Muzeu stilouri

Articole recente

Stilou sau bijuterie ?

04/08/2018

Stilou sau bijuterie ?

04/08/2018
Stilou sau bijuterie ?

Sunt stilourile o investitie profitabila ?

Pe scurt, dupa parerea mea, nu. Stilourile sunt obiecte care sunt destinate folosirii si nu sa stea pe un raft aiurea sa prinda praf si golite de cerneala, vaduvite de prilejul de a da bucurie posesorilor.

Desi valoarea unor anumite branduri sau modele poate creste in timp, in general stilourile nu acumuleaza mari valori. De fapt, valoarea unora poate scadea in timp, desi asta se intimpla rar.

Valoarea unor stilouri poate creste semnificativ, datorita catorva motive (limitate):

  • Valoarea lor consta in continutul de aur, argint, pietre semi-pretioase, platina, etc; atentie, nu creste valoarea stiloului in sine, ci a materialelor din care este confectionat;
  • Au o valoare mare, datorita “istoricitatii” lor, cum ar fi stilouri foarte vechi, modele de inceput ale unor branduri, prototipuri sau modele unicat, sau au apartinut unor personalitati marcante;
  • Fac parte din cele cateva exemplare ramase din seriile unice ale unor branduri;

Aceleasi chestiuni de mai sus se aplica si in cazul editiilor limitate. Iau ca exemplu modelul MontblancEdgra Allan Poe Limited Edition: este de fapt “limitat” la “doar” 17.000 de stilouri in lume. Sincer sa fiu, conceptul asta de “limitat” in cazul acesta este putin neclar pentru mine. Pe de alta parte, seria Omas Israel 50 are un numar de doar 1948 de exemplare, incluzand aici combinatia de stilou, roller sip ix. Sa nu mai spun de modelul Michel Perchin, care a fost produs in doar 25 de exemplare.

Ca o chestie interesanta, cunosc un tip (nu in Romania, desigur) care are intreaga colectie de stilouri Montblanc Special Editions, produse in ultimii 20 de ani. Le tine intr’un seif, in cutiile originale, inca neatinse, Nu a folosit nici unul din colectie, el doar le’a cumparat, cu banii jos, ca pe investitie. Nu prea mi’ar place sa ii spun ca nu va gasi decat fooooarte greu pe cineva sa ii cumpere toata colectia odata, pentru ca asta e adevarul.

Bineinteles, cu cat e mai rar un model anume, cu atat e mai scump. Ca exemplu, modelul Israel 50 are un cost de 1200 USD, pentru ce e de fapt un stilou cu manseta de argint filigranat peste un corp de rasina vegetala. In viitor, e posibil ca valoarea sa ca obiect din argint sa creasca cu ceva peste 1200 USD, insa valoarea lui ca stilou va ramane probabil la fel.

Cinstit sa fiu, un stilou care costa mii de euro este o piesa de bijuterie; Daca vrei un stilou bun, cost redus, in stare excelenta de functionare, poti allege linistit din zeci de modele de top, si nu va costa decat o fractiune din costul unei bijuterii. Si va scrie mai bine decat o bijuterie. Si nu vei avea riscul de a pierde o bijuterie de mii de euro, ci un stilou de 150 euro, care va putea fi usor inlocuit.

Daca vrei bijuterii carora le creste valoare (in multi ani), cumpara’ti bijuterii. Daca vrei un stilou, cumpara’ti un stilou. Un stilou cu prea multa “bijuterie” pe el este o bijuterie care scrie, dar care nu va fi apreciat ca o adevarat piesa de bijuterie, cum ar fi o tiara sau bratara clasica de aur., ci doar ca o piesa cu caracter mix, nici-nici. Cine va vrea un stilou nu o va cumpara, cine va dori o bijuterie nu se va simti confortabil sa investeasca.

Daca vrei sa scrii, asadar, ia’ti un stilou. Daca vrei sa investesti in metale pretioase si etc, ia’ti bijuterii. Si fii cu ochii in patru la cei ce incearca sa te convinga de faptul ca un Montblanc de aur va avea o valoare dubla in 20 de ani, ca nu se va intampla. Poate aurul va creste (sau scadea) in valoare, dar stiloul va ramane aproape la fel, daca cererea de stilouri pe piata (de stilouri, nu de bijuterii) va creste. Poate nu.

Mai jos aici, aveti cele mai pretioase stilouri in 2017-2018.

Cel mai scump este in foto no 12 (Montblanc Boheme Royale) . valoare de 1.5 milioane USD. Asta ca sa inchidem discutia aici…

Print Friendly, PDF & Email

Legenda Poenaru

legenda poenaru

Ultimele reparatii

Din atelier

Testimoniale

Curiosi in vizita

  • 38,656
×