Muzeu stilouri

Articole recente

Serie tutoriale stilouri

15/07/2018

Serie tutoriale stilouri

15/07/2018
Serie tutoriale stilouri

Incep, cu acest articol, o noua serie de tutoriale despre stilouri, in general privind mentenanta, home service, depozitare pe termen scurt sau lung, etc. Desi aceasta serie (si cele precedente) sunt destinate tuturor ce vor sa foloseasca un stilou mai bine, fara evenimente neplacute si fara avarii serioase, totusi sunt nevoit sa insist (din nou) ca toate aceste tutoriale sunt doar parerea mea personala si nu implica vreo raspundere a mea fata de ce ar putea sa se intample neplacut stiloului vostru, daca aplicati aceste tutoriale ad literam sau intr’un mod mai liberal. Stiloul vostru, raspunderea voastra.


CUM ? Partea I-a

Primesti sau cumperi un stilou. Nu are importanta (nu acum, in acest moment) ce tip, model, vechi sau nou, metal sau plastic, cartus/convertor sau piston, culoare, provenienta, penita, etc etc etc. Tot ce vrei este sa scrii cu el, sa te bucuri de experienta, sa experimentezi chestii caligrafice sau doar sa iei notite, sau doar sa scrii cu el o data pe an o felicitare. Sau, ma rog, care va fi fiind motivul tau.

Asadar, bravo tie, felicitari, ai un stilou!

Odata despachetat, inspecteaza’l visual: fii sigur ca nu este incarcat. Daca este, goleste continutul intr’un pahar cu apa, dilueaza bine ce a curs din stilou, puna in paharul respectiv o picatura-doua de lichid de vase, amesteca si arunca. Incercam sa pastram mediul cat mai curat, intelegi.

Spala paharul, clateste, umple’l cu apa la temperatura camerei si :

Stilou cu cartus/convertor

Scoate cartusul/convertorul din stilou (daca are unul instalat) si pune sectiunea penitei in pahar. Lasa cateva ore. Scoate, clateste, sufla usor acolo unde introduci cartusul; daca mai iese culoare, clateste sub jet si sufla iar, pana iese apa curate. Lasa la uscat pe un servetel o ora-doua, daca se poate cu penita in jos (un pahar gol ajuta). Introdu un cartus plin, proaspat, in stilou; nu forta, pentru ca risti sa rupi pinul interior. Cum spun englezii, easy does it. Lasa stiloul cateva minute cu penita in jos, si incearca sa scrii cateva litere.

Motivul spalarii stiloului nou este unul simplu: la iesirea din productie, stiloul pastreaza pe penita, pe feed, substante cu caracter in general lubricant, substante uleioase care pot impiedica functionarea normal prin blocarea sau diluarea serioasa a fluxului de cerneala. Spalarea inainte de folosire poate curata stiloul de astfel de substante.

Cauta sa fii sigur ca stiloul accepta cartusul respectiv, sau convertorul. Nu toate stilourile accepta orice fel de cartus. In mod normal, daca ai cumparat stiloul de nou, in cutie ar trebui sa gasesti unul dau doua cartuse pline; cauta si in stilou in interior, uneori gasesti acolo unul. Daca nu ai cartusele originale la indemana, sau daca ai dubii asupra a ce tip de cartus iti trebuie, incearca sa folosesti un cartus normal (small international standard, sau versiunea long), le gasesti la orice librarie.

Daca nu intra in sectiune, nu forta; e clar ca iti trebuie un alt model de cartus. Scrie’mi si iti voi spune ce model iti trebuie, sau vezi pe pagina producatorului ce cartuse foloseste modelul tau de stilou. Sau intra pe forumul meu, si vei gasi informatii utile despre modele de cartuse si convertoare aici.

Daca in cutia stiloului ai gasit cartuse originale, uita’te la ele atent; daca cerneala are un aspect murder, si nivelul de lichid in cartus este sub, sa zicem, 70 %, arunca’le. Cel mai probabil sunt vechi, cerneala si’a schimbat proprietatile, apa din cerneala s’a evaporat prin peretele de polietilena al cartusului (exact, polietilena are pori, si apa din cerneala se evapora prin acesti pori, in anumite conditii). De obicei se intampla la cartusele care sunt depozitate multa vreme, sau stau in conditii de caldura, etc.

Acuma, nah…daca e un cartus model mai rar (Aurora, Cartier, cartuse de sticla, etc) eu zic sa nu il arunci (cartusul, adica); spala’l si pastreaza’l. Oricand poti sa il reincarci cu cerneala ta favorita, folosind o mini-seringa si un ac gros cu varful taiat.

Evident, oricand poti folosi convertorul care a venit cu stiloul, doar spala’l inainte. Daca nu ai convertor, cauta pe linkul de mai sus modelul, si daca tot nu gasesti, scrie’mi, voi incerca sa ajut.

Va urma

Print Friendly, PDF & Email

Ultimele penite

Din atelier

Testimoniale

×