noastre.

Acest model “safety” se presupunea ca este mai sigur decat un model obisnuit, in sensul in care, retragand penita in corp, inchideai debitul de cerneala si nu mai curgea in capac sau buzunar. Bineinteles ca nu este sigur 100%, pentru ca se pot strica vreo 3-4 piese interne care sa faca cerneala sa curga peste tot, cu tot cu penita retrasa in corp (unul fiind garnitura care inchide debitul de cerneala, de ex).

Corpul si capacul sunt imbracate in foaie metalica placat cu aur 18 kt, cu model “art deco”, specific perioadei anilor de inceput ai deceniului 1920. Multe din modele erau gravate de bijutieri, cu motive florale, geometrice, fantastice, etc. Bineinteles ca aceste modele comanda preturi mai mari.

Reparatia stiloului a constat in desfacere completa, curatare, restaurare sistem glisare penita si refacere garnitura. Acum, acest stilou Zenith Extra Safety 18K este in stare excelent, atat cosmetic, cat si functional; mecanismul de glisare a penitei in/out este functional, rezervorul este in stare perfecta, gravurile sunt in stare buna, inscriptia “Zenith Extra 18” este lizibila, impreuna cu marca producatorului stantata pe capatul stiloului.

Penita este cea originala, marcata “Zenith Oro 585 3”, superflex, insa fara iridium. Va trebui customizata in stub M. La cum flexeaza penita asta, un stub va fi minunat.


Penita era compromisa, pentru ca pastila de iridium era dusa. A trebuit reslefuita in varianta stub M, pentru a putea fi folosita. Stilou a fost si curatat si polishat cu RenWax, pentru finalizare.

Print Friendly, PDF & Email

Legenda Poenaru

legenda poenaru

Ultimele reparatii

Din atelier

Testimoniale

Curiosi in vizita

  • 38,656
×