Stilou vintage Osmia Böhler Silver

In 1919, la Dossenheim langa Heidelberg – Germania, fratii  Hermann si Georg Böhler infiinteaza compania Böhler und Cie, mai bine cunoscuta sub denumirea de Osmia. Hermann lucrase ca specialist in penite la KaWeCo, si a profitat din plin de experienta sa in aceasta faimoasa companie.

Osmia provine de la numele aliajului de osmiu, un inlocuitor al iridiumului in penite, mai scump dar si mai bun. Patentul de aliaj de osmiu fusese depus de o companie Heraeus din Hanau, Germania, si fratii Böhler au avut acces la acest patent. Au inceput sa produca stilouri si creioane mecanice, iar penitele marcate “Osmia”, cu logo diamant in romb, a devenit celebre in Germania si in Europa, mai putin in SUA, unde protectia manufacturii de penite si stilouri fata de importuri era una pe scara larga.

In 1928, Parker a devenit interesat de penitele Osmia, si au propus lui Böhler un contract, prin care Osmia producea penitele pentru Parker Duofold, modelul care incepuse sa fie produs in Europa, pentru Europa. O noua companie a fost infiintata, Parker – Osmia A. G. Heidelberg.

In jurul lui 1930, Parker a decis sa se retraga din contract, pentru ca Duofoldul nu fusese primit bine de piata germana/europeana datorita pretului mare si penitei, care era criticata ca fiind mult prea rigida pentru piata europeana. Böhler a decis sa infiinteze Osmia GmbH pentru productia unui stilou similar cu Parker Duofold, numit Osmia Supra, incarcare cu buton si afisand un logo emailat pe capac.

In 1932, fabrica de penite a fost vanduta catre firma Degussa; in 1933, Böhler produce modelele Osmia Luxus si Osmia Progress, un stilou cu sistem de incarcare vacumatic, modele cu profil streamlined, cum devenise moda, introdusa de Parker prin liniile de Parker streamlined.

In 1935, Osmia este cumparata de G.v. Faber Castell; Böhler se retrage din companie si isi fondeaza o noua fabrica de stilouri, unde continua sa produca. Acest stilou despre care vorbesc aici a fost facut in noua fabrica; nu mai putea scrie Osmia pe el, dar designul este cel original Osmia. Totusi, initialele lui Hermann Böhler sunt imprimate pe butonul acest stilou: HB stilizat.

In anii urmatori, GvFB a continuat sa produca stilouri cu marcaj Osmia, dezvoltand si alte modele (Supra, etc). In anii 60, au inceput sa produca cu marca Faber Castell, pastrand logo-ul vechi al Osmia. La sfarsitul anilor 60, din pacate, Osmia a incetat sa mai existe.


Acest stilou Osmia Böhler Silver este unul din corp ebonita, imbracat in camasa de argint marcat 900, cu model “barleycorn” randalinat pe intreg corpul si capacul. Incarcare cu piston, capac fals piston, penita generica 14kt (initial a avut penita de otel marcata Degussa, dar complet si iremediabil avariata).

A trebuit sa reconstruiesc garnitura de piston (pluta, complet distrusa), si sa curat fereastra de cerneala, care era plina de depuneri pietrificate. A mai fost curatat in ultrasonic, pentru indepartarea mizeriei prinse in argint la suprafata.

Fereastra de cerneala a acestui stilou Osmia Böhler Silver este de culoare galbena, cu armatura, exact modelul de pe Osmia dinainte de a fi vanduta catre Graf von Faber Castell. De fapt, tot stiloul este exact modelul de Osmia original, doar ca la data fabricarii, Böhler nu mai avea dreptul sa puna Osmia pe stilourile maufacturte in noua  fabrica.

Initialele stilizate ale lui Hermann Böhler, pe capatul butonului de piston:

Varianta in aur 585 este descrisa aici.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.